İçeriklerinizi Sesli Arama Sonuçlarına Nasıl Adapte Edersiniz?

 

Oyun parklarındaki trenlerin yukarıdan aşağı bir ivmeyle hızlanarak inmesi gibi bir devinimle teknolojinin gelişmesi, çoğumuzda FOMO’yu (Fear of Missing out) tetikliyor. Bakalım, siz bu kaygıyla birlikte teknolojiyi ne kadar yakalıyorsunuz? Önce ses verelim “Hey siri!”

Bu seslenme nidası tanıdık geldi mi? Tamam, bunu bilmeyen ve Siri’ye beatbox yaptırmayan yoktur diye tahmin ediyoruz. (Henüz denemediyseniz Siri’den bir beatbox yapmasını rica edin, kendisi bu konuda çok yetenekli.)

Hazır ses demişken, içerik yazarlarını ve SEO alanında çalışanları hemen bu konuya dahil etmek istiyoruz. Bizim de FOMO’muz bu alanda olan gelişmeleri kaçırmaktan imtina ile şekilleniyor. Evet, sesli aramalar konusundan bahsediyoruz. Bir aramayı sesli bir şekilde yapmayı denemişsinizdir. Tabii, herkesin sesli araması kendine. Bir çiftçi hava durumunu merak ederken, yaz nezlesine kapılmış bir beyaz yakalı yakınındaki eczaneyi sorgulayabilir. Elbette bizim için önemli olan bu sorguyu nasıl gerçekleştirdiği. Bu konuya gelmeden önce sesli arama ile ilgili bazı istatistiklere bakalım:

Think with Google’a göre Dünya nüfusunun %27’si mobil cihazlarda sesli arama kullanıyor. 

Brightlocale’ın Voice Search for Local Business Study sonuçlarına göre sesli aramayı en çok 18-34 yaş grubu tercih ediyor. Yine aynı araştırmaya göre; tüketicilerin %51’i restoran ya da kafe bulmak için sesli aramayı kullanıyor. %27’si sesli arama yaptıktan sonra yerel bir işletmenin web sitesini ziyaret ediyor.

Bu sonuçlarla birlikte kendimize hemen şu soruları sormaya başladık.

  • Sesli arama algoritması yazılı aramadan farklı mı çalışıyor? 
  • Sesli aramada nasıl sıralama alınır? 
  • Mevcut içerikler sesli arama sıralaması için nasıl adapte edilebilir? 

Aynı kaygılar içerisindeyseniz güncellemeleri ve gelişmeleri kaçırmadan bu soruların peşine düşüp cevapları didikleyelim. 

Yazılarının Ses Getirmesini İsteyenlere Özel: Sesli Arama Algoritması

via GIPHY

Sesli arama algoritmasını merak etmemizin bir sebebi var. Ön sıralarda çıkmak ve kullanılıyorsa dijital asistanlar tarafından uygun seçenek olarak görülüp seslendirilmek. Evet yazılarınız ses getirecek. Haydi gelin, biraz da Google’ın Assistant’ı, Apple’ın Siri’si, Microsoft’un Cortana’sı ve Amazon’un Alexa’sı bizim yazımızı seçsin diye çalışalım ✨

Sesli arama, metin tabanlı aramayla aynı algoritmaya sahip değil. Sorgu şekillerimizde bazı farklılıklar var. Özellikle sesli asistanla konuşurken konuşma birden sohbet havasına dönebilir. Bu nedenle, sesli arama ve metin tabanlı arama noktasındaki ayrımı kullanılan keywordler şekillendiriyor diyebiliriz. Sesli aramalarda kullanılan arama sorgularına baktığımızda uzun kuyruklu, konuşmaya ve soruya dayalı anahtar kelimeler önümüze çıkıyor. 

İki sorgu örneği sunalım hemen. Önce Siri’ye seslenelim.

  • Siri, yakınlardaki eczaneyi söyler misin?

Şimdi de kendi işimizi kendimiz görelim, yani yazalım. 

  • En yakın eczane 

Statista’nın tahminlerine göre sesli asistan kullanımı 2024 yılına kadar 8,4 milyara ulaşacak. Yani, bir şey yapmalı. Zaten malumunuz kısa ve belirsiz anahtar kelimeler SEO’nun düşmanı. Sesli arama ile birlikte artık daha spesifik ve net sorulara göre denemeler yaparak sonuçları izlemek gerekiyor. Unutmayın, bu bir yolculuk.

Sesleniyoruz, Buluyor Musun?: Sesli Aramada Sıralama Taktikleri

via GIPHY

Sesli aramada sıralama alabilmenin bir formülü var mı? Evet, var. Uzun kuyruklu, soru soran konuşma dilinde olan anahtar kelimeler arama sonuçlarınız için etkili olacaktır. Sesli arama yapmak ve dijital asistanla konuşarak arama yapmak da belki sorgularda farklılık yaratabilir. Ancak uzun kuyruklu anahtar kelime konusunun önemli olduğunu biliyoruz. 

Bir de sayısalcılar için formülize edelim. 

Anahtar Kelime Formülü: Uzun kuyruklu + soru soran + konuşma dilinde 

“Bunların yanı sıra neler yapabiliriz?” derseniz ​​SSS bölümü oluşturmak soru ve sorgulara direkt yanıt verdiği için faydalı olabilir. Video ve harita gibi eklentiler yapmanın ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok.  

Google, sesli aramaların Google Asistan kısmını ele alarak kendi bir formül çalışmış hemen onu da paylaşalım.

Kaynak: Think With Google

Bu durumların yanı sıra aramaların çoğunun mobil cihazlardan yapıldığını hatırlatmak isteriz. Bu sebepten web sitenizin mobil uyumlu olması ve hızlı yüklenmesi çok önemli. Sadece sesli aramalar özelinde söylemiyoruz, bu konu genel olarak çok önemli.  

Unutmamak lazım farklı sesli asistanlar arama yapmak için farklı arama motorları kullanıyor. Alexa arama sonuçları için Bing’i kullanırken Siri sonuçları Google’dan çekiyor. Bu nedenle, sorgularınız için birden fazla arama motorundan gelen SERP’leri analiz etmenizi öneririz. 

Peki Şimdi Ne Yapacağız: Mevcut İçeriklerin Sesli Arama Yolculuğu

Sesli arama için optimizasyon çalışmaları yapmak, trendleri takip etmek, içeriklerde düzenli olarak güncellemeler yapmak –Eski İçerikleri Güncellemek Neden Önemlidir, Ne İşe Yarar? yazımızda daha önce bahsetmiştik- hali hazırda olan içerikler için yapılması gerekenler arasında yer alıyor. Yapılacaklar, sesli arama sıralama taktiklerinde verdiklerimizi uygulayıp istikrarlı bir şekilde kontrol etmekten geçiyor. Google arama sonuçlarına cevap verirken sizi seçsin istiyorsanız bu yolda yılmadan devam ediniz. Bu da size motivasyon şiirimiz.

Arkadaşlarınızı ve kendinizi darlamanıza gerek kalmadı, 

Google artık mırıldanmadan şarkı buluyor. 

Bilet rezervasyonu için acentayı aramanıza gerek yok, 

Google artık uçak bileti buluyor.

Kimseye “Şurası nerede?” diye sormayınız, 

Google Maps zaten buluyor.

Bize de;

Birkaç anahtar kelime,

Birkaç bilgi,

Haber sitelerindeki SEO kaosuna dönüşmemiş,

Anlamını yitirmemiş,

Lezzetli içerikler yazmak kalıyor…

Huşu içinde kapadık, namaste.