Black Hat SEO’ya şapka çıkaranlardan değilseniz sizi böyle alalım. Ortaya anahtar kelimelerden oluşan bir karışık söylemenin anlamı yok. Beslenmek çok yemek değil, doğru yemektir. Bilgi açısından beslenmek de öyle. Öyle ki Google’da SERP’in zirvesi, kullanıcıların arama amacını anlayan sitelerle dolu. Yani içerik yazmadan veya yazdırmadan önce, “Kullanıcının derdi ne?” diye sormak lazım.
Arama Amacı Derken?
Bir internet kullanıcısı, arama motorunu kendisine faydalı olacak amaçlar doğrultusunda kullanır. Eğer canı sıkılmıyorsa amaçsızca arama yapmaz yani. Yaptığı aramalarda kullandığı kelime kalıpları da arama amacına göre şekillenir. Genel olarak internet kullanıcılarının bilgi edinme ve bir şeyler satın alma gibi amaçları olur.
Kullanıcılar amaçları doğrultusunda arama yaptığı için Google gibi arama motorları, sonuç sayfasını bu amaçlara göre şekillendirir. Kısaca Google, kullanıcıların derdini önemsiyor. Dolayısıyla web sitelerine ve içerik yazarlarına da aynı görev düşüyor.
Kullanıcılarımız birçok farklı dertten muzdarip. Biz bunu, arama amaçlarının çeşitliliği olarak yorumlayabiliriz. Hemen birkaç tanesini sıralayalım:
- Bilgilendirici / araştırma
- Ticari soruşturma / karşılaştırma
- İşlemsel / satın alma
- Yerel / yakınlarda
- Navigasyonel
Bilgilendirici / Araştırma
Bilgilendirici arama türü, adından da anlayacağımız üzere bilgi peşinde koşan kullanıcıların tarzı. Bu tip arama amacı bulunan kullanıcılar daha çok araştırmaya odaklanır. Aramanın temel amacı, internetten bilgi toplamaktır.
Ticari Soruşturma / Karşılaştırma
Ticari soruşturma, kullanıcıların, bir ürün satın almadan önce yaptıkları aramaları kapsar. Ürün hakkında kullanıcı yorumlarına, puanlamalara ve teknik özelliklere bakmak üzere yola çıkan kullanıcıların tarzıdır. Bu kullanıcıların yolu, çoğunlukla karşılaştırma sitelerinden geçer.
İşlemsel / Satın Alma
Kullanıcılar bazen araştırmakla yetinmez ve buldukları sonuçlar üzerinden işlem yapmak isterler. İşlemsel arama amacı, satın almaya yönelik aramaları kapsar. Arama eylemini tarayıcı dışına taşımak isteyen kullanıcılar bu tarz aramalarla alışveriş yapmayı hedefler.
Yerel / Yakınlarda
Yerel arama amacı grubundaki kullanıcıları da arama eylemini tarayıcı dışına taşımak isteyenler grubuna alabiliriz. Çünkü bu gruptaki kullanıcılar, arama sonrası büyük ihtimalle yola çıkarlar. Buradaki temel amaç, yakınlardaki işletmelere ulaşmak ve yol tarifi almaktır. Dolayısıyla tarayıcıdan sonraki durak ya haritadır ya da telefon.
Navigasyonel
Navigasyonel arama amacı türünde kullanıcı nettir ve hedefe odaklanmıştır. Kullanıcılar çoğunlukla bir sitenin URL’ini adres çubuğuna yazmak yerine doğrudan arama çubuğuna yazmayı tercih eder. Örneğin Google’da en çok arananlar arasında “Google” kelimesinin olmasının sebebi de bu gruptaki kullanıcılar.
Biraz da İnsan Sarraflığı: Arama Amacı Nasıl Anlaşılır?
Arama amacını anlamanın birçok yolu var. Temel yöntemlerden biri SERP, diğeri ise anahtar kelimelere bakmaktır. Aslında içerik üretilecek site/marka incelendiğinde, kullanıcıların buraya ne amaçla gelebileceği anlaşılabilir. Fakat yazılan içeriğin özelleştirilmesinde kullanıcıların derdini bilmek, derman gibi içerikler yazabilmek açısından önemlidir. Şimdi bir dönüp bakalım, bu kullanıcıların derdi ne?
Arama Motoru Sonuç Sayfası: Namıdiğer SERP
Neredeyse tüm sorularımıza cevap verebilen SERP, bu konuda da bize yardımcı oluyor. Tabii burada arama çubuğuna “arama amacı nasıl anlaşılır” yazmanızdan bahsetmiyoruz. Doğrudan sonuç sayfasıyla ilgilenmemiz gerekiyor.
Google’ın arama amacına göre sonuç listelediğini biliyoruz. Bundan yola çıkarak, bir arama sonucunda çıkan sayfalara göz atmak, arama amacı hakkında fikir verir. Özellikle ilk beş sitenin içeriğini incelemek, aranan terim ile ulaşılmak istenen hedef arasındaki bağlantıyı çözmenize yardımcı olur. SERP’teki “featured snippet” ve “people also ask” kısımlarını da dikkate almayı unutmayın.
Arama motoru sonuç sayfasındaki sonuçlar ile arama amaçlarının bağlantısına biraz daha yakından bakalım.
Bilgilendirici İçin Sonuç Sayfası
Bilgi alma ve araştırma amaçlı aramaların sonuçlarında bir sözlük ya da blog görme ihtimaliniz yüksektir. Bu sonuçlarla birlikte sayfanın sağ tarafında bir Wikipedia sütunu da görebilirsiniz.
Ticari Soruşturma İçin Sonuç Sayfası
Ticari soruşturma amaçlı aramalarda sonuç sayfası, sizi liste içeren bir featured snippet ile karşılayabilir. Örneğin bir ürün grubu içerisindeki “en iyiler” arandığında, marka ve model içeren bir liste çıkabilir. Kullanıcının ticari soruşturma yaptığının bir diğer göstergesi de sonuçlardaki karşılaştırma siteleridir.
Bu noktada reklamlı sonuçlara dikkate almamalısınız. Çünkü ticari soruşturma, satın alma işleminden önceki aşamadır. Markalar ve e-ticaret siteleri, karşılaştırma amaçlı arama terimlerini baz alarak reklam verebilirler.
İşlemsel İçin Sonuç Sayfası
Anlaşılması en kolay arama amacı türünün işlemsel olduğunu söyleyebiliriz. Doğrudan bir ürün ya da bir ürün grubuyla ilgili araştırma yapıldığında, genellikle alışveriş sonuçları çıkar. Sonuç sayfasının üst kısmında ürünler ve fiyatları içeren kartlar yer alır. Diğer sonuçlar ise e-ticaret siteleri ve aranan ürünün satışını yapan markaların alışveriş kısımlarından oluşur.
Yerel İçin Sonuç Sayfası
Aslında yerel aramaları anlamak da oldukça basittir. Çünkü bu amaca yönelik aramalarda sonuçlar genellikle işletme, harita ve telefon numarası gibi bilgilerden oluşur. Sağ tarafta çıkacak bir işletme kartı, kullanıcının arama amacını açık eden en temel unsurdur.
Navigasyonel İçin Sonuç Sayfası
Navigasyonel aramalarda sonuç sayfasında daha çok ilk sıradaki site önemlidir. Bu tip aramalarda ilk sırayı genellikle kullanıcının ulaşmak istediği sayfa alır. Örneğin “semrush giriş” şeklinde yapılan bir navigasyonel aramanın sonucunda ilk sırada, Semrush sitesinin giriş yap kısmı çıkar.
Anahtar Kelimemiz “Anahtar Kelime”
Arama motoru sonuç sayfasıyla birlikte anahtar kelimelerin kullanımına bakmak da arama amacını belirlemek için kullanılabilir. SERP ve keyword arasında kurulacak ittifak, kullanıcının amacını ortaya çıkarmak için oldukça verimli bir yöntem.
Anahtar kelime ve arama amacı arasındaki ilişki için şöyle örnekler verebiliriz:
- Bilgilendirici / araştırma: nedir, kimdir, nasıl yapılır, yapmanın yolları…
- Ticari soruşturma / karşılaştırma: en iyi, en ucuz, fiyatları, özellikleri…
- İşlemsel / satın alma: satın al, sipariş, indirim, ücretsiz kargo…
- Yerel / yakınlarda: en yakın, nöbetçi, x’teki y’ler (beylikdüzü oto tamirci vb.)…
- Navigasyonel: giriş, üye ol, kaydol…
Yazarlar Göreve: Arama Amacına Uygun İçerik Üretmek
Kullanıcıların amaçlarını anlama yöntemlerini öğrendiniz, peki bu amaçlara uygun içerikleri nasıl üreteceksiniz? Burada uygulanacak birkaç taktik var. Hemen size küçük tüyolar verelim.
Bilgilendirici İçerikler
- “Nedir, nasıl yapılır, yolları nedir” gibi soruları içeren başlıklar kullanın.
- Başlık ve açıklamalarda umut verici cümlelere yer verin.
- Liste içerikler oluşturun.
- İstatistik, tablo, grafik ve infografiklerden faydalanın.
- Uygun içeriklere videolar ekleyin.
Ticari Soruşturma İçerikleri
- “En iyi, en ucuz, en çok satan” gibi kelimelerden oluşan başlıklar kullanın.
- İçeriklerde, başlıkta vadettiğiniz bilgilere yer verin.
- Bilgileri doğru ve güvenilir kaynaklardan aldığınıza emin olun. Bu noktada doğrudan üreticinin paylaştığı bilgilerden yola çıkabilirsiniz.
- İçerik içerisinde ürünlerin teknik özellikleri ve kullanım alanları konusunda karşılaştırmalı değerlendirmeler yapın.
İşlemsel İçerikler
- Sloganlar yerine ürün adını içeren başlıklar kullanın.
- İçeriklerde ürünün tüm özelliklerini ve faydalarını anlatın.
- Ürünün görsellerine ve videolarına mutlaka yer verin.
- Etkili bir CTA cümlesi kullanın.
Yerel İçerikler
- Konumu içeren başlıklar kullanın.
- İçeriklerde yalnızca ilgili konum ve yakın çevresinden bahsedin.
- İlgili lokasyona ait dilde içerikler üretin.
- Keyword araştırmasını konum ve dil ayarı yaparak yapın.
Navigasyonel İçerikler
- Kolay anlaşılabilir kılavuz içerikler oluşturun.
- Temel sayfalar için FAQ (SSS) içerikleri hazırlayın.
Bu taktikleri kullanırken SEO uyumlu içerik mottosundan kopmamalısınız. Ayrıca bu klasik taktiklere ek olarak kendi taktiklerinizi de geliştirmelisiniz. Çünkü Google kullanıcı kadar web sitelerin niyetlerini de göz önünde bulunuyor ve biliyorsunuz ki yıllardır hiç durmadan güncelleniyor, gelişiyor, değişiyor. Bu nedenle içerikleri güncellemek, geliştirmek ve değiştirmekten çekinmeyin.