İçerikleriniz GA4’a Hazır mı? Daha Başarılı Bir İçerik Pazarlaması İçin GA4 Nasıl Kullanılmalı?

İnternet dünyasında var olmak istiyorsanız, internet dünyasında var olanlardan haberdar olmanız gerekiyor. Bunun için dedikodularla uğraşmanıza gerek yok. Her işimize koşan vefakâr Google, çocukları gibi sevdiği web siteler için her şeyi düşünüyor, biliyorsunuz. 

Universal Analytics ile web sitelerinin yediğini, içtiğini detaylı bir şekilde görebiliyorduk. Google’ın son yıllardaki en büyük güncellemesiyle birlikte hayatımıza giren Google Analytics 4 ise yemek tarifini verip üzerine bulaşıkları da yıkayacak! Size düşen, bu yemek tariflerini kullanarak lezzetli içerikler hazırlamak ve SERP restoranının en üst sıralarından sıcak sıcak servis etmek. 

İçerik pazarlamasına geçmeden önce bir bakalım, neymiş bu GA4?

Google’da Kartlar Yeniden Dağıtılıyor: GA4 Nedir?

Google Analytics 4 veya GA4, Universal Analytics adıyla kullanılan web analiz aracının yerini alan ve 2012’den bu yana Google’ın bu alanda yaptığı en büyük güncelleme olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak 2020’de adı anılmaya başlayan GA4 güncellemesi ile ilgili Google, 1 Temmuz 2023 itibarıyla Universal Analytics ile vedalaşılacağını da duyurmuştu. 

Google Analytics 4’e geçiş süreci başlangıçta kafa karıştırıcı olacak gibi görünüyor. Çünkü panel görünümü önemli ölçüde değişti. Fakat yeni güncellemenin amacı, kullanımı da kolaylaştırmak. Alışılmışın değişmesiyle birlikte gelen zorluk, zamanla yerini pratikliğe bırakacak. 

Google Analytics 4’ten İnciler

Google Analytics 4’te bulunan özellikler sayesinde, başta içerik stratejiniz olmak üzere siteniz ile ilgili birçok geliştirme yapabilirsiniz. Bu güncellemeyle birlikte daha detaylı raporlara, event bazlı izleme imkânına ve yeni segmentlere erişiminiz olacak. Yani GA4 özelliklerini kullanarak içerik stratejinizi oluşturabilmeniz oldukça kolay. Şimdi, içeriklerimize lezzet katacak GA4 özelliklerine bakalım.

GA4’ün İçeriğe Kanka, SEO’ya Dost Raporları

GA4 ve SEO, birbirleriyle çok iyi anlaşan iki yakın dost gibi. Çünkü GA4’ün yeni nesil raporları, içerikleri güçlendirme konusunda daha fazla ipucu sunuyor. Yapılandırılmış ve kullanıcı tarafından seçilmiş verilerden oluşan raporlar, durumu daha iyi görmenizi sağlıyor. Örneğin dönüşüm raporları için “dönüşüm” olarak nitelendirilecek eylemi kendiniz seçebiliyorsunuz. 

Google Analytics hesabınızda yer alan ve SEO’yla daha yakından ilgili olan rapor ise trafik edinimi raporu. Trafik edinimi raporlarında, kullanıcıların hangi içeriğinize, hangi yoldan geldiğini net bir şekilde görebilirsiniz. Yönlendirme (backlink) ve reklam gibi kanalların yanında organik trafiğinizi de görebilir, hangi tür içeriklere ağırlık vermeniz gerektiğini tespit edebilirsiniz. 

Pek Hareketli Event Yapısı

Universal Analytics, web sitesindeki hareketleri izlemek için oturuma dayalı veri modelini kullanıyordu. GA4 ile bu sistem de değişti. UA, çerezlerden topladığı verileri kaydederek size gösteriyordu. GA4’te veri akışı, çerezlerin yanında Google Signals üzerinden de sağlanıyor. 

Bu yeni event yapısı, size birden çok kimlikle, cihazlardan ve platformlardan gelen etkinlikleri izleme şansı tanıyor. 25 farklı parametreye bölünen sistem, daha fazla kategoriden veri izlemenizi sağlıyor. Böylece daha detaylı bir analiz yapma şansınız oluyor. 

GA4’ün event yapısı, özellikle içeriklerinizdeki link ve CTA butonlarının ne kadar verimli çalıştığını görmeniz için oldukça kullanışlı. Ayrıca Google, sitenizin türüne göre faydalı olabilecek etkinlik önerileri de sunuyor. Buradaki verilere dayanarak içerik pazarlaması stratejinizi, daha başarılı içerik türleri üzerinden planlayabilirsiniz. 

Bir Yeni Segmentiniz Var!

Verilerin alt kümelerini izlemenizi sağlayan segmentler, Universal Anlytics’te de vardı. Fakat Google Analytics 4’e ekstra bir segment daha eklendi. Böylece panelinizde kullanıcı ve oturum segmentlerine ek olarak etkinlik segmentleri de bulunacak.

GA4’te bulunan yeni etkinlik segmentleri, verilerin belirli olaylar dahilinde analiz edilmesini sağlıyor. Örneğin içeriklerinize yerleştirdiğiniz fakat çalışmayan linkleri tespit edebilmek için bu yönde bir etkinlik tanımlayıp izlemeye başlayabilirsiniz. 

GA4 ile Son Model İçerik Pazarlama Stratejisi

Gelelim şimdi Google Analytics 4 ile içerik pazarlaması konusuna. GA4 kurulumu tamamsa kolları sıvayın ve yeni neslin en lezzetli içeriklerini pişirmeye hazır olun. İçine GA4’ten gelen verileri, raporları, analizleri ve sevginizi katarak “şefin tavsiyesi” olacak içerikler hazırlayabilirsiniz. Peki içerik pazarlamasında Google Analytics 4 nasıl kullanılıyor?

12’den Değil, GA4’ten Vurmak: Hedef Belirleme

Hedef belirleme, içeriklerinize faydalı amaçlar yükler. Amaçsız içerikler ise sitenizin girişine kırmızı ışık koyar ve sitenize pek fazla trafik gelmez. Stratejik bir ilerleme için doğru ve gerçekçi hedeflerle ilerlemeniz gerekiyor. Yanlış hedefler belirliyorsanız, GA4 verilerinde içeriklerinizin etkisizliğini görebilirsiniz. 

GA4’ü hedef belirleme sürecinde bu noktada kullanabilirsiniz. Organik trafik getirmeyen, etkileşimi az, sayfada kalma süresi düşük içeriklerin yanlış olduğunu bilmelisiniz. Bu içerikleri GA4 üzerinden tespit edip geliştirmelisiniz. Geliştirme sürecinde ise başarılı içeriklerin durumlarını inceleyebilir, benzer dinamiklere uyacak bir içerik stratejisi oluşturabilirsiniz. 

Kim Var Sizin Karşınızda?: Kitle Analizi

Hedef kitlenizi tanımadan doğru bir hitap geliştirmeniz mümkün değil. İçerik pazarlamasında bu durumun hayati bir önem taşıdığını söylememize gerek yok galiba. Elbette içeriklerinizi hedef kitlenize göre dizayn ediyorsunuzdur fakat hedef kitlenizin kim olduğuna nasıl karar veriyorsunuz? İşte Google Analytics 4, bu konuda da işimizi kolaylaştırıyor.

Hedef kitlenizin demografik bilgilerine sahip olmanız, etkili bir içerik pazarlaması için yeterli olmayabilir. Bu bilgiler reklam yayınlarken oldukça faydalıdır ama söz konusu içerik pazarlaması olduğunda, çok daha yakından tanımanız gerekir o meşhur hedef kitleyi. GA4’ü bir analiz aracı olarak kullanın ve hedef kitlenizle “date”e çıkın!

Google Analytics 4 ile güncellenen User Metrics (Kullanıcı Metrikleri) özelliği, ziyaretçileriniz hakkında demografik bilgilerden fazlasını gösteriyor. Sitenizi ziyaret eden ve içeriklerinizle etkileşim kuran kullanıcıları buradan takip edebilirsiniz. Hangi içeriğe, hangi kullanıcının daha fazla ilgi gösterdiğini, bu kullanıcıların sitenize erişmek için hangi web veya mobil uygulamayı kullandığını da User Metrics üzerinden görebilirsiniz. 

Hedef kitle analizi sürecinde GA4’ün sayfaya göre görüntüleme verilerini de incelemelisiniz. Burada ilgi gören sayfaların ziyaretçi profillerine bakmanız çok işinize yarar. Sayfa kategorilerine göre hedef kitlenizi de kategorilere ayırabilirsiniz. Böylece farklı profillere sahip kitleler için içerik üretebilir, pizza olmasanız bile herkesi mutlu edebilirsiniz. 

SEO Kapılarını Açmak: Anahtar Kelime Listesi

Anahtar kelimeler, yani namıdiğer keywordler hakkında çok konuşmamıza gerek yok. İçeriğimizin bu kısmına kadar geldiyseniz keywordlerle aranız iyidir muhtemelen. İçerik pazarlama stratejiniz için, klasik yöntemlerle bir anahtar kelime temeli oluşturabilirsiniz. Fakat size özel analiz edilmiş keywordleri de göz ardı etmemelisiniz. Google boşuna mı uğraşıyor “helpful content”ler çoğalsın diye?

Keyword araçlarının yanında, GA4’ten de bu konuda destek isteyebilirsiniz, koşarak geleceğinden şüpheniz olmasın. Google Search Console’u GA4’e bağladığınızda, anahtar kelime ihtiyacınızın önemli bir kısmı karşılanmış olacak. Çünkü bu yöntemle web sitenizin anahtar kelime bazlı performansını görebilirsiniz. 

Queries (Sorgular) kısmından anahtar kelime sıralamalarını görebilirsiniz. Sıralamanızı iyileştiren keywordlerle mevcut okurları elde tutarken düşüş yaşanan keywordler doğrultusunda yeni içerikler üretip sıralama performansınızı iyileştirebilirsiniz. 

Seç, Beğen, Al: Doğru İçerik Türü Hangisi?

İçerik pazarlamasında SEO, zaman zaman yanlış anlaşılabiliyor. Gündemdeki tüm konuları ve yükselişteki tüm anahtar kelimeleri toplayıp bir blog sayfasına yığmak, pek faydalı bir yöntem değildir. Alan dışı içerik üretme hatasına düşüldüğü sıkça görülmekte, bu blog yazarları ne yapmakta, neyi hedeflemektedir, bilinmez.

İçerik üretiminde doğru içerik türünü seçmek için faaliyet alanının dışına çok fazla çıkmamanız gerekiyor. Örneğin elektronik ürünler satıyorsanız kombin önerileri içeren bir blog yazısı yazmanıza hiç gerek yok. Hizmet ve hitap ettiğiniz alana odaklandığınızda ise kitlenizin keyifle okuduğu içeriklerin türünü tespit etmeniz gerekiyor. Bu noktada GA4, “Sayfalar ve Ekranlar” raporuyla yardıma koşuyor.

Öncelikle sitenizde mutlaka evergreen içerikler olmalı. Evergreen içerikler blogunuzun temelini oluştururken kılavuzlar, rehberler, infografikler ve videolu içeriklerle de sofranıza renk katmalısınız. Google Analytics 4’ün Sayfalar ve Ekranlar raporu, ne zaman, hangi yemeği masaya koyacağınızı size gösteriyor. 

Bu raporda sayfa performanslarını, popüler sayfaları ve en uzun süre açık kalan sayfaları görebilirsiniz. Raporun bir diğer güzelliği, etkileşimli içeriklerin performansını da göstermesi. İçeriklerinizde bulunan videoların oynatma sürelerine ve kaç kere indirildiklerine de bu rapordan erişebilirsiniz. Aynı şekilde PDF gibi dosyaların indirilmeleriyle ilgili bilgiler de mevcut. 

Doğru içerik türünü seçerken size rehber olması için Sayfalar ve Ekranlar raporunu mümkün olduğunca detaylı bir hâle getirmelisiniz. Bunun için kontrol panelinden, “Veri Akışı” kısmındaki “Gelişmiş Ölçüm”ü etkinleştirebilirsiniz. 

Buralar Hep Rezerve: İçerik Takvimi

Yazımıza yemek metaforlarıyla kaldığımız yerden devam ediyoruz ve düzenli beslenmek sizin için ne kadar önemliyse, blogunuz için de o kadar önemlidir diyoruz. Çünkü rastgele paylaşımların yapıldığı bir blog sayfasında içerik pazarlaması stratejisinden bahsedemeyiz. İçeriklerin ne sıklıkla, ne zaman paylaşılacağı da stratejiye dahildir. 

Google Analytics 4 üzerinden sitenizin en çok ziyaretçi çektiği gün ve saatleri inceleyin. Elde ettiğiniz veriler, içerik takvimi oluştururken size yardımcı olacaktır. Ayrıca kullanıcıların değerli bulduğu, bu nedenle performansı yüksek olan içerikleri de referans almalısınız. İçerik türü ve zamanını, geçmişteki başarıları inceleyerek dizayn edebilirsiniz. 

İçerik takviminizin tutarlı olduğundan emin olun. Stratejiyi oluştururken belirlediğiniz adımlar dahilinde, içerik üretimi için de mutlaka deadline belirleyin ve akışa bırakmayın. Çünkü siz de biliyorsunuz ki pişirme süresi, yemeğin lezzetini doğrudan etkiler. 

İçerik pazarlamasında güncellik çok önemlidir. Bu nedenle Google güncellemelerini mutlaka takip etmeli, içeriklerinizi de bu güncellemelere göre optimize etmelisiniz. Google Analytics 4 sayesinde bu optimizasyon daha kolay bir hâle geldi. GA4 araçlarını kullanarak ziyaretçilerinizin beklentilerini, sitenizin ihtiyaçlarını ve içeriklerinizin başarı gereksinimlerini tespit edebilir, Google’ın istediği gibi faydalı içerikler üretebilirsiniz.