İçerik Pazarlaması Yeteneklerinizi Geliştirebilmeniz İçin 7 İpucu

 

Anahtar deliğinden bakan göz

İçerik pazarlama aracı olan Sem-Rush’ın The State of Inbound Marketing raporuna göre pazarlamacıların %80’i için içerik pazarlaması oldukça önemli. Çünkü sizin de bildiğiniz gibi içerik pazarlaması; müşteri kitlenizin sorularını yanıtlar, onlarla olan ilişkilerinizi geliştirir, hedef kitlenizle aranızda bir güven oluşturur. Ayrıca satışlarınızı artırmanıza olanak sağlar. 

Diğer yandan markaların oluşturdukları içerik pazarlama stratejileri ve hızla ortaya çıkan trendler gösteriyor ki dijital pazarlamada bir an bile göz kırpmaya gelmiyor. Hatta trendler bir yana Google algoritması, insan zekasına yakınlaştıkça eski SEO bilgileri de içerik pazarlama yöntemleri de yetersiz kalıyor. 

Peki, içerik pazarlamasının önemini bilen dijital pazarlamacılar olarak bir adım öne çıkmak için neler yapabilirsiniz? İşte, bu noktada biz de kurtarıcı rolünü alalım dedik ve sizin için kısa vadede içerik pazarlama yeteneklerinizi nasıl geliştirebileceğinizin yollarını derledik. E hadi o zaman, buyurun başlayalım!

Pazar Araştırması Yapın

Hubspot’un 2021 yılında yayımladığı rapora göre pazarlamacıların %83’ü pazar araştırması yapıyor. Markanız için pazara girmeden önce pazar araştırması yapmak ne kadar önemliyse bu araştırmayı güncel tutmak da bir o kadar önemli. Çünkü yaşanan küçük bir değişiklik, markanızın büyük adımlar atmasına katkıda bulunabilir ya da aksi bir durum neticesinde ilerlemesi sekteye uğrayabilir. Mesela mobilya satışı yapan bir firmaysanız inşaat sektörü hakkında bilgi sahibi olmalısınız ve bu konudaki gelişmeleri takip etmelisiniz. Buradaki gelişmeler ürün geliştirme stratejilerinizi doğrudan ya da dolaylı yoldan etkileyecektir.

 

Pasta Dilimi Grafikten Oluşan Puzzle

 

Pazar araştırması yapmak aynı zamanda trafik potansiyelini iyi derecede tespit etmenize de destek olabilir. Mesela longtail ya da shortail anahtar kelimeler pazar araştırması sırasında oldukça işe yarayan yardımcılardır. Çünkü hedef kitleniz arama yaptığında SERP’te en başta çıkmak için sadece uygun anahtar kelimeleri kullanmanız yeterli değil. Küçük bir firmaysanız longtail kw’ler kullanmanız pek de lehinize olmaz. Kullanıcı arama yaptığında SERP’te en başta en güçlü trafiği olan sayfa çıkabilir.

Shorttail keyword kullanmanız durumunda ise halihazırda pazarda büyük payı olan ve yüksek trafikli web siteleriyle yarışmazsınız. Yarışıp kaybetmektense shorttail keyword ile başka bir yarışta iyi bir sıralama elde edebilirsiniz. 

Hedef Kitlenizin Niyetini Bilin

“Kullanıcının arama motorlarında arama niyetini anlamak ne demek?” diye soruyorsanız kafanızın karışmış olması muhtemel. Önceden belirtelim, burada bahsedeceğimiz konu kötü anlamda bir niyet okumak değil, rahatlayabilirsiniz. Aramayı yapacak kişinin neden bu aramayı yaptığını, neden söz konusu ürünü veya hizmeti satın almak istediğini az çok tahmin etmeye çalışmak ve bu doğrultuda içerik pazarlama stratejileri geliştirmek oldukça önemli.  

Bunu sizin için örneklendirelim. Hemen ve kolay bir şekilde kek yapmayı isteyen biri var ve arama motoruna “kolay kek tarifleri” yazıyor. Ardından SERP’te karşısına çıkan ilk sayfaya tıklıyor. Ancak tarif uzun süreceğe benziyor. Bu nedenle o sayfadan çıkıp başka bir sayfaya tıklayarak oradaki kolay ve pratik bir tariften yararlanıyor. Yani burada kullanıcının niyeti sadece kek tarifi değil. O an hemen yapabileceği kolay bir kek tarifi bulmak. 

O halde şöyle özetleyelim: İçeriklerinizi müşterilerinizin istekleri doğrultusunda kurgulayın. Hatta öyle kurgulayın ki farklı personalardan alacağınız bilgilerden bir harita çıkarın. Bu haritaya göre personaların istekleri, beklentileri ve aradıkları üzerine bir kesişim kümesi oluşturun. İçeriklerinizi de bu kesişim kümesinin odağında hazırlayın. 

Aksi hâlde ne kadar harika içerikler üretseniz de oluşturduklarınız hedef kitlenizin niyeti ile uyuşmuyor, onların isteklerine cevap vermiyor ya da onlara ulaşmıyorsa üzülerek söylüyoruz ki muhtemelen istediğiniz verimi alamayacaksınız. 

Bu noktada “micro-moment” olarak bilinen mikro anlar stratejilerini efektif bir şekilde oluşturmaya yönelebilirsiniz. “Nedir bu mikro anlar?” diyorsanız da şöyle açıklayalım: 

Mikro anlar, günlük hayatta kullanıcıların akıllı telefonlarından saniyeler içerisinde sonuç odaklı arama yaptıkları anlardır. Yani bilgi veya fikir almak istedikleri konu hakkında hızlıca yaptıkları aramaları kapsar. Bu nedenle SERP sonuçlarını mikro anlar bakış açısıyla analiz etmek, kullanıcılarınızın beklentilerine göre içeriklerinizi oluşturmanıza liderlik eder. 

Bu doğrultuda içerik pazarlama yeteneklerinizi geliştirmek için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Web siteniz için oluşturacağınız içeriklerde kullanacağınız kelimeleri potansiyel müşterilerinizle uyumlu hale getirin. 
  • Mobil uyumlu web sitenizin en çok trafik alan sayfanın düzgün çalıştığından ve optimize edildiğinden emin olun. Çünkü kullanıcı, hızlı ve kolay bir şekilde istediği bilgiye ulaşamazsa siteden çıkıp başka bir siteye giriş yapar. Bu da zaten hiç istemediğiniz bir durum diye düşünüyoruz. 
  • Kullanıcıların kullandığı anahtar kelimelere ek olarak mikro anlarda kullanabilecekleri anahtar kelimeler konusunda da fikir sahibi olun. Bunu SEMrush, Ahref, MOZ gibi dijital pazarlama araçlarını kullanarak yapabileceğinizi zaten biliyorsunuz.
  • Uygun içeriklerde video ve görsel bulundurmak günümüz pazarlama stratejilerinin en başında geliyor. Bunları personanın niyetine uyumlu bir şekilde hazırlayın. Mesela potansiyel müşteriniz mikro anlarda “Buraya nasıl üye olunur?” gibi bir arama yaptığında onlara ekran resimleri veya video ile karşılık verebilirsiniz.

 

Tabii sadece kullanıcının arama yaparken niyetini bilmeniz, içerik pazarlamada çok iyi sonuçlara ulaşmanız noktasında yeterli olmaz. Markanızın personası bilgiye ulaşırken nasıl bir formatın onun isteklerine karşılık vereceğini bilmeniz de bu anlamda önemli. 

İçeriğin Türü ve Formatı Personanın Beklentisine Uygun Olsun

Bildiğinizi tahmin etsek de hatırlatmakta fayda görüyoruz. Google’ın amacı, kullanıcılarına en alakalı arama sonuçlarını göstermek.  Buradan hareketle en kolay ve hızlı şekilde aradıkları bilgiye ulaşabilmelerini sağlayacak formatta içerikler sunmak gerekiyor.

Yani diyoruz ki kullanıcı  “…. nasıl yapılır?”, “…. nasıl başlanır?” gibi aramalar yapıyorsa karşısında bir video görmek ya da hızlı bir şekilde kolayca bilgiyi elde edebileceği bir içerik görmek isteyebilir. Mesela kahvenin nasıl yapıldığını öğrenmek isteyen bir kullanıcı, tarifin zor ve teferruatlı olmasındansa açık, net ve basit olmasını tercih edebilir. Google algoritması da bu içeriği üst sıralara taşıyabilir.

Başka bir örnekle “…. hakkında bilinmesi gerekenler”. “… için yapılacaklar” stili aramalar söz konusu olduğunda kullanıcı; bol ara başlıklı, okuması kolay, maddeler halinde ve görsellerle desteklenen bir blog yazısı okumaya eğilim gösterebilir. 

Tabii hedef kitlenizin her zaman doğru ve öz bilgiye kolay bir şekilde ulaşmak istediğini unutmayın. Bu odaktan uzaklaşmadan içerik üretmeniz, içerik pazarlama yeteneklerinizi geliştirme konusunda sizi bir adım öne çıkarır.

İçeriklerinizi Düzenli Olarak Yayımlayın

Markanız adına yapılan çalışmalar ne kadar istikrarlı ve sürekli? Ne kadar sürede içerik yayımlıyorsunuz? Çünkü Google, kullanıcılar için düzenli içerik üretenleri hiç unutmadı. Bir diğer deyişle sadece ilham geldiğinde yazmaktansa sürekli müşteri kitlenize fayda sağlayacak kaliteli içerikler üretmeniz, içerik pazarlama yeteneklerinizi geliştirecek tüyolardan biri.

 

Bunun takibini kolay ve efektif şekilde yapabileceğiniz araç, Google’ın hizmetlerinden biri olan Google E-Tablo olabilir. Bu sayede markanız için hazırlayacağınız içerik takvimini gün gün düzenleyebilirsiniz. Ayrıca Google hesabınız üzerinden her zaman bu dosyaya ulaşabilirsiniz. 

Hedef Kitlenizin Düşünce Yapısına Hakim Olun

Akıl okuyun demiyoruz da hedef kitlenizin arama yaparken neye ihtiyacı olabileceğini önceden bilin diyoruz. Bu noktada içerik pazarlamada farkınızı ortaya koyabilmek için bulunduğunuz sektöre göre hareket etmeniz müşterilerinizin düşünce yapısını anlamanıza yardımcı olur. 

2022 yılının Nisan ayında yayımlanan rapora göre son 7 yılda akıllı telefon kullanımı neredeyse iki katına çıktı. Bundan tabii ki dijital pazarlama sektörü de etkilendi. Mesela kullanıcılar akıllı telefonlardan daha fazla arama yapmaya başladılar. Bu da markaların web sitelerini mobil uyumlu hale getirmelerine öncülük etti. Yani web siteniz, mobil cihaz üzerinden çok sayıda trafik alıyorsa potansiyel müşterilerinize kaliteli bir mobil sayfa deneyimi sunmaya önem vermelisiniz.

Ayrıca internet kullanıcıları için hangi parametrenin önemli olduğuna da sektörünüze göre karar verebilirsiniz. Çünkü arama sonuçları için eğitimde ve sağlıkta paylaşımlarınızın dış bağlantıya sahip olması önemliyken seyahat sektöründe ise sayfa açılma hızı hayati derecede öneme sahip içerik sıralama faktörüdür. 

Sesinizi Duyurun!

Mükemmel içerikler üretiyorsunuz, bundan şüphemiz yok. Ancak hazırladığınız içeriklere, içerikleri servis ettiğiniz hedef kitleniz ulaşabiliyor mu? Çünkü ulaşmıyorsa çabanızın karşılığını alamazsınız. İçerik pazarlama yöntemleri ve sosyal medya pazarlaması en hesaplı dijital pazarlama yöntemlerinden bazıları olabilir, evet. Ancak sosyal medyada, Google’da reklam vermekten çekinmeyin.

Bu noktada kullanıcılarınızın en çok kullandığı dijital pazarlama araçlarından haberdar olmanız ve markanıza entegre edebileceğiniz belirli kanalları seçmeniz gerekir. Mesela personanız LinkedIn kullanmıyorsa bu platforma reklam vermeniz veya buraya içerik üretmeniz pek verimli olmaz. 

Tabii yaptığınız paylaşımları tüm sosyal medya hesaplarınızda, platformun formuna uygun şekilde düzenledikten sonra paylaşmanız ayrıca önemli.

Son Olarak: Sıkıcı Olmayın

Sıkılmış İnsan

 

Sıkıcı bir içeriği kimse okumak, dinlemek, kısacası ona zaman ayırmak istemez. Bulunduğunuz sektör ne olursa olsun sıkıcı olmayın. Sıkıcı olmamak denince akla sadece mizahi bir dil kullanmak gelmesin; ürettiğiniz içeriklerin anlaşılabilir olurken aynı zamanda eğitici ve öğretici olması da bu noktada önemli. Sektörünüz finans ya da sigortacılık olabilir. Ancak hedef kitlenizi toplumsal konular, haklar, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, küresel ısınma gibi konularda hem bilinçlendirmek hem dünya ve insanlık için önemli olan sorunların farkında olan bir marka olmak sizi birkaç adım öne taşır.

Sona yaklaşırken size vermek istediğimiz birkaç ipucu daha var. İnsanlar, bir konuda araştırma yaparken, onu öğrenmeye çalışırken hali hazırda bildikleri bilgilerle karşılaştıklarında öğrenme sürecini çok daha başarılı bir şekilde bitirirler. Yani onlara bilmedikleri bir şeyi, aşina oldukları üzerinden anlatın. Bu yöntem, aynı zamanda onları bir konuda ikna etmek için de oldukça etkilidir.

Şöyle bir toparlarsak Google yine aynı Google. Yani hedef kitlenin merak ettiği konular hakkında sordukları soruları en kaliteli ve yaratıcı şekilde, en uygun formda yanıtlamak gerekiyor. Tabii bunu da birçok platformda yayımlamak şart. Bunun için de disiplin ve istikrar gerekli. Bu yüzden vakit kaybetmeden plan yapmaya başlamanızı tavsiye ederiz.