Modern Family samimiyetinde içerik stratejisi

modern family

Modern Family ödüllere doymayan ve reyting rekorları kıran bir sahte belgesel. Modern Family’i detaylarıyla inceleyeceğiz ama önce yaratıcılarından bahsetmekte fayda var. Christopher Lloyd ve Steven Levitan’ın ortak çalışması olarak ortaya çıkıyor Modern Family. Christopher Lloyd hepimizin tanıdığı bir isim. Kendisi Geleceğe Dönüş adlı filmdeki çatlak profesör! Arkadaşları tarafından sessiz ve utangaç biri olarak tanımlanan Lloyd bu zeka ürünü projenin başındaki isim. Steven Levitan ise bu ışığı görüp, dizinin yapımcılığını üstlenen ve bu başarı sayesinde defalarca Emmy ödülü kazanan yapımcı ve yönetmen.

Modern Family sıradan bir ailenin sıradan hikayesini bambaşka bir dille anlatıyor ve hayran kalmamızı sağlıyor. İzlerken kendinizi aile bireylerinden biri gibi hissetmemeniz elde değil. Her yerde görebileceğiniz dede, dayı, teyze, hala, kuzen gibi insanların biraz renkli karakterlerle süslendiği zaman ilgi çekici hale gelmesi alışılagelmiş bir durum. Bu karakterleri Amerikan dizilerinin tamamında görebiliyoruz.

Ama Modern Family’i hepsinden ayıran ve zaten buraya bir strateji aracı olarak konu olmasını sağlayan başka bir özelliği var, “İzleyiciyle, oyuncuların birebir iletişim halinde olması.” Diziyi izlemeye başladığınız an karşınızda sizinle doğrudan iletişime geçen bir oyuncu kadrosu var. Bir olay hakkındaki gerçek düşüncelerini, planlarını, hayallerini, isteklerini, hatalarını ve geçmişlerini gündelik yaşamdan kısa bir süreliğine kopup sizlerle paylaşıyorlar. İşte bu, içerik stratejisi oluştururken sapmanız gereken ilk yollardan biri.

Ne kadar yalın, samimi ve içten olursanız ve ne kadar çok müşteriyle paylaşıma girerseniz o kadar kazanırsınız. Hikayelerinizi birleştirerek marka algısını yakın bir arkadaş algısına çevirebilirsiniz. Her sabah güne sizinle başlayan ve günü sizinle bitiren takipçilerinizi bu sayede kazanabilirsiniz. Bir dikişte içilecek içerikler için samimiyet en büyük silahınız. 

Yayınlandığı ABC kanalı komedi dizileri tarafından sürekli ödüller kazanan ve komedi dizileri konusunda listede üst sıralarda olan bir kanal değildi. Kanal ne zaman farklı bir şeye ihtiyaçları olduğunu anladı, o zaman devreye Modern Family girdi ve ABC komedi dalında 22 yıl sonra ödül toplamaya başladı. Üstelik sadece bir kereye mahsus değil, 2009 yılından, 2014 yılına kadar farklı farklı kategorilerde birçok komedi ödülünü topladı.

Modern Family’nin bu etkisindeki en önemli nokta, senaryonun başarısı, arada sahte kahkaha efektlerinin bulunmaması, sıradan ve olağan hikayelerin farklı bir dilde ve heyecanda anlatılması ve en önemlisi de oyuncuların, izleyiciyle sürekli iletişimde olmasıydı. Bu iletişimin en önemli getirisi, izleyiciye arkadaş olma yaklaşımında bulunarak, belki de izleyicinin hayatında tercih edeceği yollara müdahale edebiliyor, onlarla bir şeyler paylaşabiliyor ve sosyal mesaja dair hiç iz taşımadan eğlenceli ve sindirilebilir mesajlar veriyor olmasıdır.

Sahte kahkaha efektlerini, içeriklerdeki “Mutlaka bakın, mutlaka deneyin” baskısıyla eş tutabiliriz. Efekt olarak eklenen kahkaha izleyiciye nerede gülmesi gerektiğini söylediği için itici ve saçma görünüyor. Bu içerik stratejilerinde “Mutlaka alın!” sloganıyla biten yazı ve reklamlarla aynı kefeye konulabilir. Müşteriye baskı yapmamak, Modern Family’den, içerik stratejisi oluştururken öğrenilmesi gereken ikinci ders.

Modern Family içerik stratejisi hakkında muazzam yönlendirmelere sahip olsa da tek başarılı yönlendirmeleri bu kadarla kalmıyor. Büyük özelliklerinden biri de hafızalardan kolay kolay çıkmayacak bilgiler, paylaşımlar ve mesajlar barındırması. Kim bilir, belki de Modern Family izleyip, daha iyi bir insana dönüşenler vardır.