Facebook teyzelerine yakından bakış

facebook-teyzeleri

“Facebook teyzeleri” diye sınıflandırılan bir takım teyzeler sadece her fotoğrafımızın altına “CANIM BENİM GÜZEL KIZIM ALLAH NAZARLARDAN KORUSUN ENİŞTENDE ÇOK ÖPÜYOR” şeklinde yorumlar yazıp bizi eşimize dostumuza ve bin bir emekle profilinde gezinip, paylaştıklarımızla iyi bir intiba bırakmaya çalışıp kafalamak için didindiğimiz manita adaylarına rezil etmekle kalmıyorlar. Facebook teyzeleri markalar için de çok fazla şey ifade ediyor; çünkü ülkemizde Facebook kullanan teyzelerin sayısı hiç de az değil.

Önce Facebook teyzelerini tipitipleyelim, sonra da markaların Facebook’taki hal ve hareketlerine göre Facebook teyzelerinin nasıl tepkiler verdiklerine bakalım.

Fırsatçı teyzeler

Bu Facebook teyzeleri, ilgili ilgisiz tüm markaların sayfalarını beğenen, kampanyaları ve yarışmaları asla kaçırmayan, profilleri kampanya post’larıyla dolu olan teyzelerdir. Gayet profesyonel bir şekilde Facebook’u hediye kazanmak için kullanır, artık tığ işleri mi yoksa akşama misafir mi var, her neyse o işlerine geri dönerler. Tam olarak nasıl bir takvimleri var, hangi aralıklarla Facebook’a girip kampanya post’larını yakalıyorlar, daha doğrusu hiçbirini kaçırmıyorlar bilemiyoruz ama izdivaç programlarını sektirmediklerine ya da ev işlerini aksatmadıklarına eminiz.

Beğendim, paylaştım teyzeleri

Fırsatçı teyzelerin bir alt modeli olan bu teyzeler markaların kampanya veya yarışma post’larının içeriği veya kendilerinden beklenen şeyler ne kadar farklı olursa olsun hepsinin altına “Beğendim, paylaştım” yazarak görev tamamlama hissiyle sıcak yuvalarına dönerler. Mesela siz bilmem ne hashtag’iyle video göndermelerini anlatan bir post paylaşırsınız ama onlar bu post’un altına “Beğendim, paylaştım” yazarlar. Herhalde Facebook’taki bir kampanya post’unu uzaktan ve şeklen algılayıp hiç okumadan yapıştırıyorlar cevabı.

Hata avcısı teyzeler

Bu teyzeler bilinçli, duyarlı, görmüş geçirmiş, asla hata kabul etmeyen, en ufak bir yanlışınızda sizi önce doğduğunuza sonra da Facebook’ta post paylaştığınıza pişman eden teyzelerdir. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar öğrenmek için marka sayfalarına bıkmadan usanmadan mesaj gönderirler. Cevabınız biraz gecikince markayı sosyal medyada rezil etmekle tehdit edenleri bile vardır. Hatta bazen o kadar çok üzerinize gelirler ki “Keşke eşit ağırlık seçip, mühendis falan olsaydım.” diye düşünürsünüz. Bir yarışma düzenlendiyse ve kendileri kazanamadılarsa kazananların paylaşımlarını kötüler, sizden neden/neye göre/kime göre/nasıl/ama yani nasıl bir seçim gerçekleştirdiğinizin raporunu beklerler. Markaların bu teyzelere karşı alması gereken en büyük önlem çok ama çok titiz bir moderasyon ve topluluk yönetimidir.

“Etkileşelim canım ne olacak” teyzeleri

Marka “Engagement düşük, engagament’i arttırmak için alternatifleri görelim, engagement engagement” diye başınızın etini yediğinde aklınıza gelen ve yüzünüzü güldüren teyzelerdir. Hediyeydi, çekilişti öyle dertleri yoktur bu teyzelerin. Varsa bile ikinci plândadır. Soru sorduğunuz bir post’un altına yorum yapsınlar, diğer kullanıcıların yazdıklarına yanıt versinler, like etsinler, listelerindeki akrabalarıyla paylaşsınlar, kalpler, çiçekler, öpücükler, onlar öyle mutlular. O eller klavyenin tuşları üzerinde nasıl tatlı tatlı dolaşıyor, o dolma yapan parmaklar mouse’u nasıl güzel tıklıyor, biz de çok mutlu oluyoruz. Canımız engagament teyzeleri.

BONUS: Yoo, hayır o sadece komikli video izliyor!

komik-video-izleyen-teyze