Minimum bütçe ile maksimum kazanç sağlama amacı taşıyan bir çeşit pazarlama stratejisi olarak ortaya çıkan gerilla pazarlamanın tarihi 60’lı yıllar Amerika reklam sektörüne dayanıyor. Ancak konu ile ilgili ilk yazılı dokümanı sağlayan isim ‘84 yılında yayımladığı “Guerilla Marketing” isimli kitabı ile Jay Conrad Levinson olduğundan, bu pazarlama stratejisinin gelişiminde, kendisinin emeği yadsınamaz.
Nedir bu gerilla pazarlama?
Şöyle ki, büyük paralar harcamadan, farklı mecraları en yaratıcı şekillerde kullanarak reklamınızı yapıyorsunuz ve insanları reklamınıza maruz bırakıyorsunuz. Ummadıkları bir anda ve mekanda sizi gören kişilerin zihninde yer ediyorsunuz. Klasik reklam anlayışına göre daha düşük bütçelerle kampanya oluşturabildiğiniz gerilla pazarlama sisteminde, küçük firmalar da sektöre giriş yapıp, kendinden önce gelen büyük firmalarla rekabete girebiliyor. Burada amaç, ürün ya da hizmeti ilgi çekici kılmak. Ve bunu eldeki düşük bütçeyle, fakat en yaratıcı şekillerle sunmak.
Zekâ ürünü olmalı
Gerilla pazarlama denen şey, öyle hadi hemen bir reklam çıkalım demekle olmuyor. Gerilla pazarlamanın düşük bütçeli olması dışındaki en önemli özelliği üstün bir yaratıcılık eseri olması. Klasik bir reklam düşünelim. Televizyona gir, ünlü birini oynat ve satmak istediğin ürünün tüketicisine kendini mükemmel hissettir. Bütçenin dibini gör, üstelik benzerlerinden sıyrılıp, geri dönüş alıp almayacağının garantisi de yok. Gerilla pazarlamada ne oluyor? Adam sana yaya yolunun çizgilerinden McDonald’s patatesi yapıyor, bilinçaltına ince ince işliyor, şaşırtıyor ve gülümsetiyor. Böylece hem bilinirliğini arttırıyor hem ilk akla gelen oluyor hem de adından söz ettiriyor.
İlla gariban mı olalım?
Tabii ki hayır! Gerilla pazarlama sadece fakir işi olmak zorunda değil. Az bütçe çok kazanç mottosu ile yola çıkılan bu pazarlama tekniği, piyasaya yeni giriş yapacak markalar için ilk akla gelen olsa da gerilla pazarlamayı büyük şirketler de marka bilinirliğini arttırıp, bilinç altına biraz daha sızmak ya da rakipleri ile arasındaki farkı ortaya koymak için yapabilir. Ancak bu sınırsız rekabet ortamına yeni giriş yapacak olan markaların dijital ortamlarda ve açık hava mecralarında gerilla stratejilerini uygulaması, kısa sürede bilinirlik sağlaması demektir. Bu yüzden ufak çaplı markalar, bu reklamları daha yakından incelemeli, yaratıcı, vurucu ve şaşırtıcı fikirlere yönelmeli, diyebiliriz.