Snapchat VS Instagram: Çünkü herkesin anlatacak bir hikayesi var

SnapchatVSInstagram Instagram’ın yeni güncellemesinde yer alan stories özelliği birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Aslında üzerinde çok fazla düşünmeye gerek yok. Zira çok düşünmek sizi hiç düşünmemeye eş değer bir konuma getirecek: Neresinden bakarsanız bakın Instagram, Snapchat’i kopyaladı. Tartışmalar devam ederken gözler markalardan gelecek açıklamalara çevrildi ama henüz iki marka da sessizliğini koruyor. Oysaki geçen sene benzer durumu yaşayan Spotify CEO’sunun Apple Music’e çok eğlenceli ve iki kelimede dünyaları anlatan bir yorumu olmuştu:

SpotifyCeoTweet

Kopyalama, Çalma, Çırpma

Ses getiren her filmden, kitaptan, hikâyeden, diziden sonra mutlaka çalıntı söylentileri yayılmaya başlar. Woody Allen’ın Blue Jasmine filmi Oscar’da ortalığı ayağa kaldırmıştı. Fakat daha sonra Woody Allen gayet rahat bir tavırla hikâyenin Tennessee Williams’ın ünlü oyunu Arzu Tramvayı’nın bir uyarlaması olduğunu açıkladı. Karayip Korsanları gibi ses getiren ve seriye dönüşen birçok filmin, çalıntı olduğuna dair söylentiler hatta davalar bile gündeme geldi. Yani, böyle şeyler oluyor. Daha önce de söylemiştik, bazen esin perileri tehlikelidir. Önemli olan bir şeyleri bir yerlerden çalmak değil, doğru uyarlayabilmek, bunu normalleştirmek ve buna şaşırmayı bırakmak. Sonrası çok daha rahat olacak.

Snapchat ve Instagram’ın Winston Churchill ve Alexander Fleming’le Benzerliği

Şöyle oluyor: Sir Alexander Fleming, penisilini bulan doktor olarak dünya tarihine damgasını vuran bir isim. Fleming’in babası, İskoçya kıyılarında küçük bir çocuğu boğulmaktan kurtarıyor ve bu çocuğun babası da teşekkür etmek için Fleming’in eğitim masraflarını karşılamayı teklif ediyor.

Böylece Fleming soluğu tıp fakültesinde alıyor ve buluşunu yapıyor: Penisilin! Yani, Winston Churchill’in hayatını kurtaran ilaç. Peki, Fleming’in babası kimi boğulmaktan kurtardı dersiniz? Evet, Winston Churchill’i! Söylentiler penisilinin çok daha önceleri kullanılmaya başlandığına işaret ediyor fakat sonuçta milyonlarca insanın tedavisinde olduğu gibi Churchill’in tedavisinde ilacı doğru kullanan isim Fleming! Bu konuyu örnek alarak Snapchat ve Instagram’ı inceleyebiliriz. Karşımıza çıkan sonuçlar, bu iki mecranın da karşılıklı birbirini beslemesi oluyor. Bu durumda da Spotify ve Apple Music arasındaki çekişme gibi bir şeyle karşılaşmayacağız. Çünkü bu ikili, böyle ilerleyecek. Instagram’ın bir şeyleri kopyalaması Snapchat’e de yarayacak.

Her Zamanki Gibi Samimiyet Kazanıyor

İnsanlar, Instagram’da yaşadıkları hayatlarla başkalarını derin depresyonlara sürükleyebiliyor. Instagram’da gezen bir kişi kendi hayatı hariç herkes mükemmel bir yaşamın kıyısında geziyormuş gibi hissediyor.

Burada bir samimiyet eksikliği söz konusu. Snapchat bu hareketi gördü ve arttırdı. 24 saat içinde sileceğiniz her şeyi paylaşabilir, hatta sadece istediğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz dedi. Bu samimiyet Snapchat’in kullanıcı sayısı bakımından Twitter’ı bile geçmesini sağladı. İnsanlara gerçeği gösterebilecekleri, rahat olabilecekleri bir platform sunarsanız, onlar sizi nereye taşıyacaklarını bilirler. Çünkü herkesin anlatacak bir hikâyesi vardır. instagramVSsnapchat

Tasarım, Kullanış, Rahatlık, Kazanan: Instagram

Snapchat’in 25  yaş üstünün üzerindeki kesimin yeni yeni kullanmaya başlaması, kullanıcıların çoğunun (özellikle Türkiye’de) 25 yaş altı olması gibi konular, Snapchat’in kullanış açısından zorlayıcı olduğunun kanıtı. Çünkü bahsettiğimiz 25 yaş üstü kesim en zorundan başlayıp, içeriklerin en kolayına ulaşmak için sabreden, Facebook’un doğuşuna tanık olan bir kesim. Durum böyle olunca kafa karıştıran bir uygulamaya kimse yanaşmadı. Yapılacak tek bir hareket kaldı geriye o da bu samimiyeti bu insanlara vermek. Facebook Snapchat’i satın almak için yaptığı teklif reddedildiğinden beri kara kara düşünüyor olacak ki Instagram için bir Snapchat kopyası oluşturdu. Kullanışı çok daha kolay, içeriklere ulaşmak çok rahat ve en önemlisi içerik yayınlamak tek bir dokunuşla mümkün…