Konuşmanın Zamanı Geldi Chat GPT: Yapay Zeka İşimizi Elimizden mi Alıyor? 

Bir yapay zeka furyası aldı başını gidiyor. Bu furyanın öncü ismi ise saniyeler içinde metinler oluşturan, web sitesinin kodlarını yazan, hatta şiirleri ile “Sempatik biri aslında…” dediğimiz Chat GPT. Bu yetenekli sohbet botunun tüm dünyada yarattığı yankı ile eğitim, pazarlama, yazılım gibi pek çok sektörden insanın en büyük kaygısı ise “Bu teknoloji işimizi elimizden mi alacak?” olmuş durumda. Ama biliyoruz ki “Aman benden uzak olsun.” diyerek kaygılarımızı maalesef uzaklaştıramıyoruz. O halde bizi bu korkulara sürükleyen yapay zeka teknolojisinin Chat GPT sohbet botuna “Selam, tanışabilir miyiz?” demenin zamanı geldi. Sohbetimiz ilerledikçe de “Biz şimdi neyiz?” bir konuşalım.

Önce Seninle Bir Tanışalım Chat GPT

OpenAI şirketi tarafından geliştirilen Chat GPT ile aslında 2022’nin Kasım ayında tanıştık. Çok uzun bir tanışıklığımız olmasa da hayatımıza afilli bir giriş yapması ile tüm dikkatleri üzerine çekti tabii. Sohbetine doyum olmayan bu teknolojiyi gelin biraz daha yakından tanıyalım. 

Yapay zekanın geldiği son noktayı bizlere gösteren bu teknoloji, kendini eğitilmiş büyük bir dil modeli olarak tanımlıyor. Peki, ne demek bu? Aslında alışık olduğumuz bir teknoloji ile karşı karşıyayız. Çoğu yapay zeka teknolojisinde olduğu gibi Chat GPT sohbet botu da veri tabanından beslenerek kendini geliştiriyor ve sorduğumuz sorulara en uygun cevabı verebiliyor. Evet, buna alışkınız. Ama bu kadar insanmış gibi cevaplar verebilmesi, diğer yapay zeka teknolojilerinden ayrıldığı nokta. Bunun da sebebi OpenAI şirketinin Chat GPT’yi geliştirirken RLHF, yani insan geri bildirimi ile güçlendirme öğrenim yöntemini kullanmış olması. 

Sordukça anlatan bu sohbet botunun biraz da bugünlere nasıl geldiğinden söz edelim. Kendisine sorduğumuzda da görüyoruz ki köklü bir geçmişe sahip. GPT-1, GPT-2, GPT-3 ve kullandığımız GPT-3,5 ile adeta bir türlü sonu gelmeyen Son Durak serisi gibi. Şu an sadece Chat GPT Plus kullanıcılarına açık olan  GPT-4 versiyonu da tanıtıldı. Bu da demek oluyor ki yeni özellikleri ile Chat GPT-4 yakında tüm bilgisayar ekranlarında. 

via GIPHY

Biraz da Yeteneklerinden Bahset 

Chat GPT kimmiş, kimlerdenmiş öğrendiğimize göre biraz da dünyaya nam salmış yeteneklerinden bahsetme zamanı geldi. Chat GPT hayranları ve korkanları olarak insanları ikiye bölen bu teknolojinin yapabildiklerine bir bakalım: 

  • Doğal dil işleme yöntemi ile geliştirildiği için insanların yazma dilini kopyalıyor. Böylelikle anlam bütünlüğünü koruyan cevaplar verebiliyor. 
  • İstenilen konuda metinler yazabiliyor. Bu metinler, sadece bilgilendirici içerikler ile sınırlı değil. Kendisi bir şair. Şiir yazabildiği gibi yazdığınız şiiri devam da ettirebiliyor. 
  • Dahi bir çocuk olduğu için saniyeler içerisinde matematik sorularını çözebiliyor.  
  • Bir web sitesinde olması gereken sekmeler belirlendikten sonra sitenin HTML, CSS kodlarını yazıyor. Kod bloğunda hata var ama nerde bulamıyorsanız o hatayı da bulabiliyor. 
  • Photoshop, Illustrator gibi tasarım uygulamalarında yapılacak tasarıma göre neler yapılması gerektiği ile ilgili yönlendirme veriyor. 
  • Çoklu dil yönetimine sahip olduğu için farklı dillerde cevap veriyor. Hatta diller arası çeviri yapabiliyor. 
  • Uzun metinleri özetleyerek metnin ana fikrini çıkarıyor. Dilerseniz metnin içerisindeki yazım ve imla hatalarını bulup düzeltebiliyor. 
  • “Sen bunu çok seversin bak.” diyen bir arkadaş gibi müzik, film, dizi zevkinize göre önerilerde bulunuyor.

Yapabildikleri, gerçekten etkileyici. GPT-4 ile bu yetenekleri sadece yazınsal algılama ile de sınırlı değil. GPT-4, görsel ve ses algılaması yapıp çözüm sunabiliyor. “Her” filmindeki Theodore gibi Chat GPT sohbet botuna aşık olanların ortaya çıkması yakındır. 

“Peki, bu kadar yeteneğe aklı karışmıyor mu?” diye soracak olursanız evet, Chat GPT’nin de aklının karıştığı zamanlar oluyor. Şirketin de belirttiği gibi Chat GPT, sorduğunuz sorulara bazen akla yatkın gibi görünen ama bir anlam ifade etmeyen cevaplar yazabiliyor. Biraz sorgulanması gereken bir yetenek diyebiliriz. 

Sen Bize Dost musun, Düşman mı? 

Chat GPT teknolojisini yeterince tanıdık. Hatta yeri geldi, yeteneklerini takdir ettik. Ama artık “Sevgili Chat GPT, sen bize düşman mısın?” diye sormanın zamanı geldi. Yıllarca çalıştığımız, içerik stratejilerini oluşturduğumuz, özenle metinlerini yazdığımız markalardan bile “Yapay zekaya yazdırmıyorsunuz, değil mi?” diye sorular gelmeye başladıysa bu sorgu hakkımız. 

Sadece içerik pazarlamasının değil pek çok sektörün bu yapay zeka teknolojisinden etkilendiği bir gerçek. Amerika Birleşik Devletleri özelinde yapılan, farklı meslek gruplarının dahil edildiği bir araştırmaya göre GPT teknolojisi, yapılan işin %80’ini ve görev tanımlarını ise %10 oranında etkilediği görülüyor. Bu demek oluyor ki yakında “Chat GPT Uzmanı” gibi yeni meslekler görebiliriz.

Geleceğin mesleklerini ve yapılan işi etkilediği kesin. Ama Chat GPT kullanımından dolayı ortaya çıkan yasakları ve nedenlerini de gözden kaçırmamak gerekli. Amerika’da pek çok eyaletteki eğitim kurumları tarafından yasaklanan Chat GPT, eğitimcilere göre gençlerin eleştirel ve yaratıcı düşünmesini engelleyen bir araç. Öğrencisinin yapay zeka ile makale yazdığını yakalayan Furman Üniversitesi’nde felsefe profesörü Darren Hick, makalenin yazınsal olarak kusursuz olduğunu belirtmiş. Peki, yapay zeka ile yazıldığını nerden anlamış? Metin içerisinde hiçbir şey ifade etmeyen söylemlerden ve yanlış bilgilerden. 

Eğitim kurumlarında karışıklığa yol açan Chat GPT’ye bir yasak da yazılımcılar için önemli bir platform olan Stack Overflow tarafından getirildi. Yazılımcıların birbiri ile yardımlaştığı büyük bir forum olan Stack Overflow, Chat GPT ile oluşturulan yanıtlardan dolayı kullanıcıların doğru bilgiye ulaşamadığını ve forum içerisinde sohbet botuyla oluşturan cevapları yer vermeyeceğini duyurdu. 

Evet, biraz üzerine geldik Chat GPT. Ama anlıyoruz ki sen de hata yapabiliyorsun. Bu hataları görenler ise insanlar. Artık hayatımızın bir parçası olan bu teknolojiyi daha doğru kullanım için destekleyecek olanlar da insanlar. O halde bu güç savaşını bir kenara bırakıp ateşkes yapmanın zamanı geldi. 

via GIPHY

Biz Senin Niyetini Anladık

Geldik, insanlık tarihinin en zor sorusuna: “Biz şimdi neyiz Chat GPT?” 

Yapabildiği hatalara ve ifadeden yoksun metinlere bakıldığında işimizi elimizden alamayacağı kesin. Özellikle 2022 yılında Google’ın hepful content güncellemesinden sonra “özgün ve kaliteli içeriklerin daha iyi sıralama alacağı gerçeği” ile yerimize geçmesi biraz zor. Ama bu “Hoşçakal Chat GPT, biz gidiyoruz.” demek değil tabii ki. Çünkü onu eğitmek ve hayatımıza doğru bir şekilde entegre etmek de bizim elimizde. 

Yapay zekadan orijinal bir bakış açısı beklemek hatalı. Akıcı cevaplar = doğru cevaplar demek değil. Sorgulamak, yeni fikirler üretmek ve bir bağ oluşturmak gibi kavramların insana özgü olduğunu unutmadan Chat GPT sohbet botunu araştırmalarda kullanabiliriz. Mesela, bir konu hakkında en çok yapılan arama sorgularını ya da bir markanın ürünlerini kronolojik bir şekilde listelemek için bu sohbet botu bize yardımcı olabilir. Burada önemli olan spesifik sorularla botu doğru bir şekilde yönlendirebilmek. 

Bu teknolojiyi geliştiren OpenAI şirketinin amacı da insanları mesleklerinden etmek ve insanlığı ele geçirmek tabii ki değil. OpenAI yaptığı çalışmalarla yapay zekanın tüm insanlığa fayda sağlamasını hedefliyor. Tıpkı bilgisayarların, internetin, cep telefonların, yani her yeni teknolojik gelişmenin çıkış noktası gibi amaç fayda sağlamak. Bunu faydalı bir şekilde kullanabilmek ise bizim elimizde. Bu nedenle de “İşimizi elimizden alacak mı?” diye kaygılanmak yerine bu teknolojiye adapte olmalıyız. Hidden Figures filmine ilham olan ve “canlı bilgisayar” olarak çalışan kadınların hikayesi gibi yeni teknolojileri öğrenip fayda yaratmalıyız. Unutmayın sonuçta tuşlara basan yine insan olacak. 

O yüzden “Merhaba Chat GPT, biz dostuz.”