Yeşili sevmek, insan hayatı için oldukça önemlidir, bunu biliyoruz. Çünkü ağaçlar bize oksijen verir. İşte evergreen içerik de bloglarımızın ağaçlarıdır. Blog sayfalarımızı her zaman canlı tutmak için ağaç dikmeli, yani evergreen içerikler üretmeliyiz. Peki, bu içeriklerin yeşilliği nereden geliyor? Evergreen içerik nedir, gelin biraz yakından bakalım.
Cevap Soruda Gizli: Evergreen İçerik Nedir?
Budur.
Evet, şu anda okumakta olduğunuz yazı, mükemmel bir evergreen içerik örneğidir. Belki de bu içeriği yayımlamamızın üzerinden yıllaaaar geçmiştir, ama yine de yolunuz buraya düşmüştür.
Tanımlamamız gerekirse evergreen içerik; her zaman güncelliğini koruyan, başlıca konuları kapsayan, sürekliliği olan ve zamanla geçerliliğini yitirmeyen içeriktir. İçerik pazarlamasının başrollerinden biri olan evergreen, gördüğünüz gibi oldukça popüler. Ve bu popülaritesini hiçbir zaman kaybetmiyor.
Her zaman güncel kalan bu içeriklere “evergreen” denmesinin sebebi, aslında yabancı dostlarımızın “green” (yani yeşil) kelimesini “taze” anlamında kullanmasıyla alakalı. Bu terimde içeriğin sürekli taze kalması gerektiği vurgulanıyor. İşin yeşil kısmı ise dört mevsim yeşilliğini koruyan, uzun süre susuz kaldığında bile yaşayabilen kaktüs ve çam ağacı gibi bazı bitkilerle alakalı. Çünkü evergreen içerikler, uzun süre güncellemeye ihtiyaç duymasa bile geçerli bilgiler verebilen blog yazılarıdır.
Göstere Göstere Anlatalım: Hangi İçerikler Evergreen?
Bir içeriğin evergreen olup olmadığını anlamak aslında oldukça basittir. Çünkü bu içerikler takvime, mevsime ya da herhangi bir döneme bağlı değildir. Genellikle temel sorulara temel cevaplar verirler, sayısal veri ve istatistik içermezler. Klasik olarak “nedir, nasıl yapılır” gibi soruların cevapları olarak oluşturulur bu içerikler. Ama bu soruların başına gelen terimler de içeriğin tazeliğini belirler tabii. Kısa bir süre gündem olan bir konu hakkında “nedir” içeriği yazmak, evergreen içerik yazmak anlamına gelmez.
Şimdi, evergreen içerik olarak nitelendirilebilecek birkaç içerik tarzına ve evergreen örneklerine bakalım.
“Nedir?” İçerikleri
- Endüksiyon Bobini Nedir?
- SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası) Nedir?
- Dijital Reklam Türleri Nelerdir?
Listeler
- 10 Farklı Yöresel Çorba Tarifi
- İçerik Pazarlaması Yeteneklerinizi Geliştirebilmeniz İçin 7 İpucu
- Ülkemizde Görülmesi Gereken 20 Tarihî Eser
“Nasıl Yapılır?” İçerikleri
- Sağlam Bir Kedi Evi Nasıl İnşa Edilir?
- İlgi Çekici Quiz İçeriği Nasıl Hazırlanır?
- Bilgisayarlara Nasıl Format Atılır?
Karşılaştırma İçerikleri
- Hangi İşlemci Daha Güçlü: Intel Core i5 vs AMD Ryzen 5
- Gazetecilikle İçerik Pazarlaması Arasındaki Fark Nedir?
- Elma mı Daha Az Kalorili, Armut mu?
Sektörel Rehberler
- İçerik Üretirken Neden Hedef Kitle Analizine İhtiyaç Duyarız?
- E-posta Pazarlaması İçin En Doğru Zaman Ne Zaman?
- Hangi İçerik Türü Hangi İşe Yarar?
Ansiklopedik İçerikler
- Endoplazmik Retikulum Nedir?
- Leonardo da Vinci Kimdir?
- Bayburt Adı Nereden Gelir?
Ürün İncelemeleri
- Samsung Z Fold Katlanır Telefon Özellikleri
- Togg T10X’te Bulunan Teknolojiler
- Coca Cola’nın “İçindekiler” Etiketini İnceliyoruz!
Yanlış Anlaşılma Olmasın: Evergreen İçerik Ne Değildir?
Evergreen içeriklerin ne olduğunu anlamak yetmez, ne olmadığını da bilmek gerekiyor. Çünkü bazı içerikler, başlık yapıları benzeştiği için evergreen sanılabiliyor. Biz öyle yapmayalım, evergreen içerik ne değildir, ona biraz daha yakından bakalım.
Gündem Konuları ve Haberler
Bildiğiniz üzere her gün akşam saatlerinde ana haber bültenleri olur. Çünkü haberlerin büyük çoğunluğu günlüktür. Hatta gündem değişme hızını düşünürsek saatlik, dakikalık bile diyebiliriz. Örneğin “Dolar 20 TL Oldu” başlıklı bir haberin güncel kalma süresi birkaç saniye bile olabilir. Aynı durum web ortamında da geçerlidir ve haber içerikleri, evergreen konusuna çok ama çok uzaktır.
İstatistiksel ve Sayısal Verileri İçeren İçerikler
İstatistikler, belirli bir grup, konu ya da zaman aralığı ile ilgili bilgiler verir ve araştırma bazlıdır. Yani istatistik elde etmek için yapılan araştırmalar, aradan biraz zaman geçince tekrarlanır ve elde edilen veriler değişebilir. Buna “Google’da En Çok Aranan Keywordler” gibi bir başlıkla örnek verebiliriz. Bu başlığın içeriğini günlük, haftalık, aylık veya yıllık verilere göre şekillendirebiliriz. Ama çok yakın bir gelecekte sonuçlar değişir ve içeriğimiz güncelliğini yitirir. Dolayısıyla işin içine değişken sayılar girdikçe içeriğimiz evergreen olmaktan uzaklaşır.
Trendler
Trendlerle ilgili verebileceğimiz en net örnek, moda alanındaki içerikler. Moda bloglarında “2023 Yaz Modası Trendleri” gibi başlıklar görebilirsiniz. Adından da anlayabileceğiniz üzere bu içerikler, sadece 2023 yılının yaz aylarında okunur. Sonrasına pabucu dama atılır ve “2024 Yaz Modası Trendleri” başlığına geçiş yapılır. Yani anlayacağınız, aradığımız yeşillik trend içeriklerinde yok.
Dönemsel İçerikler
Dönemsel içerikler genellikle özel günlerde ve bayramlarda ortaya çıkar. Sonra bir bakarsınız bir anda ortadan kaybolmuşlar. Örneğin “Sevgililer Günü İçin Hediye Önerileri” ya da “Bayram Tatilinde Gidilecek Yerler” gibi içerikler sadece günler süren bir yükseliş dönemi yaşarlar. Hediye önerileri dönemsel olarak popüler olarak ürünlere, gidilecek yerler ise bayramın denk geldiği mevsime göre değişebilir. Hızlıca duraklama ve gerileme dönemlerine giren içeriklere evergreen imparatorluğunda yer yok.
Popüler ve Güncel Konular
Teknolojik gelişmeler, yasal düzenlemeler ve sosyal medya gündemleri, bazı konuların popüler olmasına yol açar. Bu konuların popülerlik oranları ile güncelliklerini yitirme oranları eşittir. 3 günde popüler olan bir konu, 3 günde unutulabilir. Özellikle sosyal medyada sıkça konuşulan konular hakkında güncel içerikler hazırlamak, son yılların yükselen trendidir. Bu yöntemin bloglara faydası da vardır, hatta yazılan içerikler “green”dir ama “evergreen” değildir.
Evergreen İçerik Ne İşe Yarar, Bize Ne Faydası Var?
Evergreen içerik nedir, ne değildir öğrendik. Şimdi akıllarda o efsane “Peki öğretmenim, bu bilgi günlük hayatımızda ne işe yarayacak?” sorusu dolanıyor, farkındayız. Bu bilgi içerik üretirken ve web sitenizin internet dünyasındaki yerini belirlerken çok işinize yarayacak. Dolayısıyla günlük hayatta bu bilgileri herhangi bir şekilde kullanmanızı beklemiyoruz. İçerik yazarken kullanmanız yeterli.
Evergreen içerik, bir web sitesinin daima güncel kalmasını sağlayan en güçlü aktörlerden biridir. Çünkü bu içerikler her zaman aramaya konu olan bilgileri içerir. Zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde arama motoruna sorulan sorulara ne kadar çok cevap verirseniz, içerikleriniz o kadar çok üst sıralarda kalır. Her zaman mahşer yeri gibi olan SERP’te var olabilmenin yollarından biridir evergreen içerik hazırlamak.
Her daim taze kalabilen içerikler, ilgili sitenin kendi alanında otoriteler arasına girmesini de sağlar. Belirli bir alanda çok sayıda temel soru soran bir internet kullanıcısı, en çok hangi sitenin içerikleri ile karşılaşıyorsa o siteyi, söz konusu alanın otoritesi kabul eder. Dolayısıyla evergreen içerik, sektörel marka bilinirliğini de artırır.
Blogumuzu Yeşillendirelim: Evergreen İçerik Nasıl Yazılır?
Evergreen içerik yazmak için birkaç küçük detaya dikkat etmek yeterli aslında. Yukarıda verdiğimiz evergreen içerik örneklerine baktığınızda, bu tarz bir içerik yazarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de kolayca anlayabilirsiniz. Şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım ve birkaç adımda ömürlük içerik yazalım.
Sektörün ve Hedef Kitlenin Dışına Çıkmayın
Evergreen dünyasında başlık bulmak hiç de zor değildir. Fakat başlık bolluğuna aldanıp çokluk içinde yokluk çekmeyin. Başlıklarınızı, sektörünüzle ilgili kişilere ve hitap etmek istediğiniz hedef kitleye göre belirleyin. Alanınızla alakası olmayan evergreen içerikler de taze kalır ama bu durum, blog sayfanızın bayatlamasına sebep olabilir.
Yeni Başlayanları Hedefleyin
Bazı konularda, özellikle sektörünüzü ilgilendiren konularda uzmanlığa sahip olabilirsiniz. Bu, evergreen içerik hazırlarken işinize yarayabilecek bir nitelik. Fakat “temel sorulara, temel cevaplar” formülünü unutmayın. Siz uzman olsanız bile bu tip içerikleri “yeni başlayanlar”ın okuyacağını göz ardı etmeyin. Konuları derinleştirmeye çalışırken zorlaştırmayın ve en basit hâliyle anlatmaya çalışın.
Aşırı Teknik Dilden Kaçının
Yine yeni başlayanlarla ilgili bir durum olarak, içerik dilini doğru seçin. Aşırı teknik tanım ve terim içeren bir yazı, buzdolabına konmadığı sürece taze kalmayacaktır. Bizim için önemli olan, her koşulda tazeliğini koruyan bir içerik yaratmak. Bu yüzden teknik konuları bile basit bir dile indirgeyerek yazmalısınız. Kullanmak durumunda kaldığınız teknik terimleri ise mutlaka anlaşılır bir şekilde açıklamalısınız.
Dar Konular da Seçin
Evergreen içerikler daha genel konulardan seçildiği için yazılarınız uzun olabilir. Ama bu her zaman olumlu bir durum olmayabilir. Örneğin “Dijital Reklam Nedir?” şeklinde bir başlık seçip bütün dijital reklam türlerinden bahsedebilirsiniz. Bu geniş rehber, okurlarınız için son derece faydalıdır. Ama “Sosyal Medya Reklamları Nelerdir?” gibi geniş rehberin alt başlığı gibi görünen içerikler de hazırlamanız gerekiyor. Blogunuzda bir evergreen ekosistemi yaratmak istiyorsanız, geniş rehberlerin yanında dar konulardan oluşan içerikler yazmayı ihmal etmeyin.
İçerikleri Birbirine Bağlayın
Bir önceki maddeyle de bağlantılı bir diğer önerimiz, birbirine bağlayabileceğiniz içerikler üretmenizdir. Yine bir örnekle ilerleyelim. “İçerik Türleri Nelerdir?” başlıklı bir içerik hazırladığınızı varsayalım. Bu içerikte yer alan “Blog İçeriği Nedir?” alt başlığından, “Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?” başlıklı bir içeriğe link vermelisiniz. Ardından “Moda Blogları İçin Evergreen İçerik Hazırlama Rehberi” başlıklı bir içerik hazırlayıp “Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?” başlıklı içerikten de buna link verebilirsiniz.
Buraya Dikkat!
Bu önerileri hayata geçirirken, blogunuza evergreen zehirlenmesine maruz bırakmayın. Evergreen içerikler son derece önemlidir fakat blogunuzun sağlıklı olmasını sağlayan tek vitamin bu değildir. Nasıl ki vücudumuzun farklı konulardaki direnci için farklı vitaminlere ihtiyacımız varsa blogunuzun da böyle zengin bir beslenme alışkanlığına ihtiyacı var. Bu nedenle blog sayfanız için evergreen içerikle birlikte güncel içerik üretmeye de özen gösterin.
Son olarak, evergreen içeriklerinizi unutmamanız gerektiğini de unutmamanız gerekiyor. Kafanızı karıştırmadan açıklayalım. Evergreen içerikler sürekli güncel kalır ama bunu okurlarınıza da göstermeniz gerekiyor. Bu aşamada içeriklerinizi web sitede ve blogun slider ya da sağ-sol sütunlar gibi farklı bölümlerinde öne çıkarabilirsiniz. Böylece blog ormanının derinliklerinde saklı kalmış yeşil çam ağaçlarının unutulmasını önleyebilirsiniz.