Copywriter vs copy-paste writer

shutterstock_137097875

Mesela bu başlığı okuduğunuzda bile yazının ne ile ilgili olacağını anlıyorsunuz ya, böyle şeyleri çok seviyoruz. Markalar da çok seviyorlar bu tür şeyleri. Bin küsur özelliği olan ürün ya da hizmetlerinin hepsini anlatacak ve kısa olacak slogan istiyorlar mesela. Acaba bu yazı sloganlarla ilgili mi olsa ama yok, biz metin yazarları ve kopyala-yapıştır yazarları ile ilgili yazacağız. Bu arada Türkçeye çevirince hiç havalı olmadı.

Copywriter’lar için CW, copy-paste writer’lar için de CPW şeklinde bir kısaltma yapacağız yazıda. Her seferinde her ikisini de kopyalayıp yapıştırırsak canımız sıkılır, halimiz kalmaz ve yazıyı tamamlayamayız çünkü. Bünye alışık değil, ne yapalım. Farklarının ne olduğu, daha doğrusu işlerini nasıl yaptıkları ve yapmadıkları aşikar; ama konuyu biraz geniş tutup kişilik analizlerine falan kadar ilerlettik işi. Acaba CW olduğumuz için yazıyor muyuz biraz, biz de emin değiliz.

Gel “buluş”alım artık

Bir CW bir fikir, bir cümle, bir slogan, bir güzellik bulmak için didinirken bir CPW daha önce bulunmuş şeyleri bulmak için araştırma yapar.

Klavye her şeyi anlatır

Bir CW’nin klavyesinde Türkçe malum, A, E gibi bol kullanılan harfler silinmişken, bir CPW’nin klavyesinin Ctrl, C ve V tuşları silinmiş olur.

Şeyler ve kişiler/siteler

Bir CW üreteceği içerikle ilgili bilgi toplamak için konunun yanından yöresinden geçen her şeyi araştırırken, bir CPW kopyala-yapıştır yapacağı konuların özelinde hangi siteleri, hangi kişilerin bloglarını, hangi portalları taraması gerektiğini çok iyi bilir. Zaman kaybetmeye gelmez, bunun için bir Sık Kullanılanlar listesi yapmıştır, kararlı ve istikrarlı bir şekilde itina ile içerik çalar.

Balık mevzusu

Bir CW balık tutma konusunda derya denizken, bir CPW pişirilen balığı yedirsin diye bile başkasını tutmaya çalışır. Kolundan, bacağından…

Okumak ve taramak

Bir CW ne okuyacaksa onu okurken harfler arasında büyük-küçük ayrımı yapmazken, Bir CPW sadece başlıkları okur, yazının devamına şöyle bir göz gezdirir ve fikir sahibi olur. Olur mu?

Bonus: Ortak nokta!

Bir CW ve bir CPW ortamlarda “Ne iş yapıyorsun?” sorusuna “Metin yazarıyım.” karşılığını verir ve ikisi de hava atmış olur. Yani atmasalar bile havalı bir şey olur bu. Oysa bazı havaların alınması gerekir. Bazı havalar çok kirli.

“Kirlilerinden sızanlar okyanus oldu. Bu rüzgara dayanmaz gemi.” sözleriyle güzel Adamlar’ın ne güzel bir şarkısı olan “Utanmazsan Unutmam”la bitirelim. Tamam, konu daha geniş biliyoruz, genişleyelim o zaman: