Evdeki malzemelerle içerik yazma tarifi

Evdeki malzemelerle içerik yazma tarifi

 

Contentus Blog ziyaretlerimiz hız kazandıkça bizim de keyfimiz yerine geliyor. (Bu ara biraz boşladık demiyoruz da…) Bu sefer SEM’den Kübra mutfağa girdi ve bir pasta yapmaya kalktı. Hem de içerik pastası. Her diliminden faydalanacağınız bir içerik pastası nasıl yapılır, Kübra Yılmaz hepimiz için anlattı. Okudukça burnunuza leziz kokular gelecek.

Çocuk aklımla anlam vermeye çalıştığım pek naçizane bir tekerleme vardır. “Hastayım hasta, canım ister pasta. Gel gidelim dansa, orda yersin pasta.” Bu tekerleme akla düştüğünde etrafta bir pasta olmamasına mı üzülmeli, bu tekerlemeyi çözmek için harcanılan saatlere mi?

Neyse, tekerlemedeki anlamsızlığı bir kenara bırakalım. Ve sadece pastaya odaklanalım. Olmasa mı şöyle bol çikolatalı, muzlu, çilekli, belki frambuazlı, kısaca “yeme de yanında yat”lık bir pasta? İstikamet en yakın pastacı! Yegane amaç; hem gözümüze, hem gönlümüze, hem de midemize hitap eden ‘O’ pastayı bulmak! Bir düşünün hangi pastayı seçersiniz? Hepsinin damak zevkimize uygun olduğunu varsayarsak düşünelim; diğerleriyle aynı sıradanlıkta olan bir pastaya mı, yoksa diğerlerinin aksine iştah kabartan ve albenisi yüksek bir pastaya mı eliniz gider? “İkincisi” diyenler kaleye mum diksin!

Kıssadan hisse pasta dediğin; ilgi çekici, malzemesi bol, taze olmalı. Adeta bir blog yazısı, bir makale, bir sosyal medya paylaşımı gibi. Demem o ki, adeta bir ‘İçerik’ gibi.

O zaman sıvayalım kolları ve bol içerikli bir pasta yapmaya başlayalım. “Çırptım çırptım karıştırdım, kendimi onla yarıştırdım” diyen Nil de bize eşlik etsin.

Güzel bir içerik stratejisi için önce bize bir “konu” lazım. Gündemi çalkalayan, insanların merak ettiği veya yılların eskitemediği bir konu olabilir. Konumuzu seçtikten sonra en doyurucu hale getirmek için nasıl işlemlerden geçeceğini kurgulamalıyız. Ve son olarak ise ilgi çekici yapmanın yolları üzerine kafa yoracağız. O halde sözü fazla uzatmadan stratejimizi kalıplara dökelim!

Gerekli Malzemeler: Dalından koparılmış taze bir konu ve aldığı kadar içerik.

Konumuzun alanına göre içeriğimizin sınırı da değişebileceğinden “aldığı kadar” ile oluşan algı öznel olabilir. Bu işte ustalaşmanın püf noktası da “aldığı kadar”ın miktarını öngörebilmek. O yüzden yapılış aşamasına kulak vermek gerek.

Yapılışı: Öncelikle konumuzu ele alalım. Konumuz sınırları dahilinde insanların en çok neleri merak ettiğini, nerelerde (blog/haber sitesi/forum vb.) gezindiğini, nasıl araştırdığını (anahtar kelimeler) da masanın üzerine koyarsak “aldığı kadar içerik” noktasında en büyük yardımcılarımız gözümüzün önünde olacaktır. Konuyu çok fazla dallandırıp budaklandırmamak adına masanın üzerindekilerden hedefimize uygun bir yol haritası çıkaralım. Yol haritası dahilinde kimleri hedeflediğimizi, nelerden bahsedeceğimizi, nasıl fayda sağlayacağımızı ve tüm bunları belirlediğimiz konu üzerinden nasıl sunacağımızı belirleyelim.

Evet, şimdi konumuzu besleme zamanı! İşe ilk olarak hedef kitlemizin ilgi alanına ve ihtiyaçlarına göre seçtiğimiz malzemelerimizi onlara hitap edecek şekilde yazıya dökmekle başlayalım. Yazıya dökerken;

  • Anlamlı ve düzgün cümleler kurmak,
  • Konudan sapmamak,
  • Dil bilgisi kurallarına dikkat etmek,
  • İhtiyaçlara karşılık vermek,
  • Düz bir yazıdan ziyade paragraflara bölmek,
  • Gerekiyorsa alt başlıklar eklemek,

yazımızın kalitesini arttıracaktır. Bu konuda daha çok bilgi sahibi olmak isterseniz sizi önceki yazılardan “Google için kaliteli içerik nedir?”i okumaya davet ediyorum.

Tüm bunlara dikkat ederek hazırladığımız içeriğimizi biraz süsleme zamanı! Görseller, videolar, infografikler, grafikler, testler, istatistiksel değerler… Aklınıza gelebilecek her türlü şey burada devreye girebilir. Önemli olan alakasına ve işlevine bakmaksızın hepsini eklememek. Aksi halde ortaya “laf salatası” çıkabilir. Gerekli yerlerde uygun görsel veya video gibi destekleyici içeriklerle yazımızı güçlendirebiliriz. Örneğin; sezondan da güç alarak “Düğün Fotoğrafçılığı” hakkında bir yazı yazıyorsak en mutlu düğün fotoğraflarıyla ve belki yazının sonuna ekleyeceğimiz sevimli bir animasyon ile yazımızı taçlandırabiliriz. Devamında çiftlerimizin bu özel güne dair duygularını da ekleyebilecekleri bir “Düğün Defteri” ile yeni bir içerik alanı da oluşturabiliriz. Zannediyorum ki, müstakbel gelin ve damadımızın ilgisini çektik ve puanları topladık. Ve yazımızı farklılaştırdık.

Evet, süslememiz de bitti. Oluşturduğumuz içeriğimize göz atalım. Açıklayıcı bilgiler, kaliteli görseller, konu ile ilgili diğer yazılardan farklı sunumlarımız ile meraklılarını memnun edecek içeriğimiz hazır. Şimdi kolları sıvama sırası sizde!

Bir pastadan nerelere geldik, ilahi içerik. Bence artık güzel bir pastayı hak ettik. Haydi en güzelinden pasta seçmeye!

Ve tabii ki içeriğiniz bol olsun efendim!

Kübra