Hazırlanın, Belçika’ya gidiyoruz!

tintin

Herge rüyalarında kiminle konuşuyordu, nerelere gidiyordu, neler yapabiliyordu bilinmez. Çizgi roman dünyası okuyucuları, çizgi romanı yaratanları çoğu zaman kurcalamaya cesaret edemez. Karşılaşacakları hayal gücü, hayat tarzı, yaşam, çizgi romanın görselliğine bir gölge düşürebilir her an. Ama Herge öyle değil. Tenten’in Maceraları’nı okuyan herkes, Herge’nin genç bir adamdan, olgun bir yazara dönüştüğünü, dönüşürken yaşadığı kavram karmaşalarını, hayatında nelerin değiştiğini açıkça takip edebilirler. Bir de Mulensar Şatosu’nun duvarlarına dokunmuş kadar, çizgi romanlardaki her şeyi benimserler.

Herge ile dünyayı gezmek

Herge, dünyada en fazla dilde eserleri yayınlanan dokuzuncu isim. Çıraklık dönemi pek de başarılı olmayan Herge’nin yavaş yavaş ustalık dönemine geçtiği zamandan yani, 1938’den itibaren Tenten’i bir içerik stratejisi, Herge’yi de bir içerik yazarı olarak ele aldığımızda bakın neler oldu;

1- Tenten Sovyetler’de – 1930
2- Tenten Kongo’da – 1931
3- Tenten Amerika’da – 1932
4- Firavun’un Puroları – 1934
5- Mavi Lotus – 1936
6- Kırık Kulak – 1937

7- Kara Ada – 1938
Herge, kalpazanlara kafayı taktığı zaman 1938’e denk geliyor. İngiltere’ye uzanan macera çoğu çocuğun İskoç erkeklerinin etek giydiğini öğrenmesini sağladı. Ulaşılması zor bilgiler ve kolaya alışan bir dünya var bugün karşımızda, bu tarz bilgiler, stratejilerinizin dikkat çekmesini sağlayacaktır.

8- Ottokar’ın Asası- 1939
Herge’nin sert ama çaktırmayan, hissettirmeyen ancak algısı açık birinin anlayacağı mesajları vermeye başladığı, anlatım tekniğini geliştirdiği, gerçek bir yazar olduğu Ottokar’ın Asası’nda anlaşılıyor. Subliminal mesajlar, kitlelere özel seçilirse çok güçlü olabilir!

9- Altın Kıskaçlı Yengeç – 1941
Bir kahramanın doğduğu yıl 1941 çünkü ilk kez bir Tenten macerasında Kaptan Hadok ile tanışıyoruz. Sarkastik akımını çizgi romanlardaki en keskin çizgisi olan deniz kaptanı Hadok başlarda alkol problemi yaşayan, gerçek bir kaybeden. Herge, çizgi roman dünyasının en sempatik karakteri Kaptan Hadok’un nereli olduğunu asla belirtmedi. Belçikalı, İngiliz hatta Fransız bile olabilir. Gizemi koruyan karakterler her zaman en sevilenler olmuştur.

10- Esrarengiz Yıldız – 1942
Fantastik unsurlar ilk defa bir Tenten macerasında okuyuculara sunuluyor. Hiçbir uzmanlığı olmamasına rağmen, deliler gibi çalışarak çıkarmış Herge bu hikayeyi. Bu kadar cesarete rağmen, çizgi roman hatasız!

11- Tekboynuz’un Esrarı – 1943
Tenten’in ve Kaptan Hadok’un çılgın maceralarının, Belçika topraklarında başlayan ve sonrasında bizi ıssız adalara ulaştıran kapısını aralıyoruz. Tenten’in en sempatik arkadaşlarından Profesör Turnesol bu hikayede bizlere katılıyor. Böylece 11. kitap, gerçek Tenten kadrosunun oluştuğu kitap diyebiliriz.

12- Kızıl Korsan Hazinesi – 1944
Tenten’in ilk devam kitabı. Yarım kalan Tekboynuz’un Esrarı, Kızıl Korsan Hazinesi ile devam ediyor. O yıllarda okuyucuların merakla beklediklerine adımız gibi eminiz. Günümüzde bile bir dizinin yeni bölümünü bir hafta beklemek zorken, o zamanlar Tenten’i bir yıl beklemenin yaratacağı buhranı düşünmek güç. Merak uyandıran strateji buradaydı, hem de okuyucuyu kendine bağlayanından. Gördünüz mü?

13- 7 Kristal Küre – 1944
Esrarengiz profesör hastalanmaları. İnka mezarları, Güney Amerika, bilim, tarih, kültür aklınıza gelebilecek her şey, muazzam bir mizah ile harmanlanıp karşımıza çıkıyor. Herge artık dünyanın en iyi çizgi romancılarından biri olarak kabul görmeyi burada tamamen hak ediyor.

14- Güneş Mabedi – 1949
Kendinizi 1949 yılında yaşarken hayal edin. Güney Amerika yaşamı, İnkalar, Mayalar, binlerce yıllık inançlar ve ulaşmanızın neredeyse imkansız olduğu binlerce bilgi, Herge sayesinde Güneş Mabedi macerasında buluşuyor. Güneş tutulması da bu kitabın başrolünde! İçerik stratejisinde keyifle bilgilendirmek önemli, Güneş Mabedi’ni burada örnek alabilirisiniz.

15- Kara Altın Diyarında – 1951
Kaptan Hadok, Kara Altın Diyarında’nın gazete baskısında bulunmuyordu. Herge o kadar çok tepki aldı ki, kitap yayınlanacağı zaman Hadok’u da hikayeye dahil etti. Arap toprakları, petrol ticareti gibi ilginç meseleler burada da var. Tepkiyi, sevilen bir kahramana gölge düşürdüğü için aldı. Demek ki sevgi büyük!

16- Hedef Ay – 1953
Turnesol’ün esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolduğu macerada kendimizi bir uzay üssünde buluyoruz. Bilimin hiçbir şekilde gelişmediği yıllarda bu kadar cesaret ancak günümüzdeki içerik stratejilerine yakışır. 1953 diyoruz! Alo!

17- Ay’a Ayak Basıldı – 1954
İnanmıyorsanız bakın, ilk ay yolculuğu 16 Temmuz 1969 yılında gerçekleşti. Herge bu macerayı yazdığında kimse aya gitmemişti. Tenten hayranlarına göre, Ay’a ilk gidenler Tenten, Turnesol ve Kaptan Hadok. Cesaret, bu seride de Herge’nin stratejisine başrolde. İyi bir yazar, bir bilim adamından daha çok şey anlatabilir. Çünkü kaynağı hayal gücüdür…

18- Turnesol Olayı – 1956
Soğuk savaş dönemi, adını tamamen uydurduğu ülkeler, Tunesol’ün ölümcül icatları, uçak seyahatleri ve çözülmesi gereken gizemler… Herge’nin yine aşırı derecede hayal gücüne ve kurgu yeteneğine başvurduğu macerası, içerik stratejilerinde gündemi harmanlamayı öğretiyor.

19- Ambardaki Kömür – 1958
Müslümanların Hac yalanıyla kandırılıp, köle olarak satıldıkları bir dünyanın kahramanı her zamanki gibi Herge, Tenten ve Kaptan Hadok. Zaten ambardaki kömür gemilerin ambarlarındaki siyahi köleleri işaret ediyor. Metaforlar her zaman değer görmüştür. Kullanın!

20- Tenten Tibet’te – 1960
Tenten’in 1936 tanıştığı yani Mavi Lotus’taki Chang karakteriyle ilgili Tenten Tibet’te. Herge’nin depresyon dönemine denk geliyor. Rüyalarında sürekli kendini beyaz bir boşlukta gören Herge, böyle bir hikayeyle okuyucularının karşısına çıkıyor. İçerik stratejilerinde mutlaka bulunması gereken samimiyet, hikayelerine dokunma ve içtenlik Tenten Tibet’te macerasında çok derinden hissediliyor. Sonu da mutlu denemeyecek kadar buruk. Herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği içerikler yani, anladınız?

21- Kastafiore’nin Mücevherleri – 1963
Kaptan Hadok’un belalısı, operacı Madame Kastafiore, Mulensar Şatosu’nu ziyarete geliyor. Evden çıkmadığımız, basit bir hırsızlık olayını işliyor bu kitapta Herge. Ön planda eğlence ve mizah var. Önceki kitaplar gazete haberi gibi. Yani stratejilerinizde bazen yaramazlık yapmak kimseye zarar vermez. Değişken olmak, müşteriye, okuyucuya güven verir.

22- Sidney’e 714 Sefer Sayılı Uçuş – 1968
Jules Verne’den esinlenmekte hiçbir zarar görmemiş Herge. Muazzam diyaloglar, muhteşem kurgu ve bol mizahlı bu macerada uzaylılar işin içine giriyor. Fakat hiç uzaylı görmüyorsunuz. Hem de bu çizgi-roman! Çünkü Herge asla gizemini bozmuyor. Bu seriden sonra kimse Herge’ye soru sormamış. Yani içeriklerde karakterinizi belli edin, tarzınızı belli edin. Kırılmasın bazı şeyler.

23- Tenten ve Pikarolar – 1976
Herge her zaman Güney Amerika’ya merakı olan bir yazar-çizer. Müzikli, danslı Emma Goldman devrimi Tenten ve Pikarolar’da karşımıza çıkıyor. Dalga geçen bir tutum olsa da, Herge hangi tarafta olduğunu açıkça belli ediyor. Bu yüzden de çok tepki aldığı söylenemez.

24- Tenten ve Alph-Art
La Sagrada Familia’ya dönen içerik stratejilerine Tenten ve Alph Art’ı rahatlıkla ekleyebiliriz çünkü Herge bu eseri tamamlayamadan 1983 yılında hayatını kaybetti.