Hashtag’lerin doğru düzgün, akıllı uslu kullanımı

shutterstock_209243761

Hashtag’in gelmişine geçmişine bakış fırlattığımız ve sosyal medyanın göz bebeği olan hashtag’e içerik pazarlaması penceresinden çapkın çapkın göz kırptığımız bir yazı yazmıştık daha önce. Peki 12.yy’da önüne geldiği notanın yarım tonla çalınması gerektiğini gösteren #’in bugün sosyal medyada kullanımı ne derece doğru?

Bazı zamanlarda kendine kendine konuşan insanlar olduğumuz için kendi sorumuzu da kendimiz cevaplıyoruz ve son kararımız: 45 derece! İnsanın başkalarına muhtaç olmadan, kendi soruları üzerinde düşünüp durması harika bir şey.

Evet, hashtag’in sosyal medyada amacına uygun bir şekilde nasıl kullanılması gerektiğine değinmeden önce bu amaçları sayıp dökmekte fayda var. Burası sosyal medya, burada var oluyorsanız sosyal olmayı hedefliyorsunuz demektir. Sinsi sinsi hiç tanımadığı kişilerin profillerini dolaşıp sahte hesaplarla flört etmek isteyenlere bir şey demiyoruz, herkesin sosyalleşmesi kendine. Markaların sosyal medyada sosyalleşmesi ise etkileşimle mümkün. Yaratılan hashtag’lerin amacı da başta Twitter olmak üzere Instagram, Foursquare ve hashtag olayını pek tutturamamış olsa da Facebook gibi sosyal ağlarda, hedef kitleyi ve eldeki avuçtaki müşteriyi ilgilendikleri ve ilgilerini çekecek konular etrafında toplamak. Toplamayı yaptıktan sonra bunu farklı yorumlarla ister çarpar ister böler kullanıcı zaten.

Olması gerekenlerin olmaması gerekenlerden yola çıkılarak en iyi şekilde ifade edildiği bu karman çorman dünyada hashtag’in sosyal medyada kullanımında gözümüze batan yanlışlara ve onları nasıl doğrultup düzeltebileceğimiz konusuna geçebiliriz.

Her şeyi söylemek mümkün, duyuyorum, anlatamıyorum

Twitter 140 karakterlik alana sahip bir yer ve bu alanı upuzun bir hashtag’le doldurmanız çok saçma. Ha olur da bir hashtag’de tüm derdinizi ve mesajınızı anlatabiliyorsanız ne ala; fakat genellikle markaların “Şu da olsun, bu da olsun” diye kelimeleri peş peşe sıraladığını görüyoruz ve bunu onaylamıyoruz. Bunu yapmayın.

Daha detaylı etkileşebilir miyiz?

Markaların yeni çıkan ürünleri ya da hizmetleriyle ilgili yarattıkları hashtag’ler genelden özele ne kadar inebilirse o kadar iyi. Bu iniş bir düşüş değil; tam tersine aramalarda yukarı çıkmak demek. Elbise mi mesela, yazlık elbise mi, 2014 elbise modelleri mi, çiçekli elbise mi, böcekli elbise mi? Karafatmalı mı örümcekli mi?

Hashtag kıtlığı mı var? Hep aynı, hep aynı!

Hızlı, aktif, üretken bir dünya olan sosyal medyada aynı hashtag’i kullanarak 15 tweet atarsanız insanlar kendilerini spam’lenmiş hisseder ve unutmayın ki herkes spam’den nefret eder!

Buradan Burdur’daki tüm hashtag kardeşlerime selamlarımı gönderiyorum

Aynı tweet içinde çok sayıda hashtag kullanmak, kırk yılın başı televizyon programına çıkıp Burdur’daki tüm akrabalarına tek tek selam gönderen vatandaşımız gibi sıkıcı olabilir. Sadece o kişi ve selamı alanlar için anlamlı olan, fakat geride kalan tüm dünyalılar için kabusa dönen bu anlar, aynı tweet’te tasını tarağını her şeyini hashtag’lerle sığdırmaya çalışan markaların yönetim kurulundaki kişilerin ilgisini çekebilir en fazla.

Buradan tüm okuyucularımıza selamlarımızı gönderiyoruz.