Hashtag’in geçmişi ve bize gösterdikleri

hashtag Telefonda kare, müzikte diyez, sosyal medyada hashtag dediğimiz çok şekil bir kardeşimiz #. Bir etiket tanımlaması için kullanılan hashtag; Twitter, Instagram, Facebook derken online dünyamızın baş köşesine oturdu. Aslında bu şekillerin arasında yıldız olması gereken başka işaretler de vardı, mesela (*) gibi ama olmadı, her şey dış görünüşten ibaret değil ne de olsa. Hashtah’in tarihi nedir, nasıl kullanılmaya başlandı, ne zaman bu kadar popüler bir sosyal medya ibaresine dönüştü önce bu bilgileri serelim, daha sonra hashtag bize içerik pazarlaması adına ne gösterdi, neler öğretti o kısma geçebiliriz.

  • #, ilk olarak 12. yüzyılda önüne geldiği notanın yarım tonla çalınmasını gösteren bir işaret olarak “sharp” ismiyle kullanılıyormuş.
  • 14. yüzyılda ise satır başlarında ve anlaşmalardaki maddeleri göstermek için kullanılmaya başlanmış.
  • 1870’de Fransız Emila Baudot’nun geliştirdiği telgraf alfabesinde kullanılan pound’u temsil eden £ işareti Amerikan alfabesinde olmadığı için #, pound sembolü olarak kullanılmış.
  • 20. yy’ın ortalarında satrançta şah-mat olarak gösterilen #, 1960’dan sonra telefonun yaygınlaşmasıyla tuşlu telefon takımlarında santrale komutları iletmek göreviyle yerini almış.
  • 1980’lerde bazı bilgisayar programlama dillerinde kullanılan #, 2000’lerde de IRC kanallarında kullanılmaya başlanmış.
  • 23 Ağustos 2007’de gerçek ismi Chris Messina olan, @factoryjoe isimli kullanıcının önerisiyle Twitter’da gruplar oluşturmak için kullanılmaya başlanmış.
  • # işaretinin Twitter kullanıcıları arasında tutması ise 1 Temmuz 2009’da Twitter, resmi bir açıklamayla hashtag desteğini duyurmuş.
  • 2011 Ocak’ta Instagram, 2013 Haziran’da ise Facebook, hashtag’i servis olarak kullanıma sokmuş.

Evet, hashtag’in tarihi böyle. Peki sosyal medyanın en belirgin dillerinden biri haline gelen hashtag bize ne gösteriyor?

Bilgi paylaşımının takip edilmesi zor olan hızlı akışı içinde kullanıcıyı ilgilendiren konu başlıklarının belirlenmesini sağlayan hashtag, pazarlama dünyası açısından müşterinin özgürleştiğinin bir göstergesi. “İstediğim bilgiyi alırım, istediğim konu hakkında yapılan yorumlara bakar, fikir yürütürüm, bana sunulan bilgiye mahkum değilim.” İşte hashtag’in biricik sosyal medya işaretlerinden biri olmasının
sebebi bu. Müşteri davranışının değişmesi kadar markaların hashtag kullanımıyla ilgili görmesi gereken başka bir konu da hedef kitleye ulaşmak için hashtag’lerin bir nevi özelleşmiş pazar yerleri olmaları. Hem müşteriler hem de markalar için boşa atılan paylaşım yok, konu belli, yer belli, kitle belli. Son olarak hashtag’lerin içerik pazarlaması adına verdiği başka bir ders olarak, az ve öz kavramını bariz bir şekilde gözler önüne serdiğini de söylemek zorundayız. Hani hep dediğimiz gibi işe yarar ve erişilebilirliği kolay bilginin şekilli bir özeti adeta #.