Öyle diziyi ayrı izleyip, yemeği ayrı yiyip biraz da internete falan bakmıyoruz artık. Gittiğimiz mekanlarda check-in yapmadan, buluştuğumuz arkadaşlarımızla birlikte selfie yayınlamadan bize rahat yok. En baba sosyal medya kanallarından Twitter sayesinde efsane dizi Game of Thrones’un Kral Joffrey’ini düşüreceğinizi düşünsenize. İşte bunu düşünüp bir de uygulayan televizyon kanalları var bu dünyada.
Mevzu şu: Game of Thrones, SKY TV kanalı SOHO’da yayınlanan 4.sezonun premieri için çok şık bir kampanya yapmış. Yeni Zelanda’da bir meydana 7 metrelik Kral Joffrey heykeli kurup #bringdowntheking hashtagi ile Twitter’dan insanlara çağrı yapmış. Bu hashtagi kullanarak tweet atan kullanıcılar yavaş yavaş, usul usul Kral Joffrey heykelinin düşmesini sağlamışlar. Kral Joffrey heykeli atılan tweetlere sadece 5 gün dayanabilmiş. Heykelin yıkılma anı binlerce kişinin katılımıyla internet sitesinden de canlı olarak yayınlanmış. İşe bak, “normal” hayat, televizyon ve internet, hepsi bir arada. Nescafe de gidip “3’ü bir arada” falan deyip kendine reklam malzemesi çıkarabilmiş aslında. Neyse, premierin olduğu akşam saat 18:00’de yıkılan heykel ile kampanya toplamında 66 milyon kişiye ulaşılmış, 875.000 direkt interasyon sağlanmış. Kral Joffrey’in yıkılma anının gösterildiği kampanyanın videosu da şöyle;
Bu mevzudan neler çıkarabiliriz, nelere içerlenebiliriz, neleri içerik pazarlaması adına çekip alabiliriz? Game of Thrones gibi tüm dünyanın kilitlenerek izlediği bir dizi, aslında bir marka, “Ben zaten çok güçlüyüm, beni izlemeyen yok, amaaan kampanya yapıp neden para harcayayım?” dememiş. Çünkü zaten öyle deseymiş, öyle çakal esnaf mantığına sahip olsaymış, başarılı bir dizi çıkaramazmış. Buna siz deyin vizyon, biz diyelim marka imajı.
Gündemin hem gerçek hayata hem de sosyal medyaya ne de güzel bir şekilde yayıldığı bir kampanya bu. İnsanlar zaten Twitter’ı kullanıyor, Game of Thrones’u da izliyor, seviyor, hakkında konuşuyor, bunca zaman bu diziyi izleyen insanların ortak isteği ne? Kral Joffrey’yi devirmek. Hadi o zaman bunu simgesel bir şekilde yapalım, hem de insanların en çok kullandığı Twitter gibi bir araçla. Bunu da televizyondan canlı olarak yayınlayalım da kampanya neymiş görsün millet. İzleyiciyi hem somut olarak alanlara çekip, takipçilerin hem fiziksel hem de sanal olarak gerçekten “bir arada” bulunmalarını sağlayan bir nevi teşekkür bu aslında.
Tabii konu heykel ve kamusal alan olunca buradan başka alanlara da gayet sert bir şekilde zıplayabiliriz ama şimdilik burada kalalım biz. Sonuçta heykel yıkımının iktidarın da yerle bir edildiği mevzusuna girersek, tam olarak iktidarın yıktığı heykellerle kendi gücünü koruma çabasının had safhada olduğu bir yerde yaşıyoruz, daha ne diyelim?