Hangi e-ticaret sitesi sevilir?


E-ticaret sitelerinde içerik

“İnsanlığın büyük ve muhteşem eseri, bir amaçla yaşamayı bilmektir.” demiş Montaigne. Zaten düşündüğümüz ve doğruluğuna tamamen hak verdiğimiz bir şeyin, Montaigne tarafından desteklenmesine seviniyoruz. Bakın sadece biz düşünmüyoruz, Montaigne de öyle diyor şeklinde bir savunma yapmak için bu söz bir köşede dursun.

Her insanın bir amacı olmalı, fakat bu geniş grubu daha da küçültüp, kesip biçip lafı e-ticaret yönetimine getirmek istiyoruz. (Laf e-ticaret sitelerine geldi.) E-ticaret sitelerinin amacı çok açık. Bir şekilde hedef kitleyi siteye davet etmek, içeri girmesini sağlamak ve satış yapmak. Amacın bu kadar kolay olması, eylemin basitçe gerçekleşeceği anlamına gelmiyor tabii. Bazen her şey biraz zorken, asla hata affetmiyor. Kimseleri eleştirmeden, isim vermeden, ovalamadan-durulamadan hem içerik kraldır diyen insanlar hem de sıkı bir internet alışverişçileri olarak e-ticaret sitelerinde yapılan hataları belirtmek istiyoruz.

Belki binlerce ürüne sahip ama satışı olmadığından dem vuran, bayramda torunlarını bekleyen çikolata reklamı dedesi gibi ziyaretçi bekleyen ya da şöyle bir bakıp çıkan müşterilerden yakınanlar sesimizi duyar.

This is a book!

“Bir saniye açıklayabilirim!” cümlesindeki “Gitme bak seni nasıl ikna edeceğim.” cümlesini bulunuz.  E-ticaret sitelerinde de ürün açıklamaları böyle. Açıklama metinleri müşterilerin satın alma kararında etkili olur. “This is a book” kalitesinde bir açıklamadan bahsetmiyoruz. Kurduğunuz cümleler ürün hakkında yararlı açıklamalara sahip olsun tabii. Mesela kahverengi bir kazak düşünün. Bir özelliği yok sadece kahverengi bir kazak. Elbette resim binlerce kelime konuşacak kadar geveze fakat bazen bunu sizin seslendirmeniz ve ayrıntıları açıklamanız gerekiyor. Müşterinin kararlarının yanında SEO açısından da fazlasıyla yararlı bir hareket bu. Ona cümle kurun canını yiyin. Mesela Teknosa için yazdığımız ürün yazılarından biri:

Airties-görsel

Hava meydanları-yazı
Buraya bir de global bir örnek bırakalım:

E-tciaret

 

 

İmalatçı firmanın içeriklerini kullanmak derken?

Yalnız açıklama yaparken rica edeceğiz, imalatçıların açıklamalarını kullanmaktan kaçının. Bunu sizin iyiliğiniz için istiyoruz. İmalatçı firmalar müşterilerinizle olan ilişkilerinizi bilemez, müşterilerinizin ne istediğini anlayamayabilir, üstelik bu açıklamaları onlardan alışveriş yapan tüm mağazalara dağıtır. Yani müşterilerinize yabancı olduğunuz gibi SEO açısından da zarardasınız. Bu yüzden özgün cümleler önemli. Müşterilerinize kendi cümlelerinizle seslenmelisiniz.

Tükenmiş ürünün remarketing’i olmaz

Bir ayakkabıyı gördük, beğendik ama almadık inceledik. Bizi cookie’lediniz ve takiptesiniz. Girip çıktığımız her yerde karşımıza çıkıyorsunuz. İki gün sonra aklımız çelindi ve reklama tıklıyoruz. Aa, o da ne? İncelemekte olduğumuz ürün tükenmiş. Peki, neden duygularımızla oynadınız? Hadi bizim duygularımız umurunuzda değil, bu reklamlar CPC bazlı çalışmıyor mu, yani tıklama başına para ödemiyor musunuz? Bari paranıza acıyın, şu işin takibini doğru düzgün yapın.

Koleksiyon bazlı kategori e-ticaret mantığına aykırı

Özellikle e-ticaret dünyasına yeni giren markaların, (bilhassa tasarımcıların) çokça yaptığı bir hatadır bu. Ürün kategorileri koleksiyon isimlerine göre oluşturulduğunda müstakbel müşterinizi büyük bir bilinmezin içine sürükler, yeterince şanslı değillerse kaybolacakları bir girdabın içine çekersiniz.

Mesela Facebook’ta bir tane takı firmasının reklamını gördünüz. Görselde çok güzel bir kolye var. Tıkladınız ve link sizi markanın ana sayfası attı (Bu başlı başına bir hata, neden doğrudan ürüne gidemiyoruz?). Neyse dediniz, kolye kategorisine gideyim nasılsa bulurum. Menüye gittiniz, kategoriler; kolyeler, küpeler, yüzükler şekil ayrılmak yerine tasarımcının koleksiyon isimlerine göre sınıflanmış. Haydi, buyurun buradan yakın. O kolyenin hangi koleksiyonda olduğunu bir iki tane aramadan sonra sıkılıp bırakacaksınız. Sağlıklı bir arama için kategori yapısı çok daha basit ve net olmalı.

Konuşan URL’niz eksik olmasın

Konuşan URL diyoruz fakat siz anahtar kelime dostu URL falan da diyebilirsiniz. URL önemli. Çünkü rakamlarla dolu inanılmaz uzun bir URL’ye sahipseniz spam olarak gösterilebilirsiniz. En iyisi siz üşenmeyin ürünlerin ismini tek tek URL’lere işleyin. Kimliksiz ürününüz bulunmasın. Siz mutlu olun, arama motorları mutlu olsun.

E-ticaret-2

 

 

Açık sözlü seviyoruz biz

E-ticaret sitesi nasıl başarılı olur? Bu soruya bir güzel şöyle cevap veririz, e-ticaret sitelerinin kullanımı kesinlikle kolay olmalı. Müşteri neyi nerede bulacağını tahmin edip, eliyle koymuş gibi aradığını bulmalı. Yani gizemli olmak e-ticaret sektöründe işlemiyor.  Açık sözlü seviyoruz biz. Bilirsiniz, arama motorları kullanıcı deneyimlerinin kalitesi hakkında çok endişe duyar. Ziyaretçilerin sitelerde dolaşması bol bol vakit geçirmesi de arama motorları açısından pozitif bir değer. Kullanılabilirlik öncelik haline getirilirse, ürünler kendini daha çok gösterecek ve müşteri en kısa yoldan bu ürüne ulaşacaktır. Kategoriden kategoriye zıplayan müşteriler hayal edin… Aradığını bulamayıp siteyi hemen terk eden müşterilere üzülmeden önce site yapılanmasının ne kadar doğru olduğunu bir düşünün.