Yarım kalmış aşk: Pokémon GO

Pokemon Go Sokaklarda ellerinde telefon, tempolu adımlarla Pokémon peşine düşmüş insanları mutlaka görmüşsünüzdür. Ne yapıyor bu insanlar? Üstelik çocuk da değiller. Hepsi koskoca yetişkin, iş güç ve sorumluluk sahibi insanlar. Öğle yemeği molasında Pokémon avına çıkmış mühendisler, patronun odasındaki Pikachu’yu yakalamak için izin isteyen muhasebeciler, parktaki Pokéstop’a takılmış Lure’a yetişmek için mesai çıkış saatini gözleyen bankacılar… Pokéstop? Lure? Bunların hepsini anlatacağız ama yazının sonunda. Öncelikle neden Pokémon Go’nun ülkemizde bu derece popüler olduğu hakkında psikolojik bir çözümleme yapacağız. Ardından Pokémon Go oyununun ipuçlarını gözden geçirip yazının finalini de Pokémon hakkında ilginç iki teoriye bağlayacağız.

Pokémon’cuların Kalbini Çok Kırdın Pokémon Ferhat Pokemon’cuların_Kalbini_Çok_Kırdın_Pokemon_Ferhat Orijinal link

Günümüzün iş gücünü oluşturan Y kuşağının favori çizgi filmlerini araştıran bir rapor oluşturulsa çok büyük olasılıkla Pokémon açık arayla listenin ilk sırasında olur. Neden? Pokémon’ların gerçek hayvan ve böceklerden esinlenerek oluşturulmuş yaratıcı tasarımları, çizgi filmin başarılı kurgusu, karakterlerin samimiyeti, yepyeni bir dünyaya giriş bileti veriyor oluşu, sınırları olmayan çocuk hayal gücüne hitap edebilmesi… Bunlar popülerliğini kazandıran bazı etmenler ama Pokémon’un asıl başarısı, özgürlük hissini tam anlamıyla verebilmesinden geliyor. Çizgi filmin ana konusuna bakalım: Baş karakterimiz Ash, kasabasından dünyaca tanınmış bir Pokémon eğitmeni olmak için ayrılır ve yollara düşer. Artık ebeveyn kuralları, evin duvarları ve mahallenin sınırları onun için geçerli değildir. Ash tam anlamıyla özgürdür ve kendi yoluna bakar. Çocukluğunuzu hatırlayın. En büyük isteğiniz neydi? PlayStation, kolları ve bacakları oynayabilen Barbie (pembe panjurlu eviyle beraber) gibi materyalist şeyleri boş verin; hepimiz yetişkin olmak istiyorduk aslında. Sebebi basit:Yetişkinlerin yapmak zorunda oldukları şeyler yoktu. İstedikleri saatte TV izleyebiliyorlardı, kimse onlara zorla brokoli yedirmiyordu, bakkaldan 12 tane cips, 8 tane kola, 5 tane Gördüğünüz gibi hiç yorum yapmaya gerek yok ama şunu söylemek isteriz ki Pokémon’ların hepsi uçmuyordu Ferhat. Pikachu da uçmuyordu. Pikachu Ferhat yüzünden Türkiye’de Pokémon yasaklandı ve bir nesilde, hatta ucundan yetişen diğer nesille beraber iki nesilde tedavisi zor bir travmaya neden oldu. Çünkü yarım kalan aşklar asla unutulmazlar. Bu cümleyi şarkıcı Gökçe değil, ünlü Rus psikiyatr Wufona Zeigarnik söylüyor.

Zeigarnik Etkisi Zeigarnik_Etkisi_

Zeigarnik etkisi, insanların tamamlanmamış anılarını, tamamlanmış olanlardan daha önce ve daha net bir şekilde hatırlamaları eğilimine verilmiş isimdir. Tamamlanmamış yaşantının verdiği tatminsizlik hissi buna neden olur. Rahatlama gerçekleşmemiştir, sonuca gidilmemiştir. Yarım kalan aşklar buna güzel bir örnektir. Mesela bir çocuk aşık olup da kavuşamadığı kişiyi asla unutamaz. Aşık olunan kişi şehir değiştirmiş ya da ölmüş olabilir ama çocuk onu hayatı boyunca net bir şekilde hatırlar. Pokémon da tam olarak Y neslini bu şekilde etkiledi. Türk çocukları Pokémon’un sonunu izleyemediler; hikâyenin her zaman içlerinde bir ukde olarak kaldı. Şimdilik sadece Yeni Zelanda ve Avustralya için açılan Pokémon Go oyun sunucularını Türklerin doldurması tam da bu sebepten dolayı. Şimdinin yetişkinleri olan Y kuşağı, mecburen ayrıldığı sevgilisiyle yeniden buluştu.

Pokémon Go Taktikleri ve Evrim Geçiren Oyun Dünyası

Pokemon_Go_Taktikleri_ve_Evrim_Geçiren_Oyun_DünyasıOrijinal link

Sanal oyuncu diye düşününce aklınızda nasıl bir tip beliriyor? Bilgisayar başında, masası atıştırmalıklarla dolu pasaklı tipler çoğunlukla. Nadiren de bilgisayar monitörüne sanki az önce, monitör onun babasını öldürmüş gibi bakan keskin gözlü Uzak Doğulu bir karakter. İkinci karakter hep olacak ama birinci karakter artık evrimleşiyor. Sandalyesinden kalkıyor, atıştırmalıklarını cebine dolduruyor ve yollara düşüyor. Bunların hepsini ona Pokémon Go yaptırıyor. Çünkü ancak bu şekilde Pokémon yakalanabiliyor. Sokakları, parkları, sahil kenarlarını, dağları, tarihi alanları ve camileri gezmeniz gerekiyor. Pokémon’ları yakalamak için Pokéball’lara ihtiyacınız var, yani Pokétop’lara. Onlar da anca Pokéstop’lardan elde edilebiliyor. Pokéstoplar da bu tür merkezi yerlere konumlanmışlar. Şimdi oyundaki ekipmanları basitçe inceleyelim:

Incense: Pokémon çekici parfüm. Aktive ettiğinizde 30 dakika boyunca normalden daha fazla ve değişik türlerde Pokémon’lar yanınızda beliriyor.

Egg: Pokéstop’lardan kazanabildiğiniz Pokémon yumurtaları. 2, 5 ve 10 km’lik seçeneklere sahipler. Bu mesafeleri oyun açıkken yürüdüğünüzde yumurtalar kırılıyor ve içinden Pokémon çıkıyor.

Lucky Egg: Kullandığınızda 30 dakikalığına normalden çok daha fazla tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Lure Module: Pokéstop’lara takılan parçalar. Kullanıldığında yarım saatliğine Pokéstop etrafında birçok Pokémon beliriyor.

Potion: Yaralanan Pokémon’larınızı bu iksirlerle iyileştiriyorsunuz.

Revive: Ölen Pokémon’larınızı bu iksirlerle diriltiyorsunuz.

Razz Berry: Pokémon’ları yakalamayı kolaylaştıran bir tür yemiş. CP’si yüksek Pokémon’ları yakalamaya çalışırken çok fazla Pokétopu heba etmek istemiyorsanız onlara Razz Berry ikram edin.

Egg Incubator: Bulduğunuz yumurtaları içine yerleştirdiğiniz aygıt. Yumurtaların açılabilmeleri için bu aygıtın içinde olmaları gerekiyor.

Pokémon Go Nasıl Oynanır?

Pokémon_Go_Nasıl_Oynanır

  • Kendinize bir karakter yaratıp GPS sistemiyle harita üzerinden hareket ediyorsunuz. Oyunun başında sürekli gezerek Pokémon yakalamanız gerekiyor.
  • Karakteriniz 5. seviyeye ulaşınca Pokémon dövüşlerinin yapılabildiği Gym’lere giriş izni veriliyor. Oyunca üç takım var: Maviler, kırmızılar ve sarılar. Gym’i ele geçirip içine Pokémon bıraktığınız zaman günlük olarak Stardust kazanıyorsunuz.
  • Stardust ve Candy’leri Pokémon’ları geliştirmek için kullanıyorsunuz. Her Pokémon yakaladığınızda belirli oranda Candy, Stardust ve tecrübe puanı kazanıyorsunuz.
  • CP, Pokémon’un savaş gücü anlamına geliyor.
  • Aynı tür Pokémon’lar farklı boyutlarda olabiliyor. Güçlü bir Pokémon yetiştirmek istiyorsanız boyutları XL olanları evrimleştirin.

Unutmayın, Pokémon Go henüz gelişim aşamasında. Oyunun yapımcı şirketi Niantic’in Ceo’su John Hanke, oyuna çok daha yeni özelliklerin geleceğini ve Pokémon dövüş sisteminin geliştirileceğini bir röportajında belirtmiş. Pokémon Koma Teorisi Ash, aslında bisikletten düşen ve komaya giren bir çocuk. Çizgi film, onun komadaki rüyalarından ibaret. Ash’in sürekli savaşları kazanması ama ünlü bir Pokémon üstadı olamaması bu nedenden. Pokémon’ların bildiğimiz böcek ve hayvanlardan biraz daha farklı görünmesi de yine bu sebepten, çünkü Ash gerçeklikle hayal dünyası arasında bir yerde. Pokémon hastanelerindeki hemşirelerin aynı olmasının nedeni de bu. Aslında hemşire Joy’ların hepsi bir kişi ve o da Ash’e hastanede bakan hemşire. Ayrıca her Pokémon, Ash’in farklı bir duygu halini temsil ediyor.

Pokémon Komplo Teorisi Pokémon_Komplo_Teorisi Kaynak

Pokémon dünyasında neden çok az sayıda yetişkin var? Pokémon mangasına aşina olanlar bilir. Dünyada enerji kıtlığı nedeniyle büyük bir savaş çıkmış ve yetişkin erkeklerin hepsi ölmüştür. Ash’in babası bu nedenle kayıptır ve Brock da bu yüzden 10 kardeşine bakmak zorundadır. Şimdi gelelim komplo teorisine. Ash, parasını nereden kazanıyor? Pokémon hastaneleri niye ücretsiz? Devletler nerede, neden dünya sadece belediyelerden oluşuyor? Komplo teorisine göre çıkan savaşı Pokeball’ların ve Pokedex’lerin (Pokémon bilgi aygıtı) üretici firması olan ama aslında gizlice silah geliştiren Silph isimli şirket kazanmış. Pokémon’ları da uzaylı DNA’sını cialis free sample hayvan DNA’sı ile birleştirerek üretiyor ve onlar sayesinde enerji sağlıyor. Bunu şu şekilde yapıyor: Pokétop’ların içindeki Pokémon’ları kuantum transferiyle (Kuantum transferi birkaç ayna düzeneği temel alınarak fiziksel varlığın yansıma yoluyla data şeklinde ışınlanması anlamına geliyor.) ışınlıyor ve onları enerji kaynağı olarak kullanıyor. Pikachu’nun Pokétop’a girmek istememesi de bu yüzden. Ash’in ve hastanenin giderlerini bu şirket karşılıyor. Şirket tüm çocukları Pokémon avlamaya özendirerek ücretsiz bir iş gücüne sahip oluyor. Her şey bir algı yönetiminden ibaret gördüğünüz üzere ve son olarak bomba fikir geliyor: Aslında Rocket takımı iyi. Liderleri Giovanni, Silph şirketinin hegemonyasını yıkmak isteyen bir devrimci. Bu yüzden Roket Takımı terörist olarak gösteriliyor. Şarkılarına bakınca altında yatan derin anlamı fark etmemek elde değil: “Dünyayı yok olmaktan kurtarmak için! Tüm insanlığı ulusumuzla birleştirmek için! Gerçeğin ve sevginin kötülüklerini açığa vurmak için! Amacımız yıldızlara ulaşıncaya kadar!”