Baştan söyleyelim, bu tarihin çapı biraz büyük, biraz fazla yaşlı; insanlık tarihiyle yaşıt. Yani bahsettiğimiz yıl, milattan önce 4200… Content Marketing World adlı seminerin yayınladığı bir infografiğin de kanıtladığı gibi, içerik pazarlama ilk insanlar döneminde başlamış. Mağara duvarlarına kazınan eğitici, atletik hareketler nesilden nesile yol göstermiş ve günümüzde hala ilgi gören, merak uyandıran etmenler. İnfografiğe göz attığınızda, adı geçen her şeyin, içerik pazarlama stratejisine büyük etkisi olan ve dönüm noktası olarak adlandırabileceğimiz olaylar olduğunu göreceksiniz.
- 1895 yılında Customer dergisi yayınlandı. Derginin çıkmasıyla herkes kendini değerli hissetmeye başladı. Kulağa güzel bir adım gibi geliyor biliyoruz. Customer dergisi insanların müşteri olarak ilk defa önemsendiklerini hissetmesine yol açtı ve günümüzde hala ayda 1.5 milyon okuyucuya ulaşıyor.
- Daha sonra takvim 1900’e ulaştığında, Michelin ilk defa eğitim bazında bir kullanıcı rehberi yayınlıyor. Bunu gören müşteriler yorulmadan, zorlanmadan sadece bir içerikle kullanıcı bilincine kavuşuyorlar ve doğru araba bakımını nasıl yapacaklarını keşfediyorlar. Araçların içinde “Bu ne ışığı ki şimdi?” soruları son buluyor bu sayede.
- Tarihte belki de içerik pazarlamanın en başarılı örneklerinden birine geldi sıra. Yıl 1904 ve Jell-O ücretsiz bir tarif kitabı yayınlıyor. Yemek yapma meraklısı birçok kişiye rehber olan bu tarif kitabı sayesinde, Jell-O bir milyon doların üzerinde satış gerçekleştiriyor.
- 1985 yılı tüketici dergilerinin yılı olarak tarihe geçti. Markalar tarafından önemsendiklerini hissettiren içerik sahibi dergiler, satış rekorları kırdı.
- 1987’de Lego, Brick Kicks dergisinin yayınlanacağını duyurdu. İlk başta “Legonun dergisi mi olur?” sorularıyla karşılaşsalar da ortaya çıkardıkları şey hem çocukların hem de büyüklerin dünyasında oldukça değerli bir yere sahip olmayı başardı. Yarışmalar, taktikler, yeni çıkacak legolardan haberler, ipuçları, çizgi romanlar ve daha birçok hem sosyal hem eğlenceli içerikle dolu derginin gördüğü ilgi karşısında, Lego bile çok şaşırdı!
- 1996 yılı bir yazılım şirketinin web-konferansı hizmetleri sunmaya başladığı yıl. Xerox’a bağlı, Parc laboratuvarından çıkan Placeware yazılım şirketi bu hizmetiyle tüm dikkatleri üzerine çekti. Web konferansı tüm dünyanın benimseyeceği ve sık sık kullanacağı bir yönteme dönüştü. Günümüzde neredeyse tüm toplantılar web-konferans ile yapılıyor.
- 2001 yılı, içeriğin zirveye yavaş yavaş tırmandığı yıl olarak kayıtlarda yerini koruyor. 2001 çoğu açıdan kötü bir yıl olsa da sektörde harcanan para yıllık 20 milyar dolara ulaştı.
- Dünyada birçok şeyin ilki Microsotf tarafından karşımıza çıkarıldı. 2004 yılı geldiğinde ise yine oldukça değerli bir ilk, Microsoft ile hayatımızda girdi. İlk büyük şirket resmi blogu yayına girdi. Zaten Bill Gates’in “Content is king” demesinden bunu anlayabiliriz.
- 2005 yılında Nike+ kuruldu. Oyunlar, ayakkabıların ve spor kıyafetlerinin hem derin hem de anlaşılabilir incelemeleri, yorumlar, spora ait haberler ve gelişmelerle dolu yönlendirici ve eğlenceli bir siteydi. Farklı bir site tasarımı ve sunduğu birçok hem eğitici hem öğretici öğelerle Nike+ spor dünyasına ve gençliğe büyük bir armağan niteliği taşıdı. Daha sonra diğer markaların da dikkatini çekti ve Apple ile bir araya geldiler.
- 2007’de teknolojinin de artık sınırları aşmaya başlamasıyla farklı konular hakkında içeriklerle karşılaşmaya başladık. Blendtec ilk videosunu Youtube’a 2007 yılında koydu. Her türlü markayı öğütmeyi deneyen bir adamın hikayelerini ve içinde “Bunu evde deneyin” gibi sıra dışı konseptleri barındıran firma, çoğu büyük markanın ürünlerini birer birer öğüttü. Bu sırada İngiltere’de yayınlanan çoğu yayın, kurumsal yayınlara döndü.
- P&G’nin 2008 yılındaki atağı “BeingGirl.com” o zamana kadar yaptığı tüm kampanyaları gölgede bırakacaktı. Tamamen genç kızlara yönelik çıkardığı bu derginin, her yıl yaptığı reklam faaliyetlerinden dört kat daha yararlı ve etkili olduğu belirtildi.
- 2011 Chief Content Officer dergisi faaliyete geçti. Herkes tarafından bilinen Content Marketing Institute, dergiyi hem basılı hem dijital ortamda yayına geçirdi. Artık içeriğin kabul tarihi bitmiş, içerik stratejileriyle beraber yazılacak tarih başlamıştı.
- Coca-Cola’nın pazarlama planlarına baktığımız zaman 2020 yılına ait pazarlama stratejilerini tamamen içerik pazarlaması üzerine kurduğunu görüyoruz. Markalı hikaye anlatımına ve aynı zamanda insanların yaşantılarına ve hislerine tercüman olmaya devam edecekler.