Hoop geldi mi yine konu içeriğe!

Yerli yersiz tüm paradoksal konularda zihnimizin derinliklerinden selam verip pis pis sırıtmamıza neden olan bir Yiğit Özgür karikatürü vardır. “Hoop geldi mi yine konu fakirliğe” önermeli bu karikatürü SEO’nun konuşulduğu ortamlarda “Hoop geldi mi yine konu içeriğe” şeklinde güncellemek mümkün. Çünkü neresinden başlarsanız başlayın, ne kadar dolaylarsanız dolaylayın söz konusu SEO’ysa gerisi içeriktir.

kimmervemi_1338978018160

25 Kasım Cumartesi, bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası SEO konferansı SEOzone’da her biri kendi alanının en önemli isimleri arasında olan dijital pazarlama uzmanlarını dinledik, dinledikçe de keyfimiz yerine geldi. Çünkü her konuşmacının kilit cümleleri adeta bir neon ışıklı ok işareti gibi bizi gösteriyordu; yani doğru ve kaliteli içerik stratejileri oluşturmanın gerekliliğini… Serdar Kuzuloğlu’nun konuşmasıyla başlayan etkinlik, Moz’un global temsilcilerinden Aleyda Solis ile devam etti ilk oturumda. Konuşmasının çatısını içerik konusu oluşturan Aleyda Solis’i dinlerken ekip olarak birbirimizle göz göze gelip onay veren kafa sallamalarımız “İşte biz tam olarak ‘bunları yapın’ dediğin şeyleri yapıyoruz Aleyda’cığım” manasına geliyordu hiç şüphesiz. Sizin müşteriniz kim, onlara farklı ne verebilirsiniz, nasıl ilgi çekebilirsiniz bu soruların cevabını bulun; içeriksiz bir hiçsiniz, içeriğiniz iyi olduğu müddetçe de rekabet etme gücü bulursunuz diyordu. 1523874_263680673755666_1477040922968409356_o

Aleyda Solis’ten sonra sıradaki konuşmacı Grimm Digital’in kurucusu Bastian Grimm anons edilirken “İçerikle başladık, şimdi içerikten biraz daha teknik konulara geçelim” dendi ve Grimm, “Teknik Yönüyle Site-içi SEO’nun İncelenmesi”nden bahsetti. Sonra Jon Cooper “2014 Yılında Link Kazanmanın Yolları”ndan, Mike King “İyi Bir Link İnşası İçin Doğru İletişim Yöntemleri’nden”, Christoph Cemper “Penguen Dünyasında Etkili Link Denetimi & Risk Yönetimi”nden ve Annie Cushing “SEO ve İçerik Pazarlamasında Etkili Ölçümleme” konulu konuşmalarını yaptı. Teknik konulara da geçsek elbette tüm bu konuşmalarda içerikten bahsedilmesi sürpriz değildi. Web siteleri ve markalar için bir tedavi yönteminden bahsedildiğini düşünürsek içerik de bunun ilacı olduğuna göre bizim için mutlu son kaçınılmazdı. Yani başta da dediğimiz gibi “hoop” diye konu yine içeriğe geldi. (Peki, etkinliği düzenleyen SEOZEO ekibinin içerik alanında faaliyet gösterecek yeni projeleri ile tanışmamız tesadüf müydü sizce?) Burada mesele içeriğin ne kadar önemli, gerekli ve hayati olduğunun bir kez daha vurgulanmış olması değil elbette. Mesele, Türkiye’nin en büyük markalarının temsilcilerinin bir araya toplandığı bir platformda içeriğin ne kadar önemli, gerekli ve hayati olduğunun bir kez daha vurgulanmış olması! Bundan seneler evvel nasıl ki “SEO diye bir şey var ve eğer bugün bunun farkına varırsanız günü geldiğinde istikbalinize bakarken mücrim gibi titremezsiniz” dendiyse bugün de aynı şey içerik pazarlaması için söyleniyor; söylüyoruz. Henüz emekleme aşamasında olduğumuz doğrudur. Isınma turları atıyoruz. İçerik çalışmaları namına kimi zaman enkaz temizleyerek ya da çok geç kalınmış kritik noktalardaki açıkları kapatarak işe başlıyoruz. Yaratıcı projeler, faydalı platformlar, ilgi çekici alanlar yaratmak için buradan başlamak gerektiği gerçeği ile yüzleştik. Biz ve bizim gibi kaynağı dijital pazarlama olan içerik dünyasının baş aktörleri, sonradan bu dünyaya katılacak yeni girişimlere konuyu anlamış, ne istediğini bilen ama biraz daha zor beğenen bir müşteri kitlesi bırakmış olacak. Bu hem iyi hem kötü. Kimse bizim gibi yaptığı işin neye yarayacağını anlatmak ya da müşteriyi içeriğin gerekliliği konusunda ikna etmek zorunda kalmayacak ama çok daha Zihni Sinir projeler üretmek, rakiplerinden çok daha iyi işler yaptığını ispat etmek zorunda kalacak.