Okuyucuların çok seveceği bir blog hazırlamak için 10 basit adım

BlogHazırlamakİçin10BasitAdım

Contentus olarak Türkiye’deki birçok büyük markanın blog içeriklerini hazırlıyoruz. Bunların her biri farklı sektörlerden ve hedef kitleleri de bu doğrultuda farklılaşabiliyor, hazırladığımız içerikler de buna göre şekilleniyor. Şunun gibi; 10 farklı kişiye, sevdikleri türden 10 farklı hikaye anlatabiliyoruz. Peki bunu adım adım nasıl yapıyoruz?

Mesela bu yazının hedef kitlesinin vakti sınırlı, dijitalle çok haşır neşir, hızlı tüketici…
O zaman sizin en sevdiğiniz içerik türü olan listeleme yoluyla ilerleyebiliriz 🙂

1- Hedef Kitlenizi Belirleyin

Blog; hem mevcut müşteri sadakatini arttırmanın hem de potansiyel müşteriye ulaşmanın en iyi yollarından biridir. Her iki okuyucu için de değerli, tutarlı ve sürekliliği olan içerikler paylaşmanız gerektiğini unutmayın.

Hedef kitlenizi belirlerken bu ana başlıkları dikkate alabilirsiniz:

  • Yaş
  • Lokasyon
  • Gelir aralığı
  • Eğitim durumu
  • Yaşam tarzı / Hobileri

Hedef kitlenizi tespit ettikten sonra, ne hakkında blog yazmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Bir ipucu; Konu “siz” ya da “markanız” olmamalı! Eğer kendi PR’ınızı yapmak istiyorsanız, bunun için en uygun mecra Facebook olabilir. Ya da markanız hakkında merak edilenler için zaten web sitesinde “Hakkımızda” alanı var.

2- Konunuzu Dikkatli Seçin

Blog konusu seçimi kolay değildir. Hedef kitlenin ruhunu giymiş gibi uyumlu olmanız gerekir.
Bunun için müşterilerinizin, boş zamanlarında neler yaptığını düşünebilirsiniz. Onlar hakkında detaylı araştırma yapıp sosyal medyada neler paylaştıklarını, neleri takip ettiklerini gözlemleyebilirsiniz. Buradan ulaşacağınız bilgilerle bağ kurarak konunuzu belirleyebilirsiniz.

Biz Pegasus için blog konusu olarak; ülkeleri, şehirleri, popüler rotaları, keşfedilmemiş yerleri yazıyoruz. Pegasus müşterilerine, daha çok seyahat yapabilmeleri ve bunu keyifli hale getirmeleri için öneriler paylaşıyor, onlara ilham veriyoruz. İpucu: Pegasus, ucuz bilet fiyatlarıyla daha sık seyahat etmeyi tercih eden bir kitleye sahip!

BlogHazırlamakİçin10BasitAdım2

Sattığınız ürünün niş bir hedef kitlesi varsa, içerikleriniz de onların zevklerini, ilgi alanlarını yansıtmalı. Bu yüzden biz Jaguar blog’unda yazarken çayımıza mutlaka süt katıyoruz 😉

BlogHazırlamakİçin10BasitAdım3

3- Araştırma Yapın

Seçtiğiniz konu hakkında detaylı araştırma yapmalısınız, belki bu araştırma sonucunda konunuzu değiştirmeniz gerektiğini bile görebilirsiniz. Yaptığınız araştırmalar; hazırlayacağınız içerik için fikir verir, hayal gücünüze zenginlik katar ve günceli yakalamanıza yardımcı olur.

İyi araştırılmış konular doğru bilgi paylaşımları yapmanızı sağlar, bu da içeriklerinizin güvenilir olmasını! Okuyucu tarafında sadakati sağlamak ve fark yaratmak için güven inşa edersiniz.

Farklı içerik konseptleriyle okuyucuyu yakalayın, her gün karşısına çıkan bilgilerden birini daha onuncu kez göstermeyin. Ama paylaştığınız bilgilerin mutlaka doğru olduğundan emin olun.

BlogHazırlamakİçin10BasitAdım4

4- İçerik Takvimi Oluşturun

İçeriklerinizden etkin sonuçlar alabilmeniz için öncelikli konularınızdan biri içerik takvimi oluşturmak olmalı. Amacınız ve içerik yazdığınız alanın dinamiklerine göre haftalık kaç yazı yayınlayacağınıza karar verebilirsiniz.

Sık sık içerik girişi yapmak blogunuz için çok faydalı olacaktır ancak bunun düzenli aralıklarla yapılması da bir o kadar önemlidir. Bunu yaparken blogunuza gelen yorumlara cevap verecek zamanı da takviminize eklemeyi unutmayın.

5- Blogunuz Göze Hitap Etsin

Çok iyi metinler yazsanız da blogunuzda dikkat çekecek ve bloga trafiği çekecek en önemli şey görsellerdir. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz; konunuzla alakalı stok görseller seçebilir, kaynağınız varsa kendinize ait fotoğraflar ekleyebilirsiniz ya da ekran görüntüleri koyabilirsiniz. Çözünürlüklerinin iyi olması gerekliliğiyse ayrıca atlamamanız gereken bir konu!

Yine blogunuzun şık ve trendlere uygun bir tasarımı olması da içeriklerinizin parlamasına yardımcı olur. Bir mağazada kıyafet denemeden önce vitrinine bakıp da içeri girdiğinizi unutmayın.

6- Blogunuz Arama Motoru Dostu Olsun

Blogunuzun arama motoru dostu olması için yapmanız ve yapmamanız gereken şeyleri sıralayalım:

Yapmanız gerekenler;

  • Her bir paylaşım için iyi bir başlık ve açıklama seçin
  • Yazmaya başlamadan önce anahtar kelime çalışması yapın
  • İçeriğinizi promote edin ve paylaşım yapılmasını kolaylaştırın

Yapmamanız gerekenler;

  • İçeriğinizi sadece anahtar kelimeleri kullanmak için yazmayın
  • Sadece tıklama almak için konunuzdan alakasız anahtar kelimelere yer vermeyin.
  • Dikkat çekici olması için konunuzla alakasız başlıklara yer vermeyin.
  • İçeriklerinize iyi bir tag’leme yapın. Blogunuz zenginleştikçe istenilen içeriğe ulaşmayı ve sizin için düzenleme yapmayı kolaylaştıracaktır.

7- Farklı Anahtar Kelimeler Deneyin

İçeriğinizi optimize ederken alternatif anahtar kelimeler kullanın. Yani konunuzla ilgili en çok arama yapılan kelimeler dışında, içeriğinize yakın anlamdaki hangi kelimelerle gelebileceklerini düşünün ve bunları da içeriğinize serpiştirin. Bu sayede daha önce ulaşılamamış potansiyel hedef kitleye ulaşma imkanı bulabilirsiniz.

8- Başka Bloglarda Konuk Yazar Olun

Bir başka blogda yazacağınız yazılarla kendi blogunuza backlink alabilir ve size ulaşan kitleyi sadık ziyaretçiye dönüştürme fırsatı yakalayabilirsiniz. Çok verimli bir geri dönüş olmasa bile sizi bilmeyen insanlara ilk defa kendinizi duyurma fırsatı bulmuş olursunuz.

9- Okuyucularınızın Size Yorum Yapmasına İzin Verin

Blog; müşteri ile olan ilişkiyi geliştirmek için en iyi araçlardan biridir. Güven bağını arttırabileceğiniz, hem satış sonrası ilginizi gösterebileceğiniz hem de kendinizi doğru ifade edebileceğiniz bir platform. Bu yüzden müşteri yorumlarını cevapsız bırakmamak faydanıza olacaktır.

10- Ziyaretçilerinizi Harekete Geçirin

Ziyeretçilerinizi eyleme davet eden, onların aksiyon almalarını sağlayacak ifadeleri (CTA) doğru belirleyin. Blogu okuyup keyif almış kitleye “Hadi şimdi satın al.” algısı yaratmamaya özen göstermelisiniz. Mesela “Bizim hizmetimiz en iyisi, bizi arayın, şimdi arayın, hemen arayın, arasana!” demek yerine, “Bu konuda yardıma mı ihtiyacınız var? Eğer yardıma ihtiyacınız varsa biz buradayız.” gibi söylemlerle yaklaşmanın daha çok çalıştığını görebilirsiniz.