Büyük Hayallere Bir Bilet: Küçük İşletmeler İçin İçerik Pazarlaması İpuçları

Yeni bir iş kurmanın heyecanı bir başka. Çünkü kurduğunuz iş, aynı zamanda hayallerinizi hayata geçirmek için bir başlangıç. “Küçük bir dükkanım olsun yeter.” diye başladığınız işe, tanınan bir marka olarak devam edebilirsiniz. 

Ama nasıl? 

Açık konuşmak gerekirse küçük işletmenizin geleceği için hayal dünyasından çıkıp biraz da gerçeklerle yüzleşmekte fayda var. KOSGEB 2023 Kurulan ve Kapanan İşletme İstatistikleri’ne göre 2023 yılında 124.440 şirket kurulduğu, aynı zamanda 38.246 şirketin kapandığı biliniyor. Bu kapanan şirketler içerisinde olmamanın yolu ise farklılaşmak ve büyük rakiplerin arasından sıyrılmak. 

Tabii ki küçük bir işletme olarak kısıtlı bütçe ile bunu yapmak, biraz korkutucu gelebilir. Hatta “Ben nasıl yarışabilirim ki?” deyip Sezen Aksu’nun Küçüğüm şarkısı eşliğinde köşenize çekilmek isteyebilirsiniz. Ama durun, bir ihtimal daha var. O da içerik pazarlamasının gücünden yararlanmak.  

Semrush’ın 2023 İçerik Pazarlaması Küresel Raporu’na göre 11-50 çalışanı olan çevrimiçi ve çevrimdışı işletmelerin %99’u içerik pazarlamasından olumlu sonuçlar elde ediyor. Bu başarı, neden sizin işletmeniz için de olmasın? 

O halde gelin, sizinle keyifli bir küçük işletmeler için içerik pazarlaması yolculuğuna çıkıp bu yolda dikkat etmeniz gerekenleri keşfetmeye başlayalım. 

Harita Oluşturmadan Yola Çıkmayın

via GIPHY

İçerik pazarlaması, marka bilinirliğini artırmak ve kitlenize ulaşmak için bir yol. Ama bu yola çıkmadan önce tıpkı bir yerden bir yere giderken hedefinizi belirleyerek bir harita oluşturduğunuz gibi içerik pazarlaması için de bir harita oluşturmanız şart. Yoksa içerik pazarlaması yolculuğunuz 90’lar Türkçe pop eşliğinde gidilen keyifli bir tatil yolculuğu gibi değil, ışıksız yollarda karlı dağları aşıyormuşsunuz gibi zorlayıcı olabilir. Bu nedenle ilk olarak binbir emekle kurduğunuz işletmeniz için bir strateji oluşturmak, içerik pazarlama yolculuğuna çıkmadan önce atmanız gereken ilk adım.  

“Peki, bu haritayı nasıl çıkaracağım?” diyorsanız size Ayna’dan “Dön Bak Aynaya” şarkısını armağan edebiliriz. Yani, “İşletmenizin alanı nedir?”,”Markanızı nasıl tanımlarsınız?”, “Amacınız ve hedefleriniz neler?”, “Dijital alanda işletmenizin varlıkları neler?”, “İşletmenize kimler ilgi duyuyor?”, “Hedef kitleniz kim?” gibi pek çok sorunun cevabını kendi içinize dönerek bulmalısınız. Tüm bu cevaplarla içerik pazarlaması stratejinizi oluşturarak bu strateji doğrultusunda yol haritanızı çıkarabilirsiniz.  

Sizi Siz Yapan Hikayeniz 

via GIPHY

Konumu belirleyip haritayı çıkardığımıza göre “Özlem Tekin’in Dağları Deldim” şarkısı eşliğinde yola çıkmaya hazırız. Kemerlerinizi bağlayın içerik pazarlaması ile zirveye çıkmaya başlıyoruz. 

Bu yolculuğa başlarken küçük bir işletme olarak “Büyük şirketlerin yanında ben ne diyeceğim şimdi?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama sizi farklı kılan özelliğin, hikayeniz olduğunu unutmayın. Küçük işletmelerin bu yolculuğa nasıl çıktığını, bu yolda neler yaptığını ve nelere dikkat ettiğini bilmek ise tüketicilerin duymak istediklerinin başında geliyor. Bu nedenle müşterilerinizle duygusal bağ kurmak istiyorsanız onların “Neler yaşadın anlat?” demesini dikkate alın. 

Marka hikayenizde geçmişinizi, amacınızı ve nasıl bu noktaya geldiğinizi anlatabilirsiniz. Bu anlatımda sizi rakiplerinizden ve büyük işletmelerden farklı kılan özelliklerinizi de ön plana çıkarın. Çünkü bu özellikler sayesinde “İşte, aradığım bu.” dedirterek tüketicilerin aklında yer edebilirsiniz. 

Görselin Gücü Adına 

via GIPHY

İçerik pazarlamasının temelini oluşturan içerikler, tabii ki sadece kelimelerden ibaret değil. Aslında kurduğunuz her bir cümleyi akılda kalıcı yapan bağlantılı ve dikkat çekici görseller. Bu yüzden şimdi, yolculuğumuzun sıradaki parçası olan “Yeni Türkü’den O Kadar Sevdim ki Resmini” şarkısına geçiyoruz. 

Unutmayın ki içerik pazarlamasında web sitesinde kullandığınız görsellerden sosyal medyadaki post tasarımlarına kadar her bir kanaldaki görsel anlatımlar, marka imajı yaratmak için bir araç. Bu nedenle tek bir kanala odaklanmak yerine hedef kitlenize ulaşabileceğiniz tüm kanalları dikkate alarak sadece metin değil, görsel içeriklerinize de önem verin. Sonuçta ürün fotoğrafları, web sitesi görselleri, sosyal medya postları, video içerikler ile görsel açıdan da hafızalara kazınacak içerikler üretebilir ve kitlenizin sizin yazdığınız hikayeleri okumadan bile markanız hakkında fikir sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.  

Yeni Fikirler, Yeni İçerikler 

via GIPHY

İçerik pazarlama stratejisini oluşturma ve içerik üretme aşamalarını geçtiğimize göre yolculuğumuzda yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz. Ama yolculuğumuzda “Pardon da ne sonu? İçerik üretiyorum ama yeterli etkileşimi alamıyorum.” diyenler de olabilir. Böyle bir sorunla karşılaşanlar için bir mola verip müşterilerle bir çay içmenin zamanı geldi. Çünkü belki de müşterileriniz size “Kenan Doğulu’dan Hiç Bana Sordun mu?” şarkısını söylüyor olabilir.  

Sadece içerik üretmek yerine ürettiğiniz ve üreteceğiniz içerikler için müşterilerinizin fikirlerini alabilirsiniz. Çünkü Youtube için yapılan bir Google araştırmasında insanların üretilmesinde rol oynadıkları içerikleri izlemekten keyif aldığı belirtiliyor. Hatta buna da “Ikea etkisi” deniliyor. İnsanlar artık tıpkı Ikea mobilyalarını yapar gibi dijital içeriklerde de kendi paylarını görmek istiyor. Bunun için de youtube içerik üreticilerinin her videonun sonunda “Böyle videoların devamı gelsin istiyorsanız yorumlara yazın.” tadında izleyicilerine fikirlerini sorması tesadüf değil. 

İçerik üretirken arada kitlenize dönüp “Ne istersiniz?” diye sorarak ve onların fikirlerine göre içerik üreterek müşterilerinizde bu evreni, onların oluşturduğunu hissettirebilirsiniz. Bu da size daha güçlü marka bağlılığı ve daha çok etkileşim olarak geri dönecektir. 

Google Araçları Size Destek Olmaya Hazır 

via GIPHY

Küçük işletmeler için içerik pazarlaması tüyoları yolculuğumuzda sona ulaştık. Ama “Bu Gece Son” şarkısı eşliğinde hüzünlenmeye başlamadan önce şunu söyleyelim; içerik pazarlaması, “Oh yaptım, bitti.” dediğiniz bir olay değil, sürekli takip edilmesi ve geliştirilmesi gereken bir süreç. Çünkü unutmayın ki zaman değişir, insanlar da değişir. Bu nedenle bilinmezliğe doğru sürüklenmemek için performansınızı ölçerek kontrollü bir şekilde kendi içerik pazarlama yolculuğunuza devam edebilirsiniz. 

Performansınızı ölçmek için Google araçlarından destek alabilirsiniz. Google Analytics ile web site performansınızı analiz edebilir, Google Search Console ile kullanıcıların sizi hangi arama terimleri ile keşfettiklerini görebilir, Google Trends ile de insanların bir konu özelinde neler arattığını öğrenebilirsiniz. Tabii fiziksel mağazanız varsa Google İşletme Profili oluşturarak haritalarda konumunuzu, açık adresinizi, iletişim bilgilerinizi de girmeyi unutmayın.

Bir efsaneydi sizle beraber olmak diyerek yolculuğumuzu bitiriyoruz. “Ama iyiydik böyle.” derseniz bir miktar gururlanır ve sizi “Kaliteli İçerik Üretme” yolculuğumuza da davet ederiz.