Gelecek, distopyaların ya da ütopyaların başlıca konusudur. Aslına bakacak olursak bazı konularda; Huxley, More, Orwell ya da Zamyatin’in kısmen haklı olduğu aşikar. Geçmişten açılan pencereleri yakalayabilen markalar bugün dünyanın en büyüğü olmayı başardı. Peki, bugünden açılan ve geleceğe uzanan pencerelere baktınız mı? Bir başka deyiş ile gelecekte ne yapmayı planlıyorsunuz? Transmedya kavramını daha önce inceledik ve yeni tüketiciler hakkında birkaç ipucundan bahsettik. Bu konu hakkında daha detaylı bir bilgi vermeyi ve gelecek tahayyüllerinden bahsetmeyi kendimize görev bildik. Çünkü gelecek o kadar uzak ya da tahmin edilemez değil.
Tabii ki Tüketim Artacak
George Ritzer, hem Marx hem de Weber’e göndermeler ile yazdığı “Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek” kitabı ile tüm dünyada ilgiyi üzerine çekmeyi başaran kişiler arasında yer alıyor ve hiper tüketim çağında yaşadığımızı iddia ediyor. Kitap ve argümanlar eskise bile öze bakıldığı zaman, yazar kesinlikle haklı. Obez bir tüketim çılgınlığı ve bu çılgınlığı çeşitli araçlar ile destekleyen bir yapı içerisindeyiz. Kitabın yazıldığı döneme göre ise sadece bir şekil değiştirme durumu söz konusu. Eskiden IKEA ya da Starbucks’a giden insanların bir kısmı artık evinden ya da bulunduğu herhangi bir yerden alışverişini yapabiliyor. Ekstrem durumlar olarak görülebilecek savaşlar ve salgınlar dışında tüketim sürekli olarak artıyor. Buradaki kritik durum artık seçim yapma hakkını kendinde gören tüketiciler ile karşılaşacak olmanız. Geçmişte Türkiye ölçeğinde olan giyim markalarının sayısı bir elin parmaklarını geçemiyordu ama günümüze baktığımız zaman, yüzlerce farklı markadan bahsediliyor. Yani tüketim artmasına rağmen rakiplerinizin sayısı da artıyor.
iPhone Nesli Ne İster?
2007 yılında Steve Jobs, iPhone’u tanıttı ve gerçek anlamda hayatımız değişti. O günden bugüne doğan çocuklara ise iPhone nesli deniyor. Bu neslin en belirgin özelliği ise geçişli medya kullanımı oluyor. Bir yandan akıllı telefon ile tweet atıp diğer yandan da bilgisayar ile film izliyorlar. Size garip gelebilir ama bu çocuklar, televizyon gibi akışı kontrol edemedikleri ve reklama boğuldukları iletişim aygıtlarından nefret ediyor. Zaten interneti de reklam engelleyici ile kullanıyorlar. Onlar reklam değil içerik istiyor ve bu içerik hakkında yorumlar yapıyor. Küçük bir örnek verebiliriz. Türkiye’de çok sevilen oyun yapımcılarından birisi olan Paradox Interactive, “grand strategy” denilen türde ve genellikle tarihi konu alan oyunlar hazırlıyor. Oldukça yüksek fiyatlara satılsa dahi, Türkiye’de ciddi hasılat rakamlarına sahip markalar arasında yer alıyor. Paradox’un diğer yapımcılardan farklı yönü ise ürün geliştirme gibi departmanlarda çalışan kişilerin dahil olduğu forumlar yardımı ile kullanıcıların geri bildirimlerinin takip edilmesi ve oyunları mümkün olduğunca isteklere göre düzenlemesidir. Yani iPhone nesli kendine uygun içerik istiyor. Daha doğru bir tabir ile en uygun içeriği istiyor.
Geleceğin Tüketicisine Geleceğin İçeriği
Geleceğin tüketicileri dediğimiz iPhone nesli için birçoklarının eleştirileri olumsuz. Çünkü kitabı internet aracılığı ile okuyorlar ya da filmi internet aracılığı ile izliyorlar. Yani bizim fiziksel olarak yapmaya alışkın olduğumuz neredeyse birçok şeyi sanal ortam üzerinden gerçekleştiriyorlar. Bunlara temel ihtiyaç olduğu düşünülen sosyalleşme ve eğlenmek dahil. Biz yüz yüze konuşmayı seviyoruz, onlar ise bir ekran kullanıyor. “Geleceğin tüketicileri ekranlar ile yaşayacak” diyenler haklı gibi duruyor.
Tabii ki geleceğin ekranları şu an gördüklerimizden gelişmiş olacak ya da fiziksel olarak ekran bile kalmayacak ama temel mantık sanal ile gerçeğin iç içe girmesi olacak. Bu nesle uygun içerik ise çok kanaldan ilerleyen bir formata sahip olmak zorunda! Yani içerikler ya birçok kanal üzerinden ve bütüne farklı bir anlam katan transmedya formunda ya da yine birçok kanaldan yayınlanan ama tek bir anlatının sürdüğü multimedya formuna sahip olacak. Son nokta ise içeriklerin kullanıcı beğenisine sunulduktan sonra geri bildirimlerin toplanması ve içeriğin mükemmel hale getirilmesi oluyor. Gelecek nesillere uygun ürünlerin ve anlatımında kullanılan içeriklerin kusursuza yakın olması ve sürekli geliştirilmesi gerekiyor.
Nota Dikkat!
Burada dikkat çekmek istediğimiz en önemli nokta oyun sektörü oldu. Elbette bunun nedenleri var. İlk olarak bu şirketlerin tamamı günün koşullarına hızlıca adapte olmayı başarıyor. Bir diğer nokta ise iPhone nesli denen kuşak ile ilk ciddi karşılaşmayı yaşayan ve galip gelen sektör olmasından kaynaklanıyor. İlham vermesi açısından bu şirketlerin bazı ağlarını paylaşmayı uygun gördük.
Paradox Interactive Forumu: https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php
Paradox Interactive oyunları için açılan ve şirketin dikkat ettiği fan forumlarından biri olan Türkçe site: http://www.paradoxfan.com/
Paradox Interactive YouTube kanalı: https://www.youtube.com/user/Paradoxplaza/videos
Bir başka geliştirici olan RIOT Games’in forumu: http://forums.na.leagueoflegends.com/board/
RIOT Games Türkiye YouTube kanalı: https://www.youtube.com/user/LoLTurkiye/videos
Dünyanın en büyük oyun şirketlerinden olan Ubisoft’un forumu: https://forums.ubi.com/
Ubisoft’un Kuzey Amerika YouTube kanalı: https://www.youtube.com/channel/UCBMvc6jvuTxH6TNo9ThpYjg/videos