Instagram’da Bi’ Haller Var!

Aktif bir Instagram kullanıcısıysanız “Son post’umu gördün mü?” hikayelerine sıklıkla maruz kalıyor, fotoğraflarınızın beğenilerinin düştüğünü gözlemliyor ve beğendiğiniz bir postun 1 hafta önce yayınlanmış, eski bir içerik olduğunu fark ediyorsunuzdur. Zaten siz fark etmeseniz bile herkesin dilinde bir değişen Instagram algoritmasıdır gidiyor.

Kendini sürekli yenileyerek ilişkinin dinamizmini hep canlı tutan Instagram, ocak ayındaki son algoritma değişikliği ile kullanıcılarını biraz üzdü diyebiliriz. Özellikle Instagram üzerinden iş yapan ya da yapmak isteyenler için bu algoritma durumu hayli önemli. Peki, yeni algoritma neleri değiştirdi?

%10’luk dilim!

Daha önce girdiğiniz bir içeriğin daha fazla beğeni alıp, şu anda yerlerde sürünmesinin en önemli sebebi, girdiğiniz içeriğin öncelikle sadece sizi takip edenlerin %10’una gösteriliyor oluşu. Bu %10’luk gösterimde aldığı etkileşimse, içeriğin daha fazla kişiye ulaşmasını etkileyen faktör. Yani siz girdiğiniz yeni içerikle takipçilerinizin %10’undan etkileşim alıyorsanız, Instagram bu içeriği daha fazla kullanıcıya ulaştırıyor. Bir başka deyişle içeriğinizi test ediyor.

Etkileşim derken?

Yorumlar, beğeniler, kaydetmeler… Ancak burada da dikkat edilmesi gereken kurallar var. Yeni gönderinizi hazırladınız, paylaştınız ve telefonla ilişiğinizi kestiniz; aman dikkat! Yeni algoritma, sizden daha fazla ilgi bekliyor. Paylaşımınıza gelen yorumlara hızlıca dönüş yapıyor musunuz? Size benzer kullanıcılara siz de yorum yapıyor musunuz? Takibe takip, beğeniye beğeni! Eğer 1 saat içinde size gelen yorum ve beğenilerle etkileşime girmiyorsanız da Instagram sizin görünürlüğünüzü düşürebiliyor. Instagram sosyal medya detoksu falan dinlemiyor anlayacağınız

Yorum yapıyorum ama…

Artık yorum yapmak kadar kime yorum yaptığınız da önemli. Yeni içerik girdiğiniz anda yorum yağdıran teyze kızlarınız artık Instagram tarafından fark ediliyor ve bununla etkileşime girmiş sayılmıyorsunuz. Son postun altına hep aynı kişilerden yorum alıyor, hatta bunu birbirinize destek amaçlı da yapıyorsanız, Instagram bu grupları fark ediyor. Yani Instagrammerların zamanında oluşturduğu pod’lar ya da whatsapp grupları da geçerliliğini yitirdi. Her an yeni birileriyle etkileşimde olmalısınız.

Yorum içerikleriniz nasıl?

Bir de yorum içeriği konusu var ki, hakikaten akıl almaz. Yeni Instagram yorumların 4 kelimeden fazla olmasını istiyor. Dikkat kelime diyoruz! Gözlerinden kalpler çıkan emojiler artık kurtarmıyor. Oturup, eni konu yorum yazmanız, hatta sorulan soruya cevap vermeniz bekleniyor. Pek çok Instagram hesabının sizden yorum isteyen, soru soran içerikler paylaşması tam da bu sebepten.

Sahi, hashtag’lere ne oldu?

Biliyorsunuz, Instagram’da yeni bir içerik oluşturduktan sonra altına 30 taneye kadar hashtag girme şansınız var; hâlâ var ama artık koşulları var. Artık gönderinizi paylaştıktan sonra altına yeni yorum olarak girdiğiniz içeriklerin bir işlevi kalmadı. Yani hashtag’lerinizi içeriğinize yedirmelisiniz. Bunun için de paylaştığınız fotoğrafla alakalı/ alakasız değil, bizzat fotoğrafı ve içeriğinizi karşılayan hashtag’ler paylaşmalısınız. Bir de milyonlarca kişiye ulaşan popüler hashtag’ler daha avantajlı gibi görünse de aslında bunları kullanarak görünürlüğünüzü arttırmak çok daha zor. Daha spesifik, 10 bin ila 30 bin arasında paylaşımı olan hashtag’ler ideal. Ve hashtag sayınızı düşürmelisiniz. 30 tane copy paste hashtag yerine 7-8 tane hashtag kullanın ve her postta yeni hashtag’ler kullanmaya özen gösterin.

Şöyle de bir şey var!

Artık Instagram’ın değişen algoritmasından mıdır, Facebook’tan sıkılan akrabaların Instagram’ı da keşfetmesinden midir bilinmez; yeni bir sosyal medya uygulaması olan Vero’nun hayli yükselişte olduğunu da gözlemliyoruz. Uygulamanın sloganı “Kendiniz olmanıza izin veren sosyal medya ağı.” Instagram veya Facebook’tan farkı, içerikleri etkileşime göre değil, kronolojik olarak paylaşması ve reklam almaması. Kullanıcı yorumlarına göre Vero yeni Instagram olabilir ancak henüz çok yavaş. Biz yine de şimdilik uzaktan gözlemlemekle yetiniyoruz. Bakalım, hayırlısı.