Günlük merak duygunuzu nasıl tatmin ediyorsunuz? Kabul edelim, elimiz kolumuz gibi olan telefonlarda Instagram’ın akışından kafamızı kaldırıp bir şeyleri merak ettiğimizde uğrayacağımız ilk durak Google oluyor. Google’ın tüm merakları gideren, kafamızda farklı sekmeler açan dünyasında bazen arama alanında bir derdimizi paylaşıyoruz bazen de maç sonuçlarına bakıyoruz.
Varoluşsal sorularımıza bile cevap vermeye çalışan Google’ın bir de Trends diye bir bölümü var. Gelin özellikle içerik pazarlamacıların didik didik ettiği Google Trends’ten bahsedelim. Belki birilerinin işine yarayacak şeyler çıkarırız.
Google Trends Nedir, Ne İşe Yarar?
Google Trends, Google’da en çok yapılan arama sorguları hakkında bilgi veren sevdiğimiz bir araç. Bölgelere göre insanlar “Neleri merak ediyor?” “Neleri aratıyor?” sorularının peşine düştüğünüz zaman gideceğimiz bir adres. Tam bir tanımlama yapmak gerekirse; arama sıklığı, zaman içindeki ilgi, arama yapılan coğrafi konumlara göre kullanılan anahtar kelimelerin aranma hacmiyle ilgili verileri buradan alıyoruz.
İçerik Pazarlamacılar İçin Google Trends Neden Önemlidir?
Daha önce İçerik Üretirken Neden Hedef Kitle Analizine İhtiyaç Duyarız? yazımızda söylemiştik, tekrarlıyoruz: “İyi yazılmış içerik ≠ doğru içerik.” Biz ne kadar iyi bir içerik yazsak da hedef kitlenin ilgisini çekemiyorsak, işine yarayacak ya da ilham verecek fikirleri ve duyguları ulaştıramıyorsak yazılan yazının çok bir anlamı olmuyor.
Yaratıcılıklarının sınırlarını zorlayan içerik yazarları, hedef kitlelerinin neyi merak ettiğini bilmezse onlar için ilgi çekici, merak duygularını kabartan, iştahla okuyabilecekleri içerik fikirlerini nasıl hazırlayabilir? Bu konuda Google Trends’in dünyasına mükemmel bir atlayış yapmamız gerekiyor. Çünkü Google Trends sayesinde hem trafik çekebileceğiniz anahtar kelimelere hem içerik fikrine ulaşabilmek mümkün. Üstelik tüm bu içerikleri ne zaman yazmanız gerektiğini de size yavaşça fısıldıyor. Bu Google Trends daha ne yapsın?
Google Trends’ten Nasıl Faydalanabiliriz?
Trends’in işimize yarayan bir araç olduğu konusunda ikna olduğumuzu düşünüyoruz. O zaman gelelim “Nasıl faydalanabiliriz?” kısmına.
Trend Olan Bir İçerik Konusu Seçin
İçeriğinizi lezzetlendirecek şeylerden biri markanızla bağlantılı olan hedef kitlenizin merak ettiği bir konudan bahsetmek. Kendinizle ilgili trend bir konu bulmaya çalışarak işe başlayabilirsiniz.
Diyelim bir araç kiralama firması ile çalışıyorsunuz.
Kelimelerin Zaman Yolculuğuna Dahil Olun
Keşfinizi sadece içerik konusu ve anahtar kelimelerle sınırlı tutmayın. Çünkü kelimelerin farklı dönemlere göre aranma hacimleri de değişir. Trafik alan içerikler döneme göre değişkenlik gösterir. Örneğin; yaz aylarına doğru “uçak bileti”, “otobüs bileti”, “yazın gidilecek yerler”, “yazın tatil yapılacak yerler” gibi aramalar artmaya başlar. Siz de yazacağınız içerikleri bu dönemlere uygun olarak şekillendirebilirsiniz.
Konunuza ilham verecek olan uzun kuyruklu kelime ile ilgili arama yapmak isterseniz Trends’te 2004 yılına kadar gidebilirsiniz. Yıllar içerisinde değişimleri, hangi noktada artıp azaldığını tespit edebilirsiniz. Bu şekilde içerik takviminizi oluşturmanız da kolaylaşır.
Şimdi, belki üç yıl önce o zamanlar trend olan bir anahtar kelime için bir blog yazdınız. Ancak şu anda, o anahtar kelimenin aranma hacmi düşük. Artık onun yerini almış olabilecek anahtar kelimeleri arayabilirsiniz. Ardından içeriğinizi buna göre yeniden değerlendirebilirsiniz.
İlgili Sorgular
Bu kısımı iyi değerlendirmek rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayabilir. Çünkü burada hedef kitleniz sizin konunuzla ilgili başka neler aratıyor neleri merak ediyor görmüş olursunuz.
Rakiplerinizi Analiz Edin
Trends’i kullanarak rakip olduğunuz markayla olan yarışınızı kontrol edebilirsiniz. Karşılaştırma alanlarına kendi markanız ile rakip gördüğünüz markanın bir içerik konusunu ekleyip sonuçlara bakın. Karşı tarafın sonuçları daha iyi çıktıysa şapkanızı önünüze koyup içerikleri kıyaslayın ve eksiklerinizi tespit edin. Bundan güzel bütünleme sınavı olmaz diye düşünüyoruz.
Püf Noktası: Marka adınız Google Trendler’e göre iyi performans göstermiyorsa, daha fazla markalı içerik oluşturabilirsiniz. Daha iyi bir sıralama almanıza katkı sağlayacak emin olun.
Farklı Arama Türlerine Göz Atın
Google Trendler, anahtar kelime verilerini arama türüne göre bölümlere ayırarak daha da detaylı bakmanızı sağlar. İnsanların neyi nerede aradığını bilirseniz içeriği de ona uygun olarak şekillendirebilirsiniz.
Google Trends verilerini aşağıdaki başlıklarda daha detaylı görüntüleyebilirsiniz.
- İnternette arama.
- Görsel arama.
- Haber arama
- Google alışveriş.
- YouTube’da arama
Her Yıl Açıklanan Komik Google Trends Sonuçları Aslında Bize Ne Anlatıyor?
Açıkcası 2022 Yılının Arama Trendleri ilk açıklandığında hüzne boğulduk çünkü “Ben Neden…?” kalıbı en çok “Ben neden sevilmiyorum” sorgusuyla aratılmış. Buraya bakarak insanların Google’ı zaman zaman bir terapist olarak gördüğünü düşünebiliriz. Detaylı bakarsak da bu sorgunun çıkış yaptığı dönemde “Onedio’nun Ben Neden Sevilmiyorum testi” hazırladığını ve özellikle genç yaş grubu arasında aşırı popüler olabilecek bir söylemin Google’a bu şekilde sirayet ettiğini söyleyebiliriz. Biz psikolog değiliz ancak olayın derinine inmek için psikologlara öneri olarak Google Trends araştırması yapmalarını önerebiliriz.
Bu listede komik olan şey ise “sek erkek kombini”. Muhtemelen bir internet jargonu olan, internette meme olarak kullanılan bir tabirin geldiği noktaya bakar mısınız? Erkek tekstil ürünleri satan bir markanız varsa şimdi bu konuyu hemen ciddiye almanız gerekiyor. Açılın, sek erkek kombinleri geliyor!
Listeye bakıyoruz “Özel güvenlik nasıl olunur?” sorgusu gözümüze çarpıyor. Bayram değil seyran değil insanlar bu konuyu neden merak etti diye düşünürken Google Trends sayesinde hemen ne zaman bu arama yapılmış ve ne sebep olmuş diye minik bir göz atıyoruz. Görüyoruz ki tamamen duygusal olarak özel güvenlik maaşları artırılmış. Tabii bu durum da ilgiyi artırmış.
Google Trends’te ilginç gibi gözüken ama aslında doğal olan bir süreç var. O akşam haberlerde veya TV’deki diğer programlarda insanların ilgisini çeken bir durum olduğu zaman toplu bir arama yapılıyor. Trends’e de büyük çıkış olarak yansıyor. Masterchef bunun en büyük örneği. TV’de yayınlandığı gün ne yemek yapıldıysa, (özellikle ismi farklı bir yemekse) akşam girin trendlere bakın en çok o yemek merak edilip aranıyor. Tabii bunlar günlük artırıcılar. Her hafta eleme olduğu için “kim elendi” sorgusu da 2022 yılı listesine girmeyi başarmış. Yani düzenli bir sorguyla bu listede yer almak mümkün diyoruz.
Google Trends’i kullanmak istiyorum ama yaptıklarım bana yeterli gelmiyor diyorsanız Google News Inisiative’den Advanced Google Trends dersi alabilirsiniz. Google’nın dünyasına dalmak “aaaa bu böyle miymiş” diyerek bir şeyler keşfedip içerik pazarlamasında kullanmak hayli faydalı olacak.
Google Trends verilerini okumak, anlamlandırmak ve buna göre içeriklerinizi şekillendirmek önemli. Unutulmaması gereken bir diğer şey ise; yararlı, okuyucularınızda yankı uyandıran ve markanızı etkili bir şekilde konumlandıran iyi üretilmiş içeriğin hayli önemli olduğu. Emin olun bu, içerik pazarlama stratejinizi başarıya giden yolda destekleyen denenmiş ve lezzetli bir tarif!