Uzun uzun anlatmaya, destan(sı)laştırmaya gerek yok. Bilen bilir. Bir içerikçinin kolundan bacağından daha önemlisi, keyword’leridir. Hatta klişeleşecek olursak “Anahtar kelimesiz kalan bir içerikçinin hayat damarlarından biri kopmuş demektir!” bile diyebiliriz. İşte bu kıymetlileri bulmak için de bazı araçlar ya da reklamcı diliyle tool’lar mevcut. Ücretlisinden ücretsizine birçok anahtar kelime bulma aracı varsa da hangisinin nasıl kullanıldığı, hangisinin neler sunduğu konusunu bir de bizden dinleyin istedik. İyisini bulmak için dibine vurup koklayamazsınız ne de olsa.
Biz konuya girelim, siz de bu arada gözlüklerinize hohlayın.
Google AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı
İçerik ve içerikçi için varsa yoksa Google. Haliyle SEO uzmanlarının keyword analizlerinde baktıkları ilk yer de Google AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı yani Keyword Planner oluyor. Google hesabı ile giriş yaptıktan sonra içeriğinizle, sektörünüzle ya da web sitenizle ilgili anahtar kelimelerin aranma hacmine ulaşabilirsiniz. Üstelik bunula birlikte aranılan kelimenin aylık hacmini de öğrenirsiniz. Yani sizin çok ilgi çekeceğini düşündüğünüz bir konunun modası ne durumda, ışıklar kimin üzerinde öğrenmek çok kolay.
Google Trends
Ulu Bilge Google, içeriklerle ilgili anahtar kelimeleri belirli zaman aralıklarına göre incelemek için Trends’i de kullanıma sunuyor. Bölgesel arama yapma seçeneğiyle doğrudan Türkiye özelinde arama yaparak “Ya bu hedef kitlenin hedefi ne?” sorusuna isabetli cevaplar veriyor. Günlere, haftalara, aylara ve yıllara göre anahtar kelimenin arama hacmi, kelimeyle ilgili konular ve diğer kelimeler, Trends’in sundukları arasında.
Keyword Finder
Dil ve ülkeye göre en çok aranan kelimeleri bulan Keyword Finder’ın sadece bununla yetindiğini mi düşündünüz? Bitti mi? Bitmedi! Yanında tarak, makas gibi basit görünen ama oldukça kullanışlı eşantiyonları da var. Anahtar kelimenin aylık arama hacmi, bu kelimelerle ilgili en popüler internet siteleri, anahtar kelimeye ait sorular ve otomatik tamamlama sayesinde 4-5 kelimelik keyword’ler de sunuluyor.
Keywordtool.io
Basit ama etkili keyword bulma araçlarından biri de Keywordtool.io, çünkü anahtar kelimelerin hacmiyle birlikte bu kelimelere uygun soruları bulmak da bu araç ile mümkün. Üstelik yalnızca Google özelinde değil, Youtube, Bing, Amazon ve App Store için de keyword araması yapılabiliyor. Bir de ülke ve dile göre seçim yapılabilmesi de Keywordtool.io mucizesinden yansıyanlar.
Uber Suggest
Kullanıcıların Google’da en çok aradıkları kelimeleri bulmak için pratik bir araç olan Uber Suggest, ek olarak farklı arama seçenekleri de sunuyor ki ballar börekler kadar tatlı. Görseller, haberler, alışveriş ve Youtube üzerinden anahtar kelimenizle ilgili aramalar yapabilir, anahtar kelimelerin alfabetik sıralamasına ulaşabilirsiniz. Üstelik farklı dil seçenekleri de var. Bir tool daha fazla ne yapabilir ki!
SEMrush
Klasik keyword arama tool’larından çok daha fazlasını sunan SEMrush, anahtar kelimeleri trafiklerine göre sıraladığı gibi hangi web sitelerinde ön planda olduğunu da gösterir. Yani eğer bir pazar araştırmasında rakiplerinizin kim olduğunu ve hangi sayfalarda neler yaptığını merak ediyorsanız SEMrush sizin yerinize stalk’lar. Organik aramaları ve CPC değerlerini ayrı ayrı sunması ise “Bu da cabası! (caba da ne?)” demek oluyor.
Google İlgili Aramalar
“Bu da ne şimdi!” demeden önce bir soluklanın. Google’da bir arama yaptığınız zaman sayfanın en altında ilgili aramalar diye bir kısım bulunur. Keyword ile ilgili diğer aramaları ve benzer sonuçları inceler, en çok ilgi görenleri listeler. Ve bunu siz istemeden yapar. İçerik oluştururken buralardan da yararlanmakta fayda var.
Ayrıca Google Correlate, Google Analytics, Pinterest, Keyword Spy, Keyword Discovery, BrightEdge gibi anahtar kelime arayıcı tool’lar da var tabii. Ama içeriğin kendisi kadar hazırlanma süresi de önemli olduğu için hepsinden faydalanmaya çalışıp süreyi uzatmaya gerek yok.