Seyahat Yazarlarına Açık Mektup: Seyahat Tutkusunu Körüklemek Kimin Elinde?

seyahat-gezgin

 

“Sonbaharda mutlaka gidilmesi gereken yerler nereler?”, “Sonbaharda yurt dışında nereye gidilir?”, “Sonbaharda ucuz tatil yapma taktikleri neler?”… Seyahat yazarlarının cevaplarını aradığı, kaynakları taradığı, gittiği ya da gidenlere de yöneltmekten çekinmediği sorulardan dönemsel olanlarını okudunuz. Peki bunların hepsi ne için? Gezginlerin dertlerine deva, yolculuklarına doğru öneriler bulabilmek için elbette. 

Malum, seyahate her gün çıkılmıyor. İş yerinden uygun bir takvim belirleyip izin ayarlamak, bütçe belirlemek ve uygun uçak bileti almak lazım. Bu sürecin daha bir sürü detayı var. Seyahatten ne beklersek bekleyelim hepsinin sonu, anı biriktirip keyifli bir şekilde eve dönmeye varıyor. İşte bu noktada “Bir kez evleniyoruz her şey güzel olmalı.” ve “Senede bir iki kez seyahate çıkıyoruz sorun yaşamayalım.” argümanları kıran kırana bir savaş veriyor. Her seyahat bir macera ve herkes o maceraya heyecanla çıkıyor.

Peki bu maceranın başlangıç noktası tam olarak neresi sizce? Şehre vardığınız an mı? Biletleri satın aldığınız an mı yoksa? İkisi de değil. Bu maceranın başlangıç noktası, sizi bilet almaya iten ilhamla karşılaşma anınız. Bu andan itibaren kurduğunuz hayaller, gezdiğiniz Instagram sayfaları, bloglarda görüp haritada işaretlediğiniz gidilecek restoranlar vs… Seyahat içerikleri hazırlamadan önce dikkat etmeniz gereken şey ise siz ürününüzle, hizmetinizle bu yolculuğun tam olarak neresinde bulunuyorsunuz ve nereden itibaren bu hayalin bir parçası olmak istersiniz ona karar vermek. Kime konuşacaksınız, konuştuğunuz kişilerin hangi sorularına cevap vereceksiniz, bu yolla nasıl bir bağ kurmak istersiniz gibi sorular stratejinizi oluşturmadan önce kendinize sormanız gereken en önemli sorular.

Baştan Başlayalım: İçerik Stratejisi Oluşturmak

Strateji olmadan içerik olmaz. En azından sürdürülebilir olmaz. Kendinize bir alan belirleyin. Çerçevenizi iyi çizin. Hedef kitlenizi iyi tanıyın. Demografik bilgilerini, sosyo ekonomik seviyelerini iyi analiz edin. Bu sizin hem ses tonunuzu bulmanıza yardımcı olacak hem de vereceğiniz tavsiyelerin daha uygulanabilir olmasını sağlayacak. Fiyat hassasiyeti olan bir kitleniz varsa 5 yıldızlı oteller ve restoranlar önermek insanları sizden uzaklaştırabilir örneğin. 

Yeni içerik üretmeye başlayan bir seyahat bloggerı iseniz içeriklerinizde bağlantılara önem vermeniz gerekir. Tabii bu bağlantıların güvenilir olması şart. Link vermekten korkmayın. İçeriğinizi okuyan bir kullanıcının sizin verdiğiniz linke giderek orada zaman geçirmesi ve hatta işlem yapması sizin artı hanenize yazar. 

Ezeli rakipler: Çok Gezen mi Çok Okuyan mı Bilir?

Lise münazara sorusu gibi bir başlıkla çıkageldik. Gezen de okusun okuyan da gezsin noktasından sesleniyoruz. Burada önemli olan şey doğru bilgiyi verebilmek. 

Sitenize trafik çekmeyi başardınız sonra ne yapmamanız lazım söyleyelim: “O kuruyan gölü yazmayın.” Yazıları oluştururken iyi bir araştırma, kendini güncelleme, deneyimlerden faydalanma konusu hayli önemli. Yanlış bilgi verip gezgini küstürebilirsiniz.  

 

Beklenti ve gerçekler zaman zaman birbirinden farklı olabilir çok güzel bir yer önerirsiniz seyahat eden kişinin gittiği gün sisli olur. Kastettiğimiz, bir şey artık orada yoksa bundan bahsetmenin kurulan hayalleri yıkması ve sağlanan güveni kırmasıyla ilgili.

Kaynak 

Trafik Çekmek İçin Anlamsız İçeriklerden Sessizce Uzaklaşın

Helpful Content, içerik yazarlarının ve SEO uzmanlarının yakın zamanda gündemine oturdu. Ama emin olun benzersiz ve özgün bir şekilde içerik yazanların bu konuyla ilgili çok büyük bir problemi olmayacak. Sorduğunuz sorunun cevabına ulaşmak için kazdığınız o çukur, bilgi vermekten ziyade sadece trafiğe odaklanan bazı sitelerin sonu olacak. (Yazar burada biraz sinirlendi, kusura bakmayın.)

İçeriği oluştururken kelime sayısına takılıp gereksiz ve anlamsız cümleleri bir kenara bırakıp yazının akışına kendinizi bırakmanızı öneriyoruz. Sadece biz değil Google da  Helpful Content güncellemesiyle tam olarak şöyle diyor: 

Google’ın tercih ettiği bir kelime sayısı olduğunu duyduğunuz veya okuduğunuz için yazılarınızı bu kelime sayısına göre mi yazıyorsunuz? (Bizim böyle bir kelime sayısı tercihimiz yok).

Olmazsa Olmaz: İçerik Takvimi

takvim oluşturmak

 

Gelecek ay insanları seyahat ettirecek neler var? Bayramlar, festivaller, konserler, yarışlar, okul tatilleri, yılbaşı konularını takvime almak önemli. Seyahat planı yaparken bunları önemseyen oldukça büyük bir kitle var. Mevsim ve aylara özel içeriklerde blogunuzun bir köşesinde mutlaka bulunsun. Seyahati tetikleyecek her an, içerik üreticisi için yeni bir konu demek. 

Emek Dolu Bir Yol: Gündemi Takip Etmek 

Takviminize sadık kalmanızın yanı sıra yeni trendleri de mutlaka yakalamaya çalışmalısınız. Her sene seyahat trendleri değişiyor. Sürdürülebilir turizm, sağlık turizmi, voluntourism (gönüllü seyahat) 2022 yılının trendleri arasındaydı. Bu trendlere uygun içerik üretmek de seyahat yazarının boynunun borcu.

İçerikleri Güncel Tutmaya Çalışın

haberle duyuru

 

Trendleri anlatırken seyahat dünyasında sürekli değişimler olduğundan bahsetmiştik. Daha önce yazdığınız yazıların içerisinde de güncellemeye ihtiyaç var. Yazılan hiçbir seyahat dosyası kapatılamaz. Her zaman güncellemeye ihtiyaç duyar. Daha önce yazdığınız bir yerle ilgili gelişme olduğunda bunu okuyucularınızın yanlış bilgi almaması için güncellemeniz aranızdaki güven bağını sağlama alır. 

Görselleştirmenin Yolu Açık

İnfografik kullanmak, videolar embed etmek, widget eklemek, haritalara yer vermek sayfanızın kalitesini artırdığı gibi kitlenize de bakmaya değer bir şeyler vadeder. Bunları hazırlarken basit ve anlaşılabilir bir yoldan gitmenizi öneriyoruz. 

İhtiyaçlara Odaklanın 

Think with Google’ın makelesindeki bir araştırma sonucuna göre;Bir gezgin internette geçirdiği zamanın ortalama olarak %13’ünü seyahatle ilgili faaliyetlere harcıyor.” Burada ihtiyaçlarına göre seyahat arayan çok. Gezginleri çekebilmek ve onlara faydalı olabilmek de bu ihtiyaçları keşfetmek ve buna göre içerikler hazırlamaktan geçiyor. Örneğin seyahat edeceği yer daha önce hiç gitmeği bir yer ise konaklayacağı bölge, gezeceği duraklar, buralara olan ulaşım, bu güzergâhların ücretleri gibi net bilgi veren yazılara ihtiyaç doğuyor. Gezginin gideceği tek yer havaalanı değil, ona başka detaylar da lazım. Yani seyahat deneyimini kişiselleştirmek önemli.

Yorumları Bir Sel Gibi Kucaklayın

Yazdığınız yazılar mutlaka okuyucu yorumlarına açık olsun. Değerlendirmeleri beğenilerini ya da önerilerini dinlemek önemli. Sonrasında bu yorumlar diğer yazılarınızı da şekillendirip hedef kitlenizi daha mutlu edecek bir hale gelebilir. Bu etkileşimle belki içeriklerinizi sevdikleriyle paylaşan bir topluluk bile oluşturabilirsiniz.

Gezginler İçin İlham ve Motivasyon Zinciri Yaratın

Birçok seyahat blogu var. Onların içinden sıyrılıp okuyucunun gönlünde taht kurabilmek için yukarıda anlattığımız matematik yeterli değil. Bir dil oturtabilmek, okuyucuyla bağ kurabilmek, ilham verebilmek çok önemli. Yazılan birçok yer aynı cümlelerle ya da “mutlaka gitmelisiniz” önerilerinden öteye geçemiyor. Peki bir seyahate çıkmak isteyen meraklı bir okuyucuya bu yeter mi sanıyorsunuz? Yetmez.

Anlamlı, anahtar kelimeli, doğru bilgi veren bir içerik ortaya çıkardınız. Didaktik bilgilerle dolu rehberi dersimize çalışır gibi okuduk, teşekkür ederiz. Ancak blogların özellikle seyahat bloglarının Wikipedia’dan bir farkı olmalı, yani ilham vermeli. Bunun için ilham ve motivasyon zincirine ihtiyacınız var. Evet, buraya gezgini getiren bir hikaye olmalı.

Seyahate çıkmayı planlayan özellikle yeni bir yer keşfetmek isteyen bir gezgin düşünelim. Hatta bu gezgin siz olun. İlk önce ne yaparsınız? Ya daha önce oluşturduğunuz Bucket List’e bakıp içerisinden bir tanesini seçeceksiniz ya yakın zamanda gitmiş seyahat influencer’ından aldığınız ilhama koşacaksınız ya da ilk olarak Google’a bakacaksınız. Seyahatiniz için kafanızda belli bir ihtiyaç varsa eliniz muhtemelen o ihtiyaçla ilgili bir arama yapmaya gidecek. Tesadüfen bir bloga tıklayıp bilgileri alıp alıp başka bloglara daha gideceksiniz. Ancak girdiğiniz bir blogda hem ihtiyacınıza uygun cevaplar var hem de size oraya gitme hayalleri kurduruyor. Oraya gittiğinizde kişisel olarak sevebileceğiniz şeylerden örnekler verip size plan yaptırıyor. Bu durumda keyif alıp blogda yer alan diğer içerikleri de okumak ister misiniz?

Tamamen varsayımsal olarak oluşturduğumuz bu olaylar zincirinin sonunda direkt seyahate çıkar mısınız bilmiyoruz ama oranın hayalini kurup harekete geçme ihtimalinizi sevdiğimizi söyleyebiliriz. <3

O kadar şey anlattık ama kısaca söylemek istediğimiz şey; SEO matematiğine uygun, ihtiyaca göre doğru bilgilerle dolu, ilham verip hayal kurduran bir seyahat yazısına hiç bir gezginin kayıtsız kalamayacağı!