Video anlatımlı içerikler, renkli renkli grafikler, bol görsel kullanımlı bloglar, SnapChat filtreleri… Hatta biraz daha abartarak sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik de diyelim. Yok, şimdilik burada duralım en iyisi.
Siz de ara ara “Nedir bu data görselleştirmeye olan ilgi, hala bu kadar önemli mi?” diye soruyor musunuz? Belki bir Captain America değiliz ama bizim de bazı bildiklerimiz var. Buyrun bakalım:
İnfografikler Hala Önemli mi?
“Kuru fasulye ile pilav” ve “Behzat ile Süheyl” ya da daha evrensel bakarsak Asteriks ile Oburiks neyse içerik dünyasında da metin ve görsel birlikteliği benzer bir öneme sahip. Yani içerik pazarlamasında görsel öğe kullanımı olmadan kaliteli bir içerik üretmek çok zor. İnfografikler ise görsel elementler arasında içeriğin kalitesini bir kaç puan yukarı çıkaran taşıyıcı kolonlardan biri.
Peki; karmaşık bilgilerin kullanıcılar tarafından kolayca anlaşılmasını sağlayan, görsel hafızaya hitap eden ve kullanılmaya başladığından bu yana çığır açan infografikler, geçmişte mi kaldı? Asla! İnfografikler hala başımızın tacı ve olmaya da devam edecek. Peki neden?
- Herkes Bilge Şirin Değil: Okumayı Sevmeyenler için Bir Kurtarıcı
Yoğun ve karmaşık görünen bilgileri basit ve etkili bir şekilde sunan infografikler, okumaya çok da düşkün olmayan hedef kitleniz için adete bir kahramandır. Zaten, bloglara eklediğimiz konuyu destekleyen görseller de bunun için kullanılmıyor mu? Aslında aynı hesap. Üstelik çok daha eğlenceli ve açıklayıcı bir versiyonla…
İnternet kullanıcılarının web sayfalarındaki metinlerin yalnızca %20’sini okuduğunu düşünürsek, infografikler okuyucuların dikkatini çekebilecek mükemmel bir araçtır. Daha da ileri gidersek içinde görsel öge bulunan içeriklerin, sadece metin içerenlere göre %94 daha fazla tıklandığını da söyleyebiliriz. Hatta başka bir araştırma ise içeriklerde renk kullanımının %80 oranında okuma motivasyonunu artırdığını ortaya koyuyor.
- Hedef Kitleyi Tatmin Eder
İnfografiklerin hala etkili olduğu ve adından bahsettirdiği faydalara bir de kullanıcı deneyimi açısından ekleme yapalım dedik. Az bir eforla, kısa sürede ve eğlenceli yollarla istenilen bilgiye ulaşan bir kullanıcı, bu deneyiminden tatmin olmuş demektir. Kullanıcı deneyiminden memnun kalan olan bir persona ise sizi tekrar ziyaret etme eğilimi gösterir. Yeniden ziyareti; ürün ve hizmetinize ilgisinin artması, markanızı daha iyi tanıması ve hatta satın alma işlemini gerçekleştirmesi ihtimalini artırır.
- Unutmak Yıllar Alır, Hatırlamak Bir An: Akılda Kalıcıdır
Beynimiz, bir görsel öğeyi gördükten 3 gün sonra onun %65’ini ve metnin ise %10’unu hatırlar. Benzer bir ifadeyle, beynimize iletilen bilgilerin çok büyük bir kısmı görseldir ve görseller beyinde, metne göre 60.000 kat daha hızlı işlenir. Yani ne konuda hazırlanmış olursa olsun renkli bir infografik tasarımının da metinlerden oluşan bir yazıya göre ne kadar akılda kalıcı olduğunu zaten buradan tahmin edebilirsiniz.
Bu arada, burayı “renkli” diye vurgulamamızın da bir nedeni var elbet. Çünkü okuyucuların %55’i, sadece siyah ve beyazdan oluşan metinlere kıyasla renkli ögelerin de yer aldığı yazıları okumayı tercih ediyor.
Ayrıca bu başlığa bir de infografiklerin marka bilinirliğini artırması gerçeğini eklersek abartmış olmayız. Madem beynimiz görsel ögeleri çok daha yüksek oranda hatırlıyor, neden markanın logosunu ve renklerini de hatırlamasın? Bunu bir de şöyle açıklayalım: Renklerin doğru bir şekilde kullanılması, marka bilinirliğini yüzde 80 oranında etkiliyor. Ee, hal böyle olunca infografiklerin renk cümbüşünü neden markanın renklerinden hazırlamayasınız? Ya da bir kenara logonuzu eklemeyesiniz?
- Az Veren Candan Çok Veren Maldan: Çok Sayıda Kullanıcıya Ulaşır
İlgi çekici, eğlendirici ve aynı zamanda zengin bilgilerle dolu bir içeriği kim sosyal medyasında veya web sitesinde paylaşmak istemez ki? Biraz kolay bir soru sorduğumuzun farkındayız ama aslında anlatmak istediğimiz şey de bu kadar basit. Yani infografikler, internette sörf yapmaya çok müsait içeriklerdir. Bu da onların hayatımızda neden hala olduğunu ve olmaya devam edeceğini yüksek oranda kanıtlıyor aslında.
İnfografik paylaşımının en uygun olduğu sosyal medya platformu ise hepimizin yakından tanıdığı Pinterest. Üstelik bir Pinterest gönderisinin ömrünün, Facebook ve Twitter gönderisinin ömrüne göre çoook daha fazla olduğunu belirterek yolunuza ışık tutmuş oluruz diye düşünüyoruz.
Ayrıca “backlink backlink” diye diye dilinde tüy biten SEO uzmanlarının da kulaklarını çınlatalım burada. Çünkü kaliteli bir infografiği sadece hedef kitleniz, paylaşarak çoğaltmaz sektördaşlarınız da paylaşır. Böylece backlinlerinizi artırabilirsiniz. Devamında ne olacağına zaten hakimsiniz.
- Trafik Her Zaman Kötü Bir Şey Değildir: Web Sitesi Trafiğini Artırır
Google’un kullanıcı için en faydalı olan içeriklere olan düşkünlüğü bilinen bir gerçek. Sitenize gelen internet kullanıcılarını yani nâm-ı diğer hedef kitleyi sitede uzun süre tutan, ona aradığı bilgiyi veren bir infografik, tabii ki SEO açısından da değerlidir. Yani söz konusu infografik, Google’un gözlerinde “değerli” unvanını alır. Değerli bir içerik de kullanıcının daha kolay ulaşabileceği bir noktada olmalıdır.
Burada sizin de gözleriniz birkaç veri aramıyor mu? O zaman buyursunlar: İnfografiğin kullanıldığı içeriklerin trafiği, kullanılmayan içeriklere göre ortalama %12 daha hızlı yükselir. Bu nedenle infografikler, sayfanızı arama motoru optimizasyonunda sizi daha üst sıralara taşıması yönüyle içerik pazarlama için önemini hala koruyor diyebiliriz.
Yani uzun lafın kısası, diyoruz ki: Hedef kitleye hızlı, basit ve eğlendirici şekilde bilgi aktaran infografik içerikleri hayatımızda varlar, olmaya devam edecek ve önemini uzun bir süre daha koruyacaklar. Sizin anlayacağınız, hayatımızda düşündüğünüzden daha uzun kalmaya geldiler.