Google için kaliteli içerik ne demek?

 

Google-icin-kaliteli-icerik-ne-demek

(Bizim “Burada yazı yazmasını istediğimiz insanlar” listemiz var. Bazılarının peşinden koşuyoruz bazılarına henüz açılamadık. Bir süredir peşinden koştuğumuz çok sevgili dostumuz, Lazada Malezya Performans Pazarlaması Müdürü Ziya Özel de “Canım şimdi tünele giriyorum, kesilebilir.” türü başından savmalarla bizi öteleyip duruyordu. Neyse ki türlü oyunlarla gafil avladık ve yazıyı kopardık. Fakat efendim o nasıl fevkalade bir üsluptur, o nasıl detaylı anlatımdır, o nasıl dile hakimiyettir! Virgülüne bile dokunulmayacak yazı gönderen konu uzmanı bu devirde altın değerinde. Kendisi bu yazısında kanayan bir yaramıza parmak bastı ve “Kaliteli içerik nedir?” sorusunu cevapladı. Hem de bir vekil vükela gibi belgesiyle kanıtıyla. Buyurunuz.)

Önemini kavramadan hakkında konuşmaya bayıldığımız trend: Content is king. Kralsın dediğimiz içeriği baştacı etmekten çok “ucuz içerik” derdinde olunduğundan “kaliteli içerik” amacından sapılıyor genelde. “Ucuza getirilen” içerikler kalite kontrolünden geçirilmeden “kaliteli” varsayılıyor.

Halbuki Google, site sahiplerinin yüksek kaliteli içeriği düşük kaliteli içerikten ayırt edebilmeleri için içerik hakkında sorulabilecek soruları daha önce webmaster blogunda paylaşmıştı:

  • Bu makalede paylaşılan içeriğe güvenir misiniz?
  • Bu makale konuyu iyi bilen bir uzman tarafından ya da uzmanın görüşü alınarak mı yazılmış yoksa çok mu yüzeysel anlatılmış?
  • Bu sitede kopya, tekrar eden veya benzer konulardaki içeriği farklı kelimelerle tekrar eden içerikler barındırıyor mu?
  • Bu makalede yazım hataları, stil hataları veya bilgi hataları bulunuyor mu?
  • Bu makale orjinal içerik veya bilgi, orjinal araştırma veya orjinal analiz sunuyor mu?
  • Makalede konu birden farklı yanlarla ele alınmış mı?

gibi çeşitli sorularla bir içeriğin kalitesi hakkında hükme varmak oldukça kolay.

Peki hazırladığınız içeriğin arama motorları tarafından yüksek kaliteli olarak görülmesi için nasıl düşünmeli, nasıl yazmalısınız?

Kullanıcı odaklı olun

İçeriğinizi Google gibi arama motorlarından ziyade kullanıcıyı düşünerek oluşturun. Yüksek kaliteli içerik kullanıcıya aradığı soruların cevaplarını sunmalıdır. Okuyucularınızın sayfaya geldiklerinde tatmin olacaklarından emin olun. “Bu yazı okuyucuma yardımcı oluyor mu?” sorusuna gönlünüz rahat cevap verebiliyor olmalısınız. Yazıyı okuyacakların bir yazılımdan ziyade insan olduğunu unutmayın.

Faydadan, değerden asla uzaklaşmayın. Tüm derdiniz bu olsun. İçeriğinizi kullanıcıyı bir şeye ikna etmekten ziyade okuyucuya fayda sağlayacak şekilde kurgulayın. Satışı yaptıran içerik, satış odaklı olan değil, fayda odaklı olandır.

Okunabilir olun

İçeriğiniz aşırı derecede okunabilir, sürükleyici olsun. Büyük paragraflardan, karmaşık anlatımlardan kaçının. İçeriğinizi hazırlarken bu konuda hiç bilgisi olmayanların da anlayabileceği bir şekilde anlatmaya çalışın. Ancak bunu yaparken okuyucu kitlenizden uzaklaşmayın, hedef kitlenizde konu hakkında uzman kişiler de varsa onlara aradıkları faydayı sağlayacak derinliği de sunun.

Siz olsanız bu yazıyı paylaşır mıydınız?

Kendinize daima bu soruyu sorun. Siz bu yazıyı çevrenizle paylaştığınızda ilgilenirler miydi? İlgili bir konuda bu yazıdan bahseder miydiniz? Kaliteli bir yazı okunduğunda paylaşıma yol açar.

Kullanıcılarınızı tanıyın

Sitenize gelen kişilerin kim olduğunu anlamaya, tanımaya çalışın. Kullanıcılarınızı personalara ayırın, bu personaların amaçlarının ne olduğunu anlamak için çabalayın. Sordukları soruları araştırın, aradıkları cevapları sunun.

Anahtar kelimelerden ziyade konu

Evet, anahtar kelimeler önemli. Ancak arama motorları artık anahtar kelimelerin de ötesini anlayabiliyor, anahtar kelimeler ile konuları bağdaştırabiliyor. Keyword yoğunluğu, tekrarı gibi konular daha az öneme sahip. İçeriğinizi anahtar kelimelerin değil, bir konunun etrafında kurgulayın. O konu hakkında konuşun, o konuyla alakalı öğelere değinin.

Niyeti göz önünde bulundurun

Yazınızı hazırlarken “Kullanıcılar bu sayfaya hangi aramalarla gelebilirler?” sorusuyla hareket edin ve bu aramalardaki niyeti de anlamaya çalışın. Google’ın kullanıcı değerlendirme rehberine göre kullanıcıların arama yapma niyetleri 3 bölüme ayrılır: Do(eylem), Know(bilgi), Go(navigasyon).

google-arama-niyetleri-do-know-go

  • Do niyetli arama yapanlar bir eylem gerçekleştirmek isterler. Bu bir ürün satın alma, bir oyun oynama veya bir yere kayıt olma gibi bir eylem olabilir.
  • Know niyetli aramalar bir konuda bilgi edinme hedefiyle yapılan aramalardır.Bir yemeğin nasıl yapıldığına veya kaliteli içeriğin nasıl yazılacağına dair aramalar bu gruba girer.
  • Go niyetli aramalar ise kullanıcının spesifik bir sayfaya ulaşmak için yaptığı aramalardır. Kullanıcı gitmek istediği siteyi bilmektedir veya aramasını bu site ismiyle birlikte yapar. Örneğin “thy uçak bileti” araması.

Farklı personalarınızın farklı niyetleri olabilir, kullanıcılarınızın sayfanıza geliş amacını göz önünde bulundurarak bu niyeti karşılayacak şekilde içeriğinizi planlamalısınız.

Uzun uzun anlatın

serpIQ’nun analizine göre uzun içerikler arama sonuçlarında daha iyi sıralamalara sahip:

serpiq seo icerik uzunlugu seo analizi

Bu grafiğin benzeri Searchmetrics 2014 sıralama faktörlerinde de yer alıyor:

searchmetrics-2014-icerik-uzunlugu-seo-analizi

Neil Patel’in benzer bir araştırmasına göre de daha uzun içerikler sosyal medyada daha çok paylaşılıyor:

neil-patel-icerik-uzunlugu-sosyal-paylasim-analizi

Moz’un 2012’de kendi blog postları üzerinde yaptıkları tespite göre de daha uzun içerikler daha çok backlink alıyor:

moz-icerik-uzunlugu-backlink-analizi

Uzun lafın kısası, uzun içerik her türlü kazandırıyor. Dikkat etmeniz gereken nokta içeriği uzatmak için konudan sapmamak, anlamı yitirmemek olmalı.

İçeriğinizi görsellerle zenginleştirin

Bir içeriğin kaliteli olarak değerlendirelebilmesi için görsel barındırması şart değil. Bununla beraber görsel veya video ile desteklenen içerikler sadece metin bazlı içeriklere göre etkileşim, backlink, sayfada geçirilen süre ve sosyal paylaşım gibi konularda daha iyi perfomans sağlıyor.

moz-gorsel-kullanimi-backlink-analizi

Moz’da görsel bulunan blog yazıları, görsel bulunmayan blog yazılarından %40 daha fazla link alıyor.

İçeriğinizi oluştururken bunları yapmayın

Otomatik içerik oluşturma yöntemleri peşinde koşmayın.

İçeriğinizi özgünleştirmeye çalışmayın, baştan özgün olun.

Anahtar kelimeleri tekrar tekrar yazmayın, anahtar kelime değil konu odaklı olun.

 

İyi içerikler

Ziya