Duygusal Pazarlama Nedir? İçeriklerinizi Nasıl Duygusal Pazarlarsınız?

duygusal pazarlama

 

Söz konusu duygular olduğu için terapistimizle geçen monologlardan oluşan bir yazı gibi başlayacağız. Pazarlamanın yolu buradan da geçer sevgili okurlar. Duygular… Bir olay karşısında hissettiğimiz şeyler var. Tanımlama konusu çoğu zaman zor olabilir ancak duygulara odaklanırsak her şey kolaylaşacak. 

Sevinç, güven, korku, şaşkınlık, üzüntü, beklenti, öfke ve tiksinti.… İşte bunların hepsi bir duygumuzu ifade ediyor. İzlediğiniz reklamlarda ya da sinema filmlerinde etkiyi yaratan çoğu şey bu duygudan besleniyor. Çok etkilendiğiniz bir filmden çıktığınız anı getirin gözünüzün önüne. Hatta bunu daha iyi ifade etmek için Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam kitabındaki şu cümlelerine bakalım: “Çağımızda geçmiş yüzyılların bilmediği, kısa ömürlü bir yaratık yaşıyor. Sinemadan çıkmış insan. Gördüğü film ona bir şeyler yapmış.” Bu cümleler tam olarak duygusal etkiden bahsediyor.

Duygusal pazarlama, hedef kitlenizin sizi fark etmesini, hatırlamasını, paylaşmasını ve satın almasını sağlamak için öncelikle duyguyu kullanan pazarlama ve reklam çabalarını ifade eder.

 

Farkına varmadan duygusal satın almalar yapmamızın sebebi de hep duygusal pazarlama. Peki, bunu bize nasıl yaparsın duygusal pazarlama?? Gelin, içerikleri duygusal pazarlama stratejileri konusunda küçük bir yolculuğa çıkalım.

Duyguları Harekete Geçirmek İçin Hedef Kitleyi Tanımak 

Pazarlama işin içindeyse hedef kitleyi tanıma hadisesi her zaman kilit konudur. Daha önce bu konudan “İçerik Üretirken Neden Hedef Kitle Analizine İhtiyaç Duyarız? yazımızda detaylı şekilde bahsetmiştik. Hedef kitleyi bilmeden en değerli tepkiyi ortaya çıkarmak için hangi duyguyu hedefleyeceğinizi nasıl bileceksiniz? Pazarlamanıza hangi duyguyu katacağınıza karar vermeden önce, ciddi bir hedef kitle araştırması yapmanız hayrınıza olur. 

via GIPHY

Renklerin Gücünden Faydalanmak

Renk ve duyguların birbiriyle bağlantılı olduğu söyleniyor. Psikolog Robert Plutchik’in “duygu çarkı” duygusal spektrumlardan bazılarını renkleri kullanarak gösteriyor. Her renk ise bir duyguyu ifade ediyor.

duygu çarkıMarkalar da renklerini, logolarını belirlerken renk psikolojisinden yararlanıyor. Kırmızı renk, sevgi, heyecan ve neşe gibi güçlü duyguları (aynı zamanda öfke ve uyarıyı da) çağrıştırdığı düşünülüyor. Mesela Coca-Cola’nın kırmızısı pozitif, dost canlısı enerjiyi temsil ediyor. Evet, renkler duygularımızı harekete geçiriyor!

Bağlantı Kurmak İçin Bir Hikaye Anlatmak

Hedef kitlenizi seçip duygunuzu belirlediniz, renk de bunların peşinden geldi. Sıra geldi sihir aşamasına! Yani insanlarla bağlantı kurabilmek için hikayenizin gücünden faydalanmaya! Duygusal açıdan daha ilgi çekici hale getirmek için hikaye anlatma tekniklerini kullanmayı düşünün. Hikayeler dikkat çekebilir, empati uyandırabilir ve anlamlı bir bağlam sağlayabilir. Ayrıca hikayeyi içeriğinizi daha ikna edici ve akılda kalıcı kılmak için hem mantığa hem de duyguya hitap eden güçlü bir araç olarak kullanabilirsiniz. 

Anlatım basit olmalı. Think with Google’ın bir makalesinde, London School of Economics’te pazarlama profesörü olan Amitav Chakravarti’den bir alıntı yapılmış. Chakravarti “İnsanların hafızasında, mizah unsurlarından ziyade basit, beklenmedik ve duygusal şeyler kalır,” diyor. Biz de buna içten içe katılıyoruz. Ikea’nın lamba hikayesini bilirsiniz, hatırlamak için Lambacık Aradığı Mutlu Sona Nihayet Kavuşuyor yazısına göz atabilirsiniz. 

Kelimelerin ve İfade Etmenin Duygusal Tarafını Keşfetmek

“Kelimelerin ve ifade etmenin duygusal tarafı derken??” diye sorabilirsiniz. O zaman internette bir dönem viral olmuş, duygulanarak izlediğimiz o videoyu hatırlatmak isteriz. “I’m blind, please help.” Bu cümle hatırlamanıza yardımcı oldu mu? Ya da şöyle diyelim “It’s a beautiful day and i can’t see it!” Belki bu cümle hatırlamanıza yardımcı olmuştur. Viral olan bu video yaşam koçu bir yazar olan Andrea Gardner’e ait. Youtube kanalına göz atarsanız “Yazar olmak için rehberliğimizi istiyorsanız bizimle iletişime geçin.” gibi bir not bırakmış. Yani yazarlık atölyesinin reklamını yapmış. Kelimelerinin gücünü ortaya koyarak kalemini parlatmış. Yazarlık düşünen varsa Adrea’nın kapısını çalabilir, biz etkilendik açıkcası. 

 

İçerik Pazarlamasında Duygu Katmanın Yolu: İnfografik, Video, Animasyon ve Daha Fazlası

İçerik pazarlamasında hikayeler kelimeler çok önemli ve kıymetli elbette. Ancak duyguları zenginleştirmek için bazı sihirli dokunuşlara ihtiyaç var. İnfografik, video, animasyon, ses gibi farklı dokunuşlarla birlikte duygusal olarak farklı hisler yaratabilmek mümkün. 

Duygulardan bağımsız bir şekilde daha önce İçerik Pazarlamasında İnfografikler Neden Hala Çok Önemli? diye sorup bir bir cevapları vermiştik. Markanız ve içeriğinizle tutarlı olacak, duyguları harekete geçirecek, çağrışımlar yaratıp anıları tetikleyecek şeyleri bulun ve onları kullanın. 

Aklınız karışmasın, duygularınız darmadağın olmasın. Onları toplayın ve bu duygularla ne yapacağınızı düşünün. Hedef kitlenizi analiz ederek ise başlayabilirsiniz. Çok üzüntü hissettiren ya da çok sevinç veren, biz halaybaşı diye tanımlayalım, bir duygusal pazarlama stratejisi ortaya çıkarsa mendiller bizden efendim.