Klasik müzik dediğimizde aklımıza Beethoven, Mozart gibi ciddi ve üzgün suratlı amcaların fotoğrafları gelir. İnceden toparlanırız, bir saygı duyarız klasik müzik dinleyenlere. Klasik müzik dinleyicileri özel bir kitledir, belli bir kültür düzeyine sahiptirler, genelde yaşlıdırlar falan.
İşte klasik müzik festivali Bclassic’in gençlere duyurulması, klasik müzikle ilgili sempatilerinin artması amacıyla bir klip hazırlanmış. Seçilen şarkı Dvořák’ın “From The New World” (Yeni Dünyadan) albümünde bulunduğundan klip Güney Kore’de çekilmiş. “Yeni Dünya” Dvořák’ın yaşadığı zamanlarda Amerika olsa da günümüzde Asya olarak kabul ediliyor çünkü. Dünyanın en popüler müzik kanalı olan MTV’de de gün içinde yayınlanan diğer videolar arasında gösterilecekmiş bu klip.Klip hakkında bilgileri verdikten sonra yorumlara geçebiliriz.
İşe içerik pazarlama stratejisi olarak baktığımızda klasik müziğin hedef kitlesinin geliştirilmesi yönünde bir amaç görüyoruz. Gençler de dinlesin, sevsin diyerek hedeflerini belirlemişler, güzel. “Peki madem, gençler neleri seviyorlar?” demişler ve buldukları cevapla da videoyu çekmişler.
Videoda normalde birçok pop şarkının klibinden alışık olduğumuz seksi ve güzel bayanların kalçalarını salladıkları, dans ettikleri, ağır çekimde saçlarını savurarak gözlerimizin içine ateşli ateşli baktıkları görüntülere şahit oluyoruz. İşte yeni şey de bu. Yeni içerik pazarlama stratejisi olarak gençlerin sevdikleri klipler tarzında video çekerek klasik müziğin ciddi ve ulaşılmaz olduğu algısını yıkmak. Bir kere dünyanın ilk çağdaş klasik müzik klibi olarak merak uyandırıcı bir niteliğe sahip olan bu klip, şimdiye kadar klasik müzik dünyası için de “farklı” bir şekilde sunulduğu için ilgi çekici.
Tamam, güzel ama “farklı” olmak yeterli mi? Sıradan öğeleri daha önce hiç kullanılmamış bir platformda kullanarak fark yaratmak ne kadar doğru veya doğru olması gerekiyor mu?
Klipte kıvırtan Asyalı seksi kızların halini günümüzün “kitsch”leri olarak kabul edersek tam olarak da “kitsch” bir yolu tercih ederek sesini daha çok duyurmaz mı bir kampanya? Daha doğrusu bu kampanyanın asıl olayı zaten bu diyerek, kendimizi sallanan kalçaları rahatça izlemeye bırakabilir miyiz?
Hedefe kitleye bir ok gibi fırlatılmış bir içerik pazarlaması örneği olarak değerlendirilebilecek klibi şimdi sallana sallana izleyebilirsiniz. N’aber genç?
Dvořák – Symphony No. 9 Allegro con fuoco (Official Music Video) from B-Classic Festival on Vimeo.